E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Στο τραπέζι του καταναλωτή το πρώτο μεταλλαγμένο ψάρι

Πήρε άδεια από τον FDA ο γενετικά τροποποιημένος σολωμός του Ατλαντικού

Δημοσίευση 20/11/2015 | 10:21

Στο τραπέζι του καταναλωτή το πρώτο μεταλλαγμένο ψάρι

Μετά τα μεταλλαγμένα φυτά, έρχονται στο τραπέζι των καταναλωτών τα μεταλλαγμένα ζώα και ψάρια. Το πρώτο από αυτά παγκοσμίως θα είναι ένας σολωμός του Ατλαντικού, ο οποίος μόλις πήρε τη σχετική άδεια από την αρμόδια εποπτική Αρχή των ΗΠΑ, την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA). Μάλιστα, ο γενετικά τροποποιημένος σολωμός δεν θα φέρει υποχρεωτικά σχετική σήμανση στη συσκευασία του, οπότε δεν θα μπορούν να τον ξεχωρίσουν οι αγοραστές από τον μη γενετικά τροποποιημένο σολωμό.

Ο FDA έδωσε την έγκριση στο πρώτο γενετικά τροποποιημένο ζώο για ανθρώπινη κατανάλωση, με το σκεπτικό ότι είναι ασφαλές για να το φάνε οι καταναλωτές, ενώ θεωρεί περιττή την υποχρεωτική σήμανση, επειδή ο μεταλλαγμένος σολωμός έχει ίδια θρεπτική αξία με τον φυσικό.

Η εταιρεία βιοτεχνολογίας που έκανε τη γενετική τροποποίηση στον σολωμό, η AquaBounty Technologies της Μασαχουσέτης, είχε υποβάλει τη σχετική αίτηση για έγκριση πριν από σχεδόν 20 χρόνια, σύμφωνα με το BBC, το πρακτορείο Reuters και τους New York Times.

Παρά την άδεια, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλοι αντίπαλοι των μεταλλαγμένων επιμένουν πως οι καταναλωτές δεν έχουν όρεξη να φάνε μεταλλαγμένα ψάρια, τα οποία επιπλέον, όπως φοβούνται, μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για άλλα ψάρια αν δραπετεύσουν στις ανοιχτές θάλασσες.

Ο FDA δήλωσε ότι μετά από ενδελεχή μελέτη του θέματος και αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων, κατέληξε ότι ο σολωμός με την εμπορική ονομασία «AquAdvantage Salmon» πληροί τις απαιτήσεις ασφάλειας και μπορεί να καταναλωθεί χωρίς φόβο.

Όμως –ίσως για καλό και για κακό– η Αρχή όρισε ότι η εκτροφή του μεταλλαγμένου σολωμού θα γίνεται σε δεξαμενές στην ξηρά και όχι σε θαλάσσιες ιχθυοκαλλιέργειες, και μάλιστα όχι στις ΗΠΑ, αλλά σε μόνο δύο εγκαταστάσεις σε γειτονικές χώρες: στον Καναδά και στον Παναμά.

Ως πρόσθετο μέτρο ασφαλείας, ο FDA επέβαλε ο διαγονιδιακός σολωμός, που θα είναι μόνο θηλυκός, να είναι στείρος, ώστε να μην μπορεί να ζευγαρώσει με άλλα ψάρια, «στην απίθανη περίπτωση που ξεφύγει».

Η γενετική τροποποίηση αφορά κυρίως δύο γονίδια, τα οποία επιτρέπουν στον σολωμό να αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα, πράγμα που αποφέρει προφανή εξοικονόμηση δαπανών (π.χ. σε ιχθυοτροφές) και άλλα οικονομικά οφέλη για τους εκτροφείς. Ο σολωμός φθάνει σε πλήρη ανάπτυξη σε 18 μήνες, αντί σε τρία έτη, που είναι το φυσιολογικό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας AquaBounty, Δρ Ron Stotish, δήλωσε ότι ο σολωμός «αλλάζει τους κανόνες του παιχνιδιού, καθώς φέρνει στους καταναλωτές υγιή και θρεπτική τροφή, με περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο, χωρίς να βλάπτει τους ωκεανούς και τα άλλα θαλάσσια οικοσυστήματα».

Πάνω από 80 γενετιστές και άλλοι επιστήμονες είχαν ζητήσει πέρυσι με επιστολή τους από τον πρόεδρο Ομπάμα να εγκρίνει τον τροποποιημένο σολωμό, επιχειρηματολογώντας ότι, εκτός από το ότι είναι ασφαλής για την υγεία, θα αποτελέσει μια απάντηση στη μη βιώσιμη υπεραλίευση των ωκεανών.

Είναι άγνωστο κατά πόσο τα καταστήματα θα θέλουν να πωλούν τον εν λόγω σολωμό και, κυρίως, κατά πόσο οι καταναλωτές θα είναι πρόθυμοι να τον αγοράσουν. Παραμένει επίσης ασαφές πόσος χρόνος θα χρειαστεί έως ότου παραχθούν επαρκείς ποσότητες του σολωμού, ώστε να διατεθεί στην αγορά μαζικά. Οι ειδικοί προβλέπουν ότι η διαδικασία θα πάρει μια διετία περίπου.

Από την άλλη, η έγκριση των ΗΠΑ αναμένεται να ενθαρρύνει άλλες εταιρείες βιοτεχνολογίας να προχωρήσουν σε ανάλογες τροποποιήσεις ζώων και ψαριών. Είναι άγνωστο εξάλλου πώς θα αντιδράσει η αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA), αν της υποβληθεί αίτημα για χορήγηση άδειας στον αμερικανικό σολωμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πρώτη αντίδραση του ΠΑΟΚ για το τραγικό δυστύχημα με τους 7 νεκρούς φιλάθλους στη Ρουμανία

Ελλάδα 27.01.2026
Η πρώτη ενημέρωση της ΠΑΕ ΠΑΟΚ για το τραγικό δυστύχημα στη Ρουμανία

Τι μπορεί να συνέβη δευτερόλεπτα πριν την τραγωδία ‑ Δεν πάτησε φρένο ο οδηγός του μοιραίου βαν με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ

Ελλάδα 27.01.2026
Τι λέει η Aστυνομία της Ρουμανίας και ποια μπορεί να είναι τα αίτια της τραγωδίας σύμφωνα με το βίντεο

Αγγελούδης για τραγωδία με οπαδούς του ΠΑΟΚ: «Ξύπνησαν μνήμες της 4ης Οκτωβρίου του 1999»

Ελλάδα 27.01.2026
Τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του τραγικού δυστυχήματος, ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», αναφέρει ο κ. Αγγελούδης σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πέθανε o θρύλος της ρέγκε Σλάι Ντάνμπαρ

Κόσμος 27.01.2026
Με την ονομασία «Sly and Robbie», το ντουέτο που είχε σχηματίσει με τον Ρόμπι Σέξπιρ, ο οποίος πέθανε το 2021, είχε συνοδεύσει τα μεγαλύτερα ονόματα της ρέγκε

Πολύνεκρο τροχαίο στη Ρουμανία με οπαδούς του ΠΑΟΚ που ταξίδευαν στη Γαλλία – 7 νεκροί και 3 τραυματίες

Αθλητικά Νέα 27.01.2026
Σοκαριστικό βίντεο ντοκουμέντο κατέγραψε κάμερα νταλίκας την οποία προσπέρασε το μοιραίο βαν, όπου επέβαιναν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ

Βιολάντα: Ακυρώνονται όλες οι εκδηλώσεις στα σχολεία λόγω πένθους

Ελλάδα 27.01.2026
«Λόγω πένθους, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τρίκαλα, να ακυρωθούν για αυτή την εβδομάδα όλες οι εκδηλώσεις» αναφέρεται στην οδηγία του υπουργείου Παιδείας

«Κωσταλέξι» στο Ηράκλειο: Σύζυγος και πεθερά την είχαν φυλακισμένη στο σπίτι ‑ Την παρακολουθούσαν

Ελλάδα 27.01.2026
Ο σύζυγός της είχε κακοποιητική συμπεριφορά απέναντί της με λεκτική και σωματική βία

Χαλάνδρι: Επιτέθηκε στην αδελφή του και την έστειλε στο νοσοκομείο

Ελλάδα 27.01.2026
Η άτυχη γυναίκα, διακομίσθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο «Γεώργιος Γεννηματάς», για να λάβει φροντίδα από τους γιατρούς

Προβληματισμός στο Πολεμικό Ναυτικό για τις 4 παραιτήσεις μελών του πληρώματος της φρεγάτας «Κίμων»

Ελλάδα 27.01.2026
Για ποιο λόγο αρνήθηκαν να συνεχίσουν να υπηρετούν στο νέο υπερσύγχρονο πλοίο ένας αξιωματικός και τρεις υπαξιωματικοί

Νέο ηχητικό ντοκουμέντο από την έκρηξη στη Βιολάντα, ο εκκωφαντικός θόρυβος από 8 χιλιόμετρα

Ελλάδα 27.01.2026
Kάμερα ασφαλείας στην Αγία Μονή Τρικάλων, κατέγραψε τη στιγμή της έκρηξης σε απόσταση περίπου 8 χλμ. από την βιομηχανία της Βιολάντα

Τα 10 πιο ασυνήθιστα αντικείμενα που βρέθηκαν στον έλεγχο αεροδρομίων το 2025

Κόσμος 27.01.2026
Κάθε χρόνο, η Υπηρεσία Ασφάλειας Μεταφορών δημοσιεύει μια λίστα με τα πιο ασυνήθιστα αντικείμενα σε σημεία ελέγχου ασφαλείας αεροδρομίων σε όλες τις ΗΠΑ