E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φούρνος μικροκυμάτων: Πόσο ασφαλής είναι για την υγεία;

Κατά πόσο μπορεί να προκαλέσει καρκίνο η χρήση τους

Δημοσίευση 28/11/2015 | 00:18

Φούρνος μικροκυμάτων: Πόσο ασφαλής είναι για την υγεία;

O φούρνος μικροκυμάτων αποτελεί "μαγικό εργαγείο" στα σύγχρονα νοικοκυριά όπυ ο χρόνος για μαγείρεμα είναι λίγος, καθώς προσφέρει ξεπάγωμα, ζέσταμα και ψήσιμο των τροφίμων μέσα σε λίγα λεπτά. Ωστόσο, είναι μια συσκευή που έχει προκαλέσει έντονες συζητήσεις για τηn ασφάλεια της λειτουργία της, ενώ έχει οδηγήσει σε έρευνες, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν αρνητικές επιπτώσεις της στον ανθρώπινο οργανισμό. 

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα έρευνες, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η παραγωγή και η απορρόφηση μικροκυμάτων περιορίζονται μόνο μέσα στο φούρνο, για όσο διάστημα αυτός είναι σε λειτουργία. Οι φούρνοι που κυκλοφορούν στην αγορά πληρούν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας, ώστε από τη στιγμή που κλείνει η πόρτα να μην υπάρχουν διαρροές ακτινοβολίας. Παρ' όλα αυτά, είναι πιθανό να παρουσιαστούν διαρροές σε περίπτωση που η πόρτα του φούρνου δεν έχει σφραγίσει τελείως ή είναι χαλασμένη, ή ακόμα από φθορά ή και γήρανση του γυαλιού. Σε αυτή την περίπτωση, μην χρησιμοποιείτε τον φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να επισκευάσετε την πόρτα.

Είναι καρκινογόνος η χρήση τους;

H ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν οι φούρνοι μικροκυμάτων είναι αυτή που εισχωρεί στις τροφές και ζεσταίνει άμεσα. Aυτού του είδους η ακτινοβολία δεν είναι ιονίζουσα, δηλαδή ραδιενεργός, σε αντίθεση με τις ακτίνες X, που είναι ραδιενεργές. Tα μικροκύματα έχουν πολύ μικρότερη ενέργεια φωτονίου σε σχέση με τις ακτίνες X, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε καρκινικές εξαλλαγές, λόγω ακριβώς αυτής της πολύ υψηλότερης ενέργειας. Όσον αφορά τις επιπτώσεις των μικροκυμάτων, σύμφωνα με τους φυσικούς, πρέπει να περιμένουμε αρκετά χρόνια ακόμα, ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα. Mε τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν θεωρείται ότι τα μικρής ισχύος μικροκύματα προκαλούν καρκίνο.

Τι πρέπει να προσέχουμε

-Μη στέκεστε για μεγάλα χρονικά διαστήματα μπροστά στο φούρνο την ώρα λειτουργίας του. Kρατήστε μια απόσταση γύρω στο 0,5-1 μέτρο από αυτόν, όταν τον θέτετε σε λειτουργία.

-Τα παιδιά, καθώς και οι γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης, αντίθετα με ό,τι συχνά ακούγεται, δεν φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από την έκθεση μπροστά στο φούρνο μικροκυμάτων. Iσχύει και εδώ η τήρηση της ασφαλούς απόστασης από το φούρνο (0,5-1 μέτρο).

-Παλαιότερα υπήρχαν φόβοι ότι οι φούρνοι μικροκυμάτων μπορούσαν να προκαλέσουν παρεμβολές σε ηλεκτρικoύς βηματοδότες που χρησιμοποιούσαν τα άτομα με καρδιακές παθήσεις. Στους βηματοδότες αυτούς εμφανίζονταν φαινόμενα «ηλεκτρομαγνητικής συμβατότητας», που οφείλονται στις επιδράσεις των ασήμαντων διαρροών της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από το φούρνο μικροκυμάτων. Mε την εξέλιξη της τεχνολογίας, όμως, οι βηματοδότες κατασκευάζονται πλέον με τέτοιο τρόπο ώστε να προστατεύονται από ανάλογες ηλεκτρικές παρεμβολές.



ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φορέσεις τις φούτερ μπλούζες σου με stylish τρόπο

Style 23.10.2024
Οδηγός για κομψές και κυρίως άνετες εμφανίσεις

Τα στοιχειωμένα Airbnb που κάνουν χαμό

Ταξίδια 23.10.2024
Ναι, υπάρχουν και πληρώνεις και ακριβά

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το «καμπανάκι» που προειδοποιεί του 45ρηδες

Body+Mind 23.10.2024
Τα σημάδια που σε προειδοποιούν ότι πρέπει να κάνεις εξετάσεις

5 στέκια που φτιάχνουν τα καλύτερα σουβλάκια στον Πειραιά

Eat + Drink 23.10.2024
Τόσο νόστιμα που αξίζει να πας μέχρι τον Πειραιά για να τα δοκιμάσεις!

Το χρώμα στα ρούχα που φορά τώρα όλη η ελληνική showbiz

Style Χτες
Φόρεσε το όπως η Φαίη, η Σταματίνα ή η Κατερίνα Καινούργιου.

Εναλλακτικά μέρη για εκδρομή το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου

Ταξίδια Χτες
Πού θα περάσεις μοναδικό και εναλλακτικό 3ήμερο

Glam Goth: To trend στα νύχια που έγινε μόδα αλλά δεν είναι για όλες

Body+Mind Χτες
Eχει αυξητική τάση στις αναζητήσεις της Google

Μήπως είσαι θύμα του σύνδρομου Rebecca;

Σχέσεις Χτες
Απειλή για τη σχέση σου

Οι πιο καλοντυμένες στo Academy Museum Gala

Style Προχτές
Kendall Jenner, Demi Moore και άλλες