E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκκλησία της Λαμίας διεκδικεί το μισό... Περιστέρι και την Πετρούπολη

Απίστευτο περιστατικό

Δημοσίευση 8/3/2016 | 00:25

Εκκλησία της Λαμίας διεκδικεί το μισό... Περιστέρι και την Πετρούπολη

Το... μισό Περιστέρι και την... μισή Πετρούπολη διεκδικεί ιερός ναός στη Λαμία, ζητώντας να του επιστραφούν 7.500 στρέμματα εντός και εκτός σχεδίου πόλεως στη Δυτική Αθήνα.

Στην τεράστια έκταση περιλαμβάνονται σπίτια, γήπεδα, πλατείες κλπ χώροι και το ελληνικό Δημόσιο παίρνει τα μέτρα του ενόψει δικαστικής μάχης. Η υπόθεση πηγαίνει πίσω 87 χρόνια, καθώς είναι σε εκκρεμότητα από το 1929, όταν οι διεκδικήσεις περιορίζονταν στα 300 στρέμματα.

Ο Ιερός Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» διεκδικεί σήμερα περίπου 7.500 στρέμματα, εκ των οποίων 4.000 στρ. σε κατοικημένες περιοχές των δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης και 3.500 στρ. εκτός σχεδίου, που βρίσκονται στο Ποικίλο Όρος και έχουν χαρακτηριστεί δασικές. Η διεκδίκηση στηρίζεται σε διαθήκη του 1916 με την οποία ο ναός έγινε κληρονόμος μεγάλου μέρους του «κτήματος Βέρδη». Στο μεταξύ, η εντός σχεδίου έκταση που διεκδικεί έχει πλέον δομηθεί εδώ και δεκαετίες με κατοικίες, πλατείες, γήπεδα και άλλους κοινόχρηστους χώρους.

Στις 22 Μαρτίου εκδικάζεται η αγωγή του ναού κατά του ελληνικού Δημοσίου, των δύο δήμων αλλά και ιδιωτών, ενώ επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ζητήσει αποζημίωση από τους σημερινούς ιδιοκτήτες.

Η υπόθεση έχει εξελιχθεί σε σήριαλ, καθώς το θέμα είναι σε εκκρεμότητα από το 1929, οπότε έγινε η πρώτη διεκδίκηση αρχικώς για 300 στρέμματα. Με την πάροδο των χρόνων η επίμαχη έκταση αυξανόταν, ενώ στο παιχνίδι των διεκδικήσεων μπήκαν οι απόγονοι της Καλομοίρας Βέρδη στην οποία ανήκε αρχικά η επίδικη έκταση, καθώς και ιδιώτες που ισχυρίζονταν ότι διαθέτουν τίτλους ιδιοκτησίας της επίμαχης έκτασης.

Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, συγκάλεσε σύσκεψη, με τους δημάρχους της περιοχής όπου ανακοίνωσε ότι κατά την εκδίκαση της υπόθεσης στο δικαστήριο σε δύο εβδομάδες, στο πλευρό των δήμων Περιστερίου και Πετρούπολης, που θίγονται άμεσα από τις διεκδικήσεις του ιερού ναού, θα βρίσκονται οι νομικές υπηρεσίες των υπουργείων Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς και το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.

Στη σύσκεψη που έγινε στο υπ. Εσωτερικών υπό τον Π. Κουρουμπλή, συμμετείχαν οι δήμαρχοι Περιστερίου Αντρέας Παχατουρίδης και Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Καλλιόπη Καρδαμίτση, ο διευθυντής της Υπηρεσίας Προστασίας Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος Δημήτρης Βακάλης, εκπρόσωπος από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, νομικοί σύμβουλοι από τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος & Ενέργειας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου Εσωτερικών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μάριος Οικονόμου: «Η κατάστασή του παραμένει κρίσιμη», λέει ο διοικητής του νοσοκομείου Ιωαννίνων

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Σύμφωνα με τον διοικητή, ο Μάριος Οικονόμου υπεβλήθη σε νέα αξονική τομογραφία

Το video της ΚΑΕ Ολυμπιακός με όσα έγιναν στη φιέστα για την κατάκτηση της Euroleague, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

E-Daily 3.Left 25.05.2026
Στιγμές αποθέωσης για τον Γιώργο Μπαρτζώκα και τους παίκτες του Ολυμπιακού

Θερμικός θόλος στην Ευρώπη: «Πρωτοφανές το κύμα καύσωνα» ‑ Πού έχει σημάνει κίτρινος συναγερμός

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Η κλιματική αλλαγή προκαλεί νωρίτερα και πιο έντονα κύματα καύσωνα, αναφέρει η μετεωρολογική υπηρεσία της Γαλλίας

Νεκρός εντοπίστηκε ο 25χρονος Ισπανός ορειβάτης στον Όλυμπο

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Ο νεαρός είχε δώσει τα τελευταία σημάδια ζωής το πρωί της περασμένης Τρίτης

Φειδίας Παναγιώτου: Αποφάσισε τι θα κάνει με το Ευρωκοινοβούλιο και τη βουλευτική έδρα στην Κύπρο

E-Daily 3.Left 25.05.2026
«Το αποτέλεσμα θα μπορούσε να ήταν καλύτερο» παραδέχθηκε ο Φειδίας Παναγιώτου μετά τις χθεσινές βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο

Instagram Instants: Πώς μπορείτε να απενεργοποιήσετε τη νέα λειτουργία της πλατφόρμας

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Το Instagram λάνσαρε παγκοσμίως τη νέα λειτουργία, επιχειρώντας να επιστρέψει στην πιο αυθόρμητη κοινοποίηση φωτογραφιών, με περιεχόμενο που εξαφανίζεται και θυμίζει εφαρμογές όπως το BeReal και το Snapchat

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες από τη χαλαζόπτωση στον Τύρναβο, σε απόγνωση οι αγρότες

Ελλάδα 25.05.2026
Σήμερα στην περιοχή βρέθηκε κλιμάκιο του ΕΛΓΑ για να καταγράψει το μέγεθος της ζημιάς

ΟΠΕΚΕΠΕ: Ποινές φυλάκισης από 5 έως και 26 μήνες με αναστολή σε 13 κατηγορούμενους για απάτη με επιδοτήσεις στις Σέρρες

E-Daily 2.TopNews 25.05.2026
Πρόκειται για μία από τις πρώτες μεγάλες έρευνες που χειρίστηκε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία στην Ελλάδα

Ο Φειδίας Παναγιώτου αποποιείται τη βουλευτική έδρα στην Κύπρο και τη «χαρίζει» στον αμφιλεγόμενο μέντορά του

Πολιτική 25.05.2026
Ο Γιάννης Λαούρης αντιμετώπισε καταγγελίες και δικαστήρια για εξαπάτηση πολιτών με την απόσπαση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ την περίοδο της «έκρηξης» στο Χρηματιστήριο

Η επίσημη ανακοίνωση του «Ευαγγελισμού» για τον θάνατο της Γωγώς Μαστροκώστα

E-Daily 3.Left 25.05.2026
Η Γωγώ Μαστροκώστα άφησε την τελευταία της πνοή τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σε ηλικία 56 ετών

Πανελλήνιες 2026: Σε λειτουργία τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης – «Κανένα παιδί μόνο»

Ελλάδα 25.05.2026
Τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης των υποψηφίων των Πανελλαδικών Εξετάσεων και πανελλαδικό δίκτυο παρεμβάσεων θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Παιδείας