E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι δανειστές επιστρέφουν για μέτρα έως 9 δισ. ευρώ

Τελειώνουν χρόνος και χρήματα

Δημοσίευση 19/4/2016 | 08:16

Οι δανειστές επιστρέφουν για μέτρα έως 9 δισ. ευρώ

Χωρίς προοπτική ολοκλήρωσης ως την Παρασκευή αρχίζουν ξανά τα Hilton Group -Ποιοι θα πληρώσουν το «μάρμαρο» της νέας συμφωνίας που γράφεται με «αίμα​»

Σε ρυθμούς διαπραγμάτευσης για το πακέτο των μέτρων ύψους 3-3,6 δισ. που θα συμπληρώσει εκείνων των 5,4 δισ. που είναι ήδη στο τραπέζι, κινείται η κυβέρνηση. Καθώς από σήμερα θα βρίσκονται στην Αθήνα όλοι οι απεσταλμένοι των Ευρωπαίων (Ντ.Κοστέλο της Κομισιόν, Φρ. Ντρούτι της ΕΚΤ και Ν. Τζιαμαριόλι του ΕΜΣ) σχεδιάζεται μία πρώτη συνάντηση, το απόγευμα ενδεχομένως, στο Χίλτον με τους υπουργούς κ.κ. Τσακαλώτο και Σταθάκη, για να συντονιστούν μεταξύ τους πριν καταφτάσει λίγες ώρες αργότερα από την Ουάσιγκτον και η εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου).

Τα περιθώρια χρόνου είναι στενά αφού την Πέμπτη θα διακόψουν και πάλι για να πάνε στο Eurogroup της 22ας Απριλίου​ στο Άμστερνταμ. Συμφωνία δεν διαφαίνεται ως τότε, αφού και η ατζέντα της συνεδρίασης μιλά για απλή καταγραφή της κατάστασης και όχι για λήψη αποφάσεων. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να υπάρξουν σε αποφάσεις ένα έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα την Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά ενώ τελειώνουν χρόνος και χρήματα, η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ επαναλαμβάνει (και χθες πάλι) ότι «πρέπει επίσης να δούμε πραγματικά μέτρα, που θα εφαρμόσει η ελληνική κυβέρνηση και θα αποκαταστήσουν την ελληνική οικονομία».

Επι της ουσίας, δεν άλλαξαν και πολλά πράγματα αφότου διεκόπησαν οι συνομιλίες στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα. Οι δανειστές επιμένουν πως ο λογαριασμός δεν βγαίνει και η κυβέρνηση συζητά για πρόσθετα μέτρα. Λέει πως θα τα πάρει μετά (ή καθόλου αν δεν χρειαστούν) αντί να τα πάρει τώρα.

Τα μέτρα αυτά είναι πέραν των μειώσεων στο αφορολόγητο που ετοιμάζεται να νομοθετήσει τις ερχόμενες μέρες, χωρίς να έχουν αποκλειστεί όμως επί του παρόντος οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και χωρίς να έχουν γλιτώσει τα "κόκκινα" δάνεια από τα funds.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πακέτο... προληπτικών μέτρων θα περιλαμβάνει την αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό, από το 13% στο 24%, όπως ζητάνε οι δανειστές.

Αυτό σημαίνει ότι ένα νοικοκυριό που πληρώνει 595 ευρώ ετησίως, καταναλώνοντας 1.100 κιλοβατώρες το τετράμηνο, θα επιβαρυνθεί με 58 ευρώ. Σημειώνεται ότι ήδη το 37% των νοικοκυριών δηλώνει ότι έχει δυσκολία πληρωμής πάγιων λογαριασμών.
Στο στόχαστρο έχει μπει, επίσης, ο υπερμειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6%, στον οποίο έχουν απομείνει φάρμακα, βιβλία, θέατρα.

Στο πακέτο δεν αποκλείεται να συμπεριληφθούν και περικοπές στις κύριες συντάξεις που ήδη καταβάλλονται. Πιθανά σενάρια, σε τέτοια περίπτωση, είναι: ή μείωση 6% οριζόντια ή 15% σε συντάξεις πάνω από 800 ευρώ και 30 με 35% σε συντάξεις πάνω από 1.000 ευρώ.

Δεν φαίνεται επίσης να γλιτώνουν ούτε οι μισθοί στο Δημόσιο και οι περικοπές θα έχουν στόχο τους νέους υπαλλήλους, τους υπαλλήλους Υποχρεωτικής- Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και τα ειδικά μισθολόγια που υπάγονται ένστολοι, δικαστικοί, γιατροί ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί.

Δεδομένο θεωρείται, ακόμη, το "πάγωμα" των προσλήψεων, ενώ και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων μπαίνει επίσης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ενόψει και των επόμενων προαπαιτουμένων για την β΄αξιολόγηση τον Σεπτέμβριο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Λιθουανία: Εκρήξεις μετά την ανάφλεξη βαγονιών γεμάτων με υγροποιημένο αέριο

Κόσμος 10.09.2025
Τα βαγόνια που πήραν φωτιά ανήκουν στην πολωνική εταιρεία Orlen, σύμφωνα με την αστυνομία.

Το πρώτο μήνυμα του ΝΑΤΟ στον Πούτιν για την εισβολή των ρωσικών drones στην Πολωνία

Κόσμος 10.09.2025
«Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή εδάφους»

Εύα Χαντάβα: Συγκλονίζει η Ελληνίδα βολεϊμπολίστρια που εγκλωβίστηκε στο Νεπάλ – «Πίστευα ότι θα πεθάνω»

Ελλάδα 10.09.2025
«Σωθήκαμε γιατί το ξενοδοχείο ήταν σαν λαβύρινθος και είχε πολλές εξόδους και καταφέραμε να βγούμε με σαγιονάρες και πιτζάμες μέσα στο δάσος για 1,5 ώρα», τόνισε η βολεϊμπολίστρια

Θεσσαλονίκη: «Τον χτυπούσαν με μπετόβεργες, έχει τρύπες 15 πόντους στο κεφάλι»

Ελλάδα 10.09.2025
Ξεσπά ο πατέρας του 13χρονου που ξυλοκοπήθηκε

Η OpenAI ξεκίνησε την παραγωγή ταινίας κινουμένων σχεδίων με στόχο τις Κάννες το 2026

Tech + Science 10.09.2025
Το πρότζεκτ αποτελεί μια τολμηρή κίνηση της εταιρείας για να αποδείξει ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να μειώσει σημαντικά τον χρόνο και το κόστος παραγωγής

Λευκορωσία: Κατέρριψε ρωσικά drones που μπήκαν στον εναέριο χώρο της – «Είχαν χάσει την πορεία τους»

Κόσμος 10.09.2025
Μετά την Πολωνία και η Λευκορωσία κατέρριψε ρωσικά drones που παραβίασαν εναέριο χώρο της

Πολωνία: Η Βαρσοβία ενεργοποιεί το άρθρο 4 του NATO ‑ 19 παραβιάσεις του εναέριου χώρου

Κόσμος 10.09.2025
Στο πιο κρίσιμο σημείο από τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο η Πολωνία

Κίνημα «Μπλοκάρουμε τα πάντα» στη Γαλλία: Μαζικές συγκρούσεις – Λεωφορείο πυρπολήθηκε

Κόσμος 10.09.2025
Πολλές γαλλικές πόλεις έγιναν θέατρο αποκλεισμών και συγκρούσεων, με προσαγωγές, φωτιές και επεισόδια, σύμφωνα με γαλλικά τοπικά μέσα και την Le Monde

ΕΝΦΙΑ τέλος για 1 εκατομμύριο πολίτες ‑ Πού και πώς θα καταργηθεί

Ελλάδα 10.09.2025
Πρώτα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 50% το 2026 και στη συνέχεια κατάργησή του το 2027 - Ποιοι οι δικαιούχοι