E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σχέδιο για 1 εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη ετοιμάζει η Ολλανδία

Σύμφωνα με την αυστριακή εφημερίδα Der Standard

Δημοσίευση 29/1/2016 | 09:18

Σχέδιο για 1 εκατ. πρόσφυγες στην Ευρώπη ετοιμάζει η Ολλανδία

Για ένα σχέδιο υποδοχής 1 εκατομμυρίου προσφύγων την επόμενη πενταετία από κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αντάλλαγμα ότι η Τουρκία θα ελέγξει τις προσφυγικές ροές στα παράλια, γράφει η αυστριακή εφημερίδα «Der Standard».

Αν η Τουρκία ελέγξει τα σύνορά της με την Ελλάδα και σταματήσει τις προσφυγικές ροές, τότε κάθε χρόνο 200.000 Σύροι πρόσφυγες θα μπορούσαν να μεταφέρονται απευθείας στα κράτη-μέλη της ΕΕ «για μια περίοδο πέντε ετών», όπως δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα άνθρωπος με γνώση των συζητήσεων. Ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα μπορούσαν εύκολα να διαμοιραστούν σε όλη την ΕΕ με έναν νόμιμο τρόπο.

Όπως, όμως, επισημαίνει η «Der Standard», κλειδί για όλα τα σχέδια που εξετάζονται θα αποτελέσει η χρηματοδότηση, καθώς η Τουρκία δεν αρκείτα στα 3 δισ. που της υποσχέθηκαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, αλλά ζητά το ίδιο ποσό για κάθε ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια (συνολικά 15 δισ. ευρώ).

Την ίδια ώρα, ο ηγέτης των Εργατικών στην Ολλανδία, Ντίντερικ Σάμσομ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Volkskrant» αποκάλυψε ότι η χώρα του, που είναι η προεδρεύουσα χώρα για την ΕΕ αυτό το εξάμηνο, έχει εξετάσει ένα σχέδιο για την απευθείας επιστροφή μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχοι, ήδη εξετάζουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου. «Το Αιγαίο έχει γίνει ένας μαζικός τάφος. Πέρυσι 3.700 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Εκατομμύρια πρόσφυγες ρισκάρουν τις ζωές τους για να έρθουν εδώ και πρέπει να το σταματήσουμε», δήλωσε ο Σάμσομ.

Το ολλανδικό σχέδιο προβλέπει ότι πλοία θα μεταφέρουν πρόσφυγες από τα ελληνικά νησιά πίσω στην Τουρκία, με τα πρώτα δρομολόγια να σχεδιάζονται να γίνουν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Όπως είπε, η Τουρκία είναι έτοιμη να δεχθεί μια τέτοια λύση, αρκεί οι ευρωπαϊκές χώρες να δέχονται 150.000 με 200.000 πρόσφυγες κάθε χρόνο.

Κατά τον Σάμσομ, για να ευοδωθεί το σχέδιο θα πρέπει 10 κράτη-μέλη της ΕΕ να δεχθούν να υποδεχθούν πρόσφυγες που φτάνουν στην Ευρώπη και όσα δεν το κάνουν, θα πρέπει να συνεισφέρουν στο κόστος της φροντίδας αυτών των μεταναστών.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

ΗΠΑ και Ιράν στο ίδιο τραπέζι – Ποιες είναι οι «κόκκινες γραμμές» της Τεχεράνης

Κόσμος 11.04.2026
Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συζητούν στο Ισλαμαμπάντ με βαθιές διαφωνίες και αλληλένδετα ζητήματα να περιπλέκουν τις διαπραγματεύσεις.

Τραγωδία στην Κύπρο: Τι προκάλεσε την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη Λεμεσό ‑ Δείτε πώς εξελίσσεται η επιχείρηση διάσωσης

Ελλάδα 11.04.2026
Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για δεύτερο εγκλωβισμένο, τρεις τραυματίες στο νοσοκομείο.

Στην αγκαλιά της μητέρας του στο μπροστινό κάθισμα βρισκόταν το 3χρονο παιδί που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Καβάλα

Ελλάδα 11.04.2026
Τρίχρονο παιδί έχασε τη ζωή του σε τροχαίο ατύχημα, ενώ η μητέρα του είναι σοβαρά τραυματισμένη και νοσηλεύεται στο χειρουργείο.

Τραγωδία στην Καβάλα: Νεκρό 3χρονο παιδί σε τροχαίο, ΙΧ συγκρούστηκε μετωπικά με ταξί

Ελλάδα 11.04.2026
Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως άλλα δύο άτομα έχουν τραυματιστεί από τη σφοδρή σύγκρουση

Στάθης Μαντζώρος: Δύσκολες ώρες για τον ηθοποιό 10 μήνες μετά το εγκεφαλικό που υπέστη

Ελλάδα 11.04.2026
Ο αγαπημένος «καφετζής» του τηλεοπτικού κοινού στη σειρά «Σασμός» νοσηλεύεται στον Ερυθρό Σταυρό

Πέθανε ο ηθοποιός Τάσος Ράμσης

Ελλάδα 11.04.2026
Η είδηση έγινε γνωστή από τον Σπύρο Μπιμπίλα

Τι ώρα θα κλείσουν σήμερα μαγαζιά και σούπερ μάρκετ

Ελλάδα 11.04.2026
Κλειστά Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα

Mε τι καιρό θα κάνουμε Πάσχα

Καιρός 11.04.2026
Με ψύχρα και βροχές η Ανάσταση

Η μεγάλη έξοδος: 629.000 αυτοκίνητα έφυγαν από την Αθήνα

Ελλάδα 11.04.2026
Πόσοι πέρασαν τις εθνικές οδούς