E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τι κλείδωσε στο νέο Ασφαλιστικό

Στα 345,6 ευρώ η εθνική σύνταξη για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης

Δημοσίευση 21/3/2016 | 08:12

Τι κλείδωσε στο νέο Ασφαλιστικό

Σε διαπραγμάτευση για «γερά νεύρα» με υποχωρήσεις εξελίσσονται οι διαβουλεύσεις στο Ασφαλιστικό που θα συνεχιστούν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου, μετά το Πάσχα των Καθολικών.

Στις τελευταίες συναντήσεις που είχε μέσα στο Σαββατοκύριακο ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος με το κουαρτέτο των θεσμών,κλείδωσαν ορισμένα θέματα, ενώ υπάρχουν ακόμη σημαντικές αποκλίσεις.

Εθνική σύνταξη

Η εθνική σύνταξη έκλεισε στα 384 ευρώ για όλους με 20 έτη ασφάλισης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, και 345,6 ευρώ για όσους έχουν 15 έτη ασφάλισης. Ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος απέρριψε ως ανυπόστατα όλα τα σενάρια που έκαναν λόγο για εθνική σύνταξη στα 288 ευρώ.

Ποσοστά αναπλήρωσης

Το ΔΝΤ εξακολουθεί να έχει τις μεγαλύτερες διαφωνίες στο περιεχόμενο της διαπραγμάτευσης για τα θέματα των ποσοστών αναπλήρωση. Η διαφωνία στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης εντοπίζεται στο ότι το υπουργείο Εργασίας επιδιώκει μεγαλύτερη προστασία των χαμηλόμισθων εργαζομένων ενώ οι εκπρόσωποι των θεσμών επιδιώκουν μεγαλύτερη σύνδεση των ετών ασφάλισης και των εισφορών με τις συνταξιοδοτικές παροχές. Οι δανειστές ζητούν τη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν έως 20 έτη ασφάλισης και την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν από 20 έτη έως και 40 έτη ασφάλισης.

Ανώτατο πλαφόν

Όσοι λαμβάνουν περισσότερες από μία σύνταξη θα έχουν ανώτατο πλαφόν 3.088 ευρώ μικτά για το σύνολο των συντάξεων, από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα. Το ανώτατο όριο για τη μία σύνταξη, θα είναι στα 2.304 ευρώ από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα.

Αθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης έως 1.400 ευρώ

Πάνω από αυτό το ύψος θα υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Στελέχη των ασφαλιστικών ταμείων εκτιμούν ότι οι νέες μειώσεις θα κυμανθούν μεσοσταθμικά γύρω στο 15% - 20%.

Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών

Η αύξηση ασφαλιστικών εισφορών στις επικουρικές κατά 1,5% συναντάει τη διαφωνία των εκπροσώπων των θεσμών.

Μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των θεσμών, για το ασφαλιστικό, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων θα ξεκινήσει στις 4 του μηνός.

Όπως είπε, οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν, μέχρι την Πέμπτη. Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών έως τις 11 Απριλίου, οπότε είναι προγραμματισμένο το επόμενο Euro Working Group (EWG).

Ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι τα θέματα τα οποία έχουν κλείσει, είναι η διατήρηση της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ και η μη μείωση των κύριων συντάξεων.

Ωστόσο, όπως τόνισε, σημαντική απόκλιση μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχει στα ποσοστά αναπλήρωσης.

Για το εν λόγω θέμα, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Στο βαθμό που πιάνουμε τους δημοσιονομικούς στόχους για 1% του ΑΕΠ το 2016 και οι προβολές μας δείχνουν επιπλέον 0,5% του ΑΕΠ, μέχρι το 2018, το πόσο αναδιανεμητικό θα είναι το σύστημα, είναι πολιτική απόφαση της κυβέρνησης. Δεν συγκυβερνούμε και δεν υπάρχει τέτοιου είδους δέσμευση που να απορρέει από τη συμφωνία».

Παράλληλα, ο ίδιος επεσήμανε ότι ανοιχτό είναι και το θέμα της αύξησης των εισφορών.

Όπως υπογράμμισε, το ΔΝΤ έχει τις μεγαλύτερες ενστάσεις. Μεταξύ άλλων, ο κ. Κατρούγκαλος πρόσθεσε ότι η συζήτηση για το πως θα υπολογιστεί η προσωπική διαφορά ήταν σε τεχνικό επίπεδο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πόσο χρόνο χρειάζεται το Ιράν για να κατασκευάσει ένα πυρηνικό όπλο

Κόσμος 17.06.2025
Η εκτίμηση της CENTCOM: «Μερικά βήματα πριν τα πυρηνικά»

Επικοινωνία Πούτιν με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ για το Ιράν

Κόσμος 17.06.2025
Οι δύο ηγέτες θα εστιάσουν στην κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή

Καθηλωμένοι οι μισθοί ‑ Τρεις στους δέκα μισθωτούς αδυνατούν να ξοδέψουν για τις προσωπικές τους ανάγκες

Οικονομία 17.06.2025
Σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του 2025 του Ινστιτούτου της ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση την περίοδο 2009-2024, ο μέσος ετήσιος πραγματικός μισθός μειώθηκε κατά 32,8%

Σάλος στην Κύπρο με βίντεο αστυνομικών να κάνουν σeξ σε περιπολικό

Κόσμος 17.06.2025
Τα βίντεο και οι φωτογραφίες περιήλθαν σε γνώση της ηγεσίας της κυπριακής Αστυνομίας

Κόλπος του Ομάν: Συνεχίζει να καίγεται το τάνκερ Adalynn ‑ Η «τύφλωση» των GPS έφερε την σύγκρουση

Ελλάδα 17.06.2025
Σοβαρό ναυτικό συμβάν κοντά στο Στενό του Ορμούζ εν μέσω γεωπολιτικής έντασης – Υπόνοιες για παρεμβολή GPS και ηλεκτρονική απειλή

Πώς μπορεί να ξεκινήσει ο Γ` Παγκόσμιος Πόλεμος ‑ Ειδικός προειδοποιεί

Κόσμος 17.06.2025
Τι αναφέρει καθηγητής Ασφαλείας στο Πανεπιστήμιο του Μπάκιγχαμ

Αραχθος: Ζωή σε 11 ανθρώπους έδωσαν τα 2 παιδιά

Ελλάδα 17.06.2025
Τα δύο παιδιά έδωσαν μία δεύτερη ευκαιρία στη ζωή σε 11 ανθρώπους

Ασύλληπτη τιμωρία του Ιράν σε Ισραηλινούς κατάσκοπους ‑ Τους δένουν σε... πυραύλους!

Κόσμος 17.06.2025
Το Ιράν ισχυρίζεται ότι έχει συλλάβει μέχρι στιγμής περίπου 20 Ισραηλινούς πράκτορες

Στις φλόγες κτίρια της Μοσάντ μετά από ιρανικό χτύπημα ‑ Δείτε βίντεο

Κόσμος 17.06.2025
Από την πλευρά του Ισραήλ, δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το φερόμενο χτύπημα στο αρχηγείο της Μοσάντ

Κυψέλη: Στη φυλακή ο 34χρονος που ξυλοκόπησε υπάλληλο καθαριότητας του Δήμου

Ελλάδα 17.06.2025
«Δεν παρουσιάστηκα αμέσως γιατί φοβήθηκα», υποστήριξε στην απολογία του ο 34χρονος

Καιρός: Πέφτει η θερμοκρασία το Σαββατοκύριακο ‑ Πότε θα «ανέβει» ο υδράργυρος

Καιρός 17.06.2025
Έντονη αστάθεια καιρού και μελτέμια αναμένονται το Σαββατοκύριακο

Οι Ιρανοί έπληξαν με βαλλιστικούς πυραύλους την έδρα της Μοσάντ

Κόσμος 17.06.2025
Το αρχηγείο της ισραηλινής υπηρεσίας πληροφοριών της Μοσάντ ανακοίνωσαν ότι έπληξαν οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν