E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς το κινητό μπορεί να βλάψει τα δόντια σας

Τι λένε οι ειδικοί για το σάλιο, αλλά και για την καμπούρα

Δημοσίευση 22/1/2016 | 00:23

Πώς το κινητό μπορεί να βλάψει τα δόντια σας

Στις επιβλαβείς επιπτώσεις από τη συνεχή χρήση του κινητού τηλεφώνου, και ειδικά των smartphones, που απορροφούν πολλούς χρήστες για αρκετή ώρα, αναφέρεται δημοσίευμα της βρετανικής Daily Mail. Οι ειδικοί κάνουν λόγο για «text neck», εννοώντας τη στάση του αυχένα όταν γράφουμε στο κινητό, η οποία έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην περίπτωση μιας γυναίκας που έπαθε κύφωση, με τους γιατρούς να αναφέρουν ότι αυτή οφείλεται στο κινητό και τη συγκεκριμένη στάση του σώματος. Όλοι έχουμε κάποιο βαθμό καμπυλότητας στην πλάτη μας, αλλά μια καμπύλη άνω των 45 μοιρών θεωρείται υπερβολική, σύμφωνα με τους ειδικούς. Οι αιτίες της κύφωσης ποικίλλουν και περιλαμβάνουν τραυματισμό της σπονδυλικής στήλης, δυσμορφία αυτής, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, κακή στάση του σώματος και αποτέλεσμα γήρατος.

Στην περίπτωση της γυναίκας, η κύφωση ήταν ορθοστατική, η οποία προκαλείται από χρόνια λάθος στάση του σώματος και αν και η εμφάνιση της καμπυλότητας θα μπορούσε να μειωθεί και να αποφευχθεί η επιδείνωσή της μέσω ειδικών ασκήσεων και αλλαγές στον τρόπο ζωής, δεν θα μπορούσε να αλλάξει την πλήρη κατάσταση στη σπονδυλική στήλη.

Η κύφωση είναι ένα ολοένα και πιο συχνό πρόβλημα, σύμφωνα με τον Michael Grevitt, χειρουργό σπονδυλικής στήλης, και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον καθιστικό τρόπο ζωής μας και στο γεγονός ότι πολλοί από εμάς ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο σκυμμένοι πάνω από την επιφάνεια εργασίας. Οι ειδικοί επισημαίνουν επίσης, ότι το κεφάλι μας ζυγίζει περίπου 4-5 κιλά, αλλά η στάση που έχουμε συνεχώς προς τα κάτω, κοιτώντας τις ηλεκτρονικές συσκευές και τα κινητά, δημιουργεί πίεση περισσότερων κιλών στο λαιμό. Αυτή η επιπλέον πίεση οδηγεί σε πρόωρη φθορά στην άνω σπονδυλική στήλη.

Προβλήματα στα δόντια

Τα προβλήματα στη σπονδυλική στήλη δεν είναι τα μόνα που θα μπορούσε να προκαλέσει το κινητό. Η συχνή χρήση του smartphone θα μπορούσε να κάνει το χαμόγελό σας λιγότερο λαμπερό, σύμφωνα με έρευνα. Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά φαίνεται ότι μειώνει την αποτελεσματικότητα του σάλιου στην προστασία των δοντιών από την τερηδόνα, αναφέρει έρευνα από το πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ.

Οι επιστήμονες ανέφεραν ότι όταν ξοδεύει κάποιος ώρα σε ένα κινητό, μειώνεται σημαντικά η φυσική παραγωγή σάλιου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε το 2012. Τον περασμένο Ιούνιο, οι επιστήμονες ανέφεραν ότι η συχνή χρήση του κινητού τηλεφώνου μπορεί να κάνει τα σιδεράκια να εκλύουν την προστατευτική επίστρωση του νικελίου τους στο σάλιο σας.

Το πρόβλημα προκαλείται από τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που εκπέμπονται από τα κινητά τηλέφωνα, αναφέρει η αμερικανική «Εφημερίδα της Ορθοδοντικής». Οι ειδικοί, λοιπόν, συμβουλεύουν χρήση του κινητού με μέτρο και όχι υπερβολές.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Διάφανα πατώματα, καταρράκτες από τις βεράντες και θέα που σε στέλνει... αλλού – το πιο φουτουριστικό ξενοδοχείο είναι ήδη viral

Αρχιτεκτονική 12.05.2025
Αυτό δεν είναι ξενοδοχείο – είναι διαστημικό όνειρο! Το «Ice Cube Hotel» κρέμεται 600 μέτρα πάνω απ’ το έδαφος και κόβει την ανάσα

Τέρμα οι ανηφόρες! Δες το απίθανο «ασανσέρ για ποδήλατα» που ανεβάζει τους ποδηλάτες χωρίς να πατήσουν πετάλι!

Νέα Εποχή 12.05.2025
Στη Νορβηγία βρήκαν τη λύση για όλους όσους αγαπούν το ποδήλατο αλλά... μισούν τις ανηφόρες!

Ζώντας σε μια τουαλέτα: Η ιστορία της 19χρονης που έγινε viral

Stories Χτες
Όλοι προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε χρήματα από το ενοίκιο, αλλά πόσοι θα δεχόμασταν να ζούμε κυριολεκτικά σε μια τουαλέτα για να το πετύχουμε;

Το ελληνικό ψαροχώρι που ιδρύθηκε από μια ταβέρνα

Νέα Εποχή Χτες
Το ψαροχώρι της Μεσσηνίας που γεννήθηκε από μια ταβέρνα και έγινε τουριστικός παράδεισος

Γιατί η Σουηδία πατάει το OFF στις οθόνες των παιδιών

Νέα Εποχή Χτες
Η Σουηδία προειδοποιεί «Απομακρύνετε από τις οθόνες τα παιδιά κάτω των 2 ετών»

Πότε μπήκαν οι υπολογιστές στα σπίτια των ανθρώπων; Η περίπτωση της Ελλάδας

Stories Χτες
Πότε έγιναν κομμάτι της καθημερινότητας της Ελλάδας

Πότε δημιουργήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο

Νέα Εποχή Χτες
Σίγουρα δεν το ξέρετε

Απολύθηκε από τη δουλειά της. 5 χρόνια μετά, πήρε Grammy

Stories Προχτές
Έχασε τη δουλειά της, κέρδισε τη μουσική. H ιστορία της Doechii!

Ήταν η πιο μισητή γυναίκα της Αυστραλίας, αλλά αθωώθηκε 20 χρόνια μετά

Stories Προχτές
Από τη φυλάκιση στην αποκατάσταση της αλήθειας

Ο πιο «τυχερός άνθρωπος της Καρδίτσας» και το τραγικό τέλος του

Stories Προχτές
«Μακάρι να είχα σκίσει αυτό το λαχείο»