E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΔΝΤ: Πληροφορίες για απαίτηση μείωσης 15% των συντάξεων

Νέα ψυχρολουσία για την κυβέρνηση

Δημοσίευση 27/1/2016 | 19:31

ΔΝΤ: Πληροφορίες για απαίτηση μείωσης 15% των συντάξεων

Μία νέα... βόμβα, πιθανώς για αρκετούς αναμενόμενη, περιμένει την ελληνική κυβέρνηση, εάν τουλάχιστον αποδειχθεί ορθό δημοσίευμα της Huffington Post, σύμφωνα με το οποίο το ΔΝΤ απαιτεί, μεσοπρόθεσμα, μειώσεις συντάξεων 15% και ταυτόχρονα απορρίπτει οποιαδήποτε αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Παρά το γεγονός ότι το ΔΝΤ δεν έχει ακόμη απορρίψει ή δεχθεί τις προτάσεις της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό σύστημα, στέλεχος του Ταμείου, το οποίο συμμετέχει και στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, υποστηρίζει ότι το ΔΝΤ δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, καθώς θεωρεί ότι μία τέτοια κίνηση θα πλήξει την ήδη αδύναμη ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν υπάρχει επίσημη διάψευση του ΔΝΤ στο δημοσίευμα της εφημερίδας, αλλά παραπομπή στις πρόσφατες δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του Ταμείου, Τζέρι Ράις, ότι «το ΔΝΤ εξετάζει τις ελληνικές προτάσεις».

Η Huffington Post, ακολουθώντας το παράδειγμα αρκετών ξένων εντύπων, υποστηρίζει ότι εάν κάποιος θα πρέπει να ψάξει ποιος κρύβεται πίσω από την αδιαλλαξία του Ταμείου, δεν έχει παρά να κοιτάξει προς την πλευρά του διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ, κ. Πολ Τόμσεν. «Το ότι ο Τόμσεν διαδραματίζει έναν όχι και τόσο εποικοδομητικό ρόλο, είναι το λιγότερο που μπορεί να πει κανείς. Η στάση του ΔΝΤ προκαλεί προβληματισμό και θέλει σαφώς είτε να βγει από το πρόγραμμα ή να τινάξει όλο το πράγμα στον αέρα», τόνισε στέλεχος του Ταμείου στην εφημερίδα.

¶λλωστε, στο παρελθόν έχουν υπάρξει δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου τα οποία δεν έχουν διστάσει να κάνουν λόγο ακόμη και για εμμονή του κ. Τόμσεν με το θέμα των συντάξεων στην Ελλάδα και την ανάγκη να υπάρξει και νέα μείωσή τους.

Ο Πίτερ Ντόιλ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Τόμσεν για πολλά χρόνια προτού παραιτηθεί από το ΔΝΤ, διαμαρτυρόμενος για τους χειρισμούς του στην ελληνική κρίση, το 2012, πιστεύει ότι τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Τμήματος «δεν τον νοιάζει» ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις πως η δική του προσέγγιση θα φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σημείωσε επίσης, ότι οι περικοπές στις συντάξεις και η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν βοήθησαν στην ανάπτυξη της οικονομίας.

Η στάση του Τόμσεν εξηγείται από τις εμπειρίες της παρελθούσης καριέρας του στο Ταμείο, υποστηρίζει ο Ντόιλ. «Πέρασε ολόκληρη την καριέρα του στην Ανατολική Ευρώπη –στη Ρουμανία κλπ– και οι περισσότεροι από τους πολιτικούς εκεί ήταν πραγματικά διεφθαρμένοι. Πάει στην Ελλάδα και νομίζει ότι είναι σαν τη Ρουμανία ή σαν τις άλλες, λιγότερο αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες», είπε.

Ο Ντόιλ ισχυρίζεται επίσης, ότι ο Τόμσεν μπορεί να θέλει να εξασφαλίσει όσο περισσότερες παραχωρήσεις μπορεί από την Ελλάδα, πριν ξεκινήσει η διαδικασία για την ελάφρυνση του χρέους.

Η ίδια πηγή είπε ότι το ΔΝΤ συζητά επίσης την πιθανότητα να ζητήσει περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Το Ταμείο όμως διαψεύδει ότι σχεδιάζει να θέσει πρόωρα το ζήτημα της μεταρρύθμισης της αγοράς εργασίας. «Δεν υπήρξαν πρόσφατα συζητήσεις μεταξύ του ΔΝΤ και των ελληνικών αρχών για μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», είπε ο εκπρόσωπός του, Αντρέας Αντριάνο.

Αξιωματούχοι προσκείμενοι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν ανησυχίες για τη διαπραγματευτική στάση του ΔΝΤ, συνέχισε η πηγή της Huffington Post. Η Κομισιόν διάκειται ευνοϊκά απέναντι στην ελληνική πρόταση για το συνταξιοδοτικό και ανησυχεί ότι πρόσθετες περικοπές στις συντάξεις θα βλάψουν την οικονομία της χώρας.

Η Κομισιόν εμφανίζεται επίσης μπερδεμένη ως προς το γιατί το ΔΝΤ θα έθετε το θέμα της μεταρρύθμισης στην αγορά εργασίας πριν από την ώρα του και πιστεύει ότι τέτοιου είδους αιτήματα υπάρχει κίνδυνος να υπονομεύσουν την ευρύτερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια. Οι ενστάσεις του ΔΝΤ μπορεί να οδηγήσουν σε αδιέξοδο την τελευταία φάση των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα πριν ξεκινήσουν οι συζητήσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πακιστάν: Οργή για εκπομπή γνωριμιών πριν καν βγει στον «αέρα»

Κόσμος 21.09.2025
Πριν καν προλάβει να προβληθεί το πρώτο επεισόδιο και μάλιστα μέσω YouTube, το νέο dating show «Lazawal Ishq» έχει συγκεντρώσει αρνητικά σχόλια και οργισμένες αντιδράσεις.

Τέμπη: 50 σωματεία του πολιτισμού στο πλευρό του απεργού πείνας Πάνο Ρούτσι

Ελλάδα Χτες
Απευθύνουν κάλεσμα στο Σύνταγμα την Κυριακή (21/9)

Γιάμαλη: «Θέλουμε να μπορούμε να κυκλοφορούμε ελεύθεροι και ασφαλείς είτε είμαστε μαύροι, γκέι, είτε φοράμε κοντές φούστες»

Ελλάδα Χτες
Το σχόλιο της Αναστασίας Γιάμαλη για την ισότητα και την ελευθερία, με αφορμή την επίθεση που δέχτηκε ένα ζευγάρι ανδρών.

Πάνος Ρούτσι: Έχω υποσχεθεί στο παιδί μου ότι θα βρω τους δολοφόνους και θα τους βάλω στη φυλακή

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας του Ντένις Ρούτσι συνεχίζει την απεργία πείνας έξω από τη Βουλή, ζητώντας να του χορηγηθεί άδεια εκταφής του παιδιού του, προκειμένου να γίνουν τοξικολογικές εξετάσεις στη σορό του.

Φρίκη στη Θεσσαλονίκη: Ανδρας έπνιξε την αδερφή του με σακούλα

Ελλάδα Χτες
Σύμφωνα ο άνδρας ήταν εκείνος που κάλεσε στο 100 και ενημέρωσε την Αστυνομία για το έγκλημα.

Σέρρες: Οργή αγροτών κατά του υφυπουργού Ανάπτυξης – Φυγαδεύτηκε από την αστυνομία

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν, από το πρωί του Σαββάτου, στο χώρο της Serexpo, στις Σέρρες, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τα προβλήματα που πλήττουν τον πρωτογενή τομέα.

Μαρία Καρυστιανού: «Βρώμικοι και απάνθρωποι Μητσοτάκης, Καραμανλής, Τριαντόπουλος»

Ελλάδα Χτες
Κατάθεση ψυχής από τη Μαρία Καρυστιανού. «Αγγιξα κάθε οστό του παιδιού μου, ως τελευταίο χάδι και αναγνώρισα κάτι που δεν ανέφερε καμία ιατροδικαστική» – Τι απαντά σχετικά με το 25% δημοσκόπησης που δείχνει επιθυμία να δημιουργήσει κόμμα;

«Αγώνας δρόμου» για την πιστοποίηση στα ασανσέρ ‑ Έρχονται σφραγίσεις και πρόστιμα

Ελλάδα Χτες
Στην πράξη, η εφαρμογή αυτών των απαιτήσεων αποδεικνύεται εξαιρετικά προβληματική.

To NATO στις επάλξεις: Στόχευαν το Ταλίν τα ρωσικά αεροσκάφη; «Στο κόκκινο» η κατάσταση στη Βαλτική

Κόσμος Χτες
Το πρωί η Πολωνία απογείωσε εσπευσμένα μαχητικά αεροσκάφη

Χάος από κυβερνοεπίθεση σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια

Κόσμος Χτες
Στόχος τα συστήματα check-in και επιβίβασης