E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το καρφί του Σόιμπλε στον Τσίπρα για την εφαρμογή της συμφωνίας

«Είναι η εφαρμογή ανόητε»...

Δημοσίευση 21/1/2016 | 13:16

Το καρφί του Σόιμπλε στον Τσίπρα για την εφαρμογή της συμφωνίας

Για το προσφυγικό φαίνεται πως υπήρξε σύγκλιση απόψεων μεταξύ Σόιμπλε και Τσίπρα, όμως όταν η κουβέντα μεταφέρθηκε στην οικονομία και την δημοσιονομική προσαρμογή, η συζήτηση στο «στρογγυλό τραπέζι» πήρε μια πιο θερμή τροπή.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως η προσπάθεια της Ελλάδας είναι τεράστια, όπως και η δημοσιονομική προσαρμόγη που πέτυχε. Αναφέρθηκε και στο κόστος του όλου εγχειρήματος λέγοντας πως «Κόστισε 25% του ΑΕΠ και τεράστια διόγκωση της ανεργίας», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στη Γερμανία η ανεργία έπεσε.

Όπως είπε: «Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να καταλάβουμε όλοι ότι εκτός από ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς πρέπει να έχουμε ανάπτυξη. Γι αυτό χρειάζονται ευρωπαϊκές και ιδιωτικές επενδύσεις. Παράλληλα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα αλλά και να χτιστεί πάλι το κράτος πρόνοιας».

Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Τσίπρας, αντικατοπτρίζει και τα προβλήματα της Ευρώπης και τόνισε ότι πρέπει να αμβλυνθούν οι ανισότητες. «Μια επιχείρηση στην Ελλάδα δανείζεται με 7% και μια επιχείρηση σε χώρα του βορά με 1%. Πρέπει να βάλουμε κοινούς κανόνες στο φορολογικό και χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη», τόνισε.

«Αν θέλουμε να καταστήσουμε την Ευρώπη πιο ισχυρή, τότε θα πρέπει να εφαρμόσουμε ό,τι έχουμε συμφωνήσει» επεσήμανε από την πλευρά του απαντώντας ο Β. Σόιμπλε.

«Έχουμε συμφωνίες και συνθήκες για τις οικονομικές κρίσεις που όμως δεν τηρούνται» τόνισε ο κ. Σόιμπλε και μιλώντας ρητορικά είπε: «Είναι η εφαρμογή ανόητε»...

Μάλιστα όταν ο συντονιστής ρώτησε τον Β. Σόιμπλε για την επιμονή της Γερμανίας με το ΔΝΤ και την Ελλάδα, ο Γερμανός υπουργός φάνηκε εκνευρισμένος, ενω έκοψε τη συζήτηση γρήγορα λέγοντας ότι αυτά τα έχει συζητήσει πολλές φορές.

«Δεν επιθυμούσα εμπλοκή του ΔΝΤ στην Ελλάδα αλλά η κα Μέρκελ επέμενε και είχε δίκιο» τόνισε.

Μάλιστα ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε διέκοψε τον συντονιστή λέγοντας ότι και αυτός θέλει το ΔΝΤ στην Ελλάδα.

Ουσιαστικά ο κ. Σόιμπλε επανέλαβε τη θέση του Βερολίνου πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό είναι απαραίτητη λέγοντας πως στην αντίθεση περίπτωση θα ήταν σαν «να πήγαινα στη γερμανική Βουλή για το πρόγραμμα κρατώντας δυναμίτη κι ένα αναμμένο κερί».

«Τότε, ας αφήσουμε το δυναμίτη κι ας κρατήσουμε το κερί για φως» απάντησε ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Αποδεχθήκαμε την απαίτηση άλλων χωρών να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα» τόνισε ο πρωθυπουργός. Εξέφρασε δε την ελπίδα του ότι «οι διαφορές μεταξύ των θεσμών» δεν θα καθυστερήσουν την αξιολόγηση.

Είπε ότι δεν είναι ώρα για διάφορα... exits αλλά για περισσότερη Ευρώπη.

Συμφωνία για το προσφυγικό

Η Ελλάδα δεν είναι απρόθυμη απέναντι στην Frontex, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός από το Νταβός, όπου συμμετέχει σε πάνελ με θέμα το «μέλλον της Ευρώπης».

«Πρέπει να καταλάβουμε το πρόβλημα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε διπλή κρίση. Την οικονομική που δεν έχει ξεπεραστεί και δημιουργεί πολιτικούς κινδύνους που μπορεί να διχάσουν την Ευρώπη και την προσφυγική». ανέφερε

Στο προσφυγικό, υπογράμμισε, αυτό που συμβαίνει στο Αιγαίο είναι ντροπή. «Εχουμε απώλειες ζωών γιατί οι διακινητές δρουν ανενόχλητοι. Δυο χώρες που έχουν επενδύσει δισεκατομμύρια σε εξοπλισμούς είναι αδιανόητο να μην μπορούν να ελέγξουν τις προσφυγικές ροές», είπε. Παράλληλα, σημείωσε ότι «και η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει. Η θα το λύσουμε από κοινού ή θα κοιτά ο καθένας την αυλή του. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένωση a la carte».

Ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε (η χώρα έχει την προεδρία της ΕΕ) τόνισε ότι πρέπει σε δυο μήνες να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό, δεδομένου ότι την άνοιξη, οπότε θα αυξηθούν οι ροές, η Ευρώπη θα πρέπει να είναι έτοιμη.

«Δεν θέλω καν να απαντήσω πόσο μπορούμε να αντέξουμε αυτές τις ροές είπε ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. «Όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, είναι ντροπή να γίνει η Ευρώπη ένα κάστρο. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όσα προβληματικά συμβαίνουν λάθος σε περιοχές γύρω μας, θα καταλήξουν σε εμάς» τόνισε.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με αγωγή 1 δισ. δολαρίων το BBC

Κόσμος 10.11.2025
Η επιστολή της νομικής ομάδας του

Θλίψη στη Ροδόπη: Πέθανε 14χρονη μαθήτρια στο Γυμνάσιο Σαπών – Το «αντίο» των καθηγητών

Ελλάδα 10.11.2025
Το χαμόγελο της μαθήτριας «έσβησε» σε ηλικία μόλις 14 ετών

Αλεξανδρούπολη: Νεκρή στο διαμέρισμά της εντοπίστηκε μια 18χρονη φοιτήτρια

Ελλάδα 10.11.2025
Η μητέρα της προσπαθούσε κάποιες μέρες να επικοινωνήσει μαζί της, χωρίς να τα καταφέρει

Νέα απάτη στα ΑΤΜ: Πώς μας αδειάζουν τους λογαριασμούς ακόμα και χωρίς κάρτα

Tech + Science 10.11.2025
Το κόλπο με το NFC έχει προκαλέσει ανησυχία

Πάτρα: Ισχυρή ανεμοθύελλα σάρωσε το κέντρο της πόλης – Έσπασαν τζαμαρίες και δέντρα

Ελλάδα 10.11.2025
Οι θυελλώδεις άνεμοι προκάλεσαν εκτεταμένες φθορές σε καταστήματα και σταθμευμένα αυτοκίνητα

Ισόβια ξανά στους δύο Ρουμάνους για τη δολοφονία του Μένη Κουμανταρέα

Ελλάδα 10.11.2025
Το Μικτό Ορκωτό Εφετείο επανεξετάζοντας την υπόθεση είπε «όχι» στη αναγνώριση ελαφρυντικών στους δυο κατηγορούμενους, οδηγώντας τους και πάλι πίσω στις φυλακές

Με τους μισούς μαθητές άνοιξε σήμερα, μετά από 10 μέρες, το Δημοτικό Σχολείο στα Βορίζια

Ελλάδα 10.11.2025
Ομάδα 14 ατόμων, αποτελούμενη από παιδοψυχολόγους και Κοινωνικούς Λειτουργούς, βρίσκεται στα Βορίζια και στο Ζαρό, όπου θα παραμείνει ως το τέλος της εβδομάδας

Oμoφoβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη: Τους πέταξαν νερά επειδή αγκαλιάζονταν

LGBTQI+ 10.11.2025
Καταγγελία για ομοφοβική επίθεση στη Θεσσαλονίκη από τις συνιδρύτριες του Orlando LGTB+

Αποφυλακίζεται ο Νικολά Σαρκοζί

Κόσμος 10.11.2025
Την αποφυλάκιση του Νικολά Σαρκοζί έως ότου εκδικαστεί η έφεσή του αποφάσισε το αρμόδιο δικαστήριο στη Γαλλία

Ένα από τα πιο τρελά γκολ μπήκε στον Καναδά εν μέσω... χιονοθύελλας

Αθλητικά Νέα 10.11.2025
Το χιόνι είχε καλύψει πλήρως τον αγωνιστικό χώρο