LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δύο Έλληνες περιγράφουν πως έζησαν την τραγωδία στο Παρίσι

«Ο αέρας μύριζε έντονα εκρηκτικά»

Δημοσίευση 15/11/2015 | 00:19

Δύο Έλληνες περιγράφουν πως έζησαν την τραγωδία στο Παρίσι

Τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι προκάλεσαν έντονη ανησυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ ανησύχησαν ιδιαίτερα και πάρα πολλοί Έλληνες που έχουν δικούς τους ανθρώπους στο Παρίσι.

Είναι εξάλλου μακρά η παράδοση της ελληνικής κοινότητας στο Παρίσι και μεγάλος ο αριθμός των Ελλήνων που φοιτούν κι εργάζονται στη Γαλλία.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικοινώνησε με δύο νεαρούς εργαζόμενους στο Παρίσι, οι οποίοι παραθέτουν τη δική τους μαρτυρία για το πώς έζησαν τα τραγικά γεγονότα της τρομακτικής νύχτας που συγκλόνισε το Παρίσι και όλη την Ευρώπη.

«Ήμασταν σε ένα μικρό εστιατόριο που άνοιξε πριν λίγους μήνες ένας φίλος, σε μια απόσταση πεντακοσίων μέτρων από το Bataclan», μας ανέφερε ο σκηνοθέτης Νίκος Πλουμπίδης. «Έτυχε να πάμε πρώτη φορά χθες βράδυ γύρω στις 9:30 μ.μ.. Ένα μικρό εστιατόριο δέκα τραπεζιών, από αυτά που συνηθίζονται στο Παρίσι. Ξαφνικά, την ώρα που τρώγαμε τηλεφώνησε ένας φίλος μας, γνωρίζοντας ότι κατοικούμε στην περιοχή του βορειανατολικού Παρισιού, και ότι συχνάζουμε στο καφέ Carillon. Ήθελε να μάθει πού βρισκόμασταν εκείνη τη στιγμή και να είμαστε προσεκτικοί, γιατί ακούστηκαν εκρήξεις και πυροβολισμοί στην περιοχή. Εμείς δεν είχαμε αντιληφθεί κάτι ακόμα. Μιλώντας στο κινητό, έστρεψα το βλέμμα μου και διαπίστωσα ότι ο εστιάτορας είχε κατεβάσει διακριτικά, χωρίς να σπείρει πανικό, τα ρολά του μαγαζιού. Βγήκαμε πίσω στη μικρή αυλή του εστιατορίου και συνειδητοποιήσαμε τι συμβαίνει. Αντηχούσαν οι σειρήνες από όλα τα περιπολικά του Παρισιού.

Το μαγαζί που ήμασταν δεν είχε τηλεόραση, η ενημέρωση έγινε με κινητά, με συνδέσεις στο διαδίκτυο κι αρχίσαμε οι θαμώνες του εστιατορίου να ανταλλάσσουμε πληροφορίες: οι νεκροί ανέβηκαν στους 30, μια άλλη ομάδα πυροβόλησε σε άλλη περιοχή κ.ο.κ. Απ' το μυαλό μου πέρασε ένας φίλος που δούλευε στο Bataclan, κι είχε απολυθεί τρεις εβδομάδες νωρίτερα. Η πιο τυχερή απόλυση σκέφτηκα. Περίπου στις 2 τα ξημερώματα ο εστιάτορας ανέβασε τα ρολά, ίσως με προσοχή μπορούσαμε να βγούμε έξω. Στον δρόμο δεν είδα αστυνομία, είχε λιγοστό κόσμο που γυρνούσε σπίτι, παντού κατεβασμένα ρολά. Ένιωθες ότι κυκλοφορούν ασυνήθιστα λίγοι άνθρωποι, αφού περίμεναν να ηρεμήσουν τα πράγματα για να βγουν από μπαρ ή από σπίτια φίλων ή όπου αλλού βρισκόταν ο καθένας. Αισθανόσουν σαφώς ότι η νύχτα ήταν διαφορετική.

Μια φίλη που μου τηλεφώνησε εκείνη τη στιγμή και μένει δίπλα από το Bataclan είπε ότι γινόταν χαμός από περιπολικά και στρατό. Όταν φτάσαμε στο σπίτι, επικρατούσε ηρεμία. Τα γεγονότα είχαν γίνει πια γνωστά, αλλά στο κινητό μου τηλεφωνούσαν συνέχεια φίλοι ακόμα και στο Skype γνωστοί που είχαμε χαθεί τα τελευταία τα χρόνια Οι άνθρωποι με τους οποίους ήμασταν στο εστιατόριο ήταν ψύχραιμοι. Δεν έχω ανοίξει ακόμα όλες τις εφημερίδες. Θα το κάνω βέβαια, αναπόφευκτα, αλλά δεν θέλω να ξαναμπώ στο κλίμα απότομα. Ζήσαμε το Charlie Hebdo, όμως αυτό είναι χειρότερο, γιατί χτυπά στην καθημερινότητα».

«Ο αέρας μύριζε έντονα εκρηκτικά»

«Γυρίζαμε σπίτι μας από μια παράσταση στο Οdeon. Επιστρέφαμε με μοτοσικλέτα και στο ύψος της Bastille ο αέρας μύριζε έντονα εκρηκτικά, στον δρόμο είχε πολλή αστυνομία και στρατό, ρωτήσαμε να μάθουμε τι συμβαίνει, δεν είχαμε καμία πληροφόρηση», μας ανέφερε ο Φυσικός Δημοσθένης Μητροσύλης.

«Οι αστυνομικοί μας έστελναν από άλλους δρόμους. Ήταν περίπου 10:30 το βράδυ, όλα ήταν ακόμα σε εξέλιξη. Βλέπαμε μια κατάσταση και μετά μαθαίναμε τα νέα. Φτάσαμε σπίτι, είδαμε ειδήσεις. Οι δρόμοι ήταν πολύ πιο άδειοι, άλλοι κλεισμένοι στα σπίτια τους, άλλοι είχαν αποκλειστεί εκεί όπου βρίσκονταν. Ο κόσμος είναι ήρεμος, διατηρεί την ψυχραιμία του. Είναι βέβαια μια κατάσταση άγρια, πολύ πιο άγρια από την επίθεση στο Charlie Hebdo, γιατί χτυπάει την καθημερινότητα. Στο Bataclan, που είναι ένας ωραιότατος χώρος, θα μπορούσε να βρίσκεται οποιοσδήποτε από εμάς για μια συναυλία, ακόμα και να παίζαμε μουσική με την μπάντα μας. Παρ' όλα αυτά, αυτό που έχω να πω είναι ότι δεν αντιδράσαμε συλλογικά, όπως στο Charlie Hebdo, να βγούμε δηλαδή εκείνη των ώρα όλοι μαζί, να διαδηλώσουμε, όλος ο κόσμος. Απλά παρακολουθήσαμε τις ειδήσεις, είδαμε και τον Ολάντ. Μα γιατί ξαφνιαζόμαστε; Ο πολιτικός λόγος της Γαλλίας είναι ισχνός, πολύ λίγος. Αντί να κάνει κάτι πολιτιστικό η Γαλλία και να εμπνεύσει τον κόσμο να ονειρευτεί, το παράδοξο είναι ότι οι τζιχαντιστές παίρνουν πολλούς με το μέρος τους, ακόμα και Γάλλους που δεν είναι μουσουλμάνοι».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο: Έξι νεκροί σε επιθέσεις στο Τέξας ‑ Συνελήφθη ένας ύποπτος

Κόσμος 06.12.2023
Κατηγορείται ότι άνοιξε πυρ χθες σε τέσσερις διαφορετικές περιοχές - Τρεις τραυματίες ανάμεσά τους και δύο αστυνομικοί

Δείτε βίντεο: Πορεία στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Ελλάδα 06.12.2023
Επέτειος 15 ετών από τη μέρα που δολοφονήθηκε ο έφηβος στα Εξάρχεια

«Ήταν προμελετημένο, έψαξε να βρει όπλο για να κάνει το κακό» ‑ Οργή της αδελφής της 43χρονης που δολοφονήθηκε στη Σαλαμίνα

Ελλάδα 06.12.2023
«Κάναμε ό,τι μπορούσαμε» δηλώνει ενώ για όσους ήξεραν- όπως λένε- και δεν έκαναν κάτι, σχολιάζει πως «βγαίνουν τώρα με θράσος να πουν ``α, εμείς το ξέραμε``»

Καιρός: Έρχεται πτώση της θερμοκρασίας κατά 5°C

Καιρός 06.12.2023
Λίγα χιόνια αναμένονται στα κεντρικά και βόρεια ορεινά

Δρακόντεια μέτρα για την επίσκεψη Ερντογάν: Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν

Ελλάδα 06.12.2023
Mε 3.500 αστυνομικούς να βρίσκονται επί ποδός

Προφυλακιστέος ο τράπερ για τις ανατινάξεις των ΑΤΜ

Ελλάδα 06.12.2023
Τι υποστηρίζει ο γνωστός τράπερ

Mεγάλη πυρκαγιά σε διάσημη χριστουγεννιάτικη αγορά

Κόσμος 06.12.2023
Μεγάλη πυρκαγιά ξέσπασε σε διάσημη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Δύο άτομα τραυματίστηκαν.

Τέλος στην αγοραπωλησία ακινήτων με μετρητά

Οικονομία 06.12.2023
Τι θα ισχύει για τα POS

«Μου σκότωσε το κορίτσι μου» λέει η μητέρα της 43χρονης που δολοφονήθηκε στη Σαλαμίνα

Ελλάδα 06.12.2023
«Δεν πρόλαβε να πατήσει το κουμπί πανικού»

Χωρίς ταξί και την Πέμπτη η Αττική

Ελλάδα 06.12.2023
Συνεχίζουν την απεργία οι οδηγοί για το φορολογικό νομοσχέδιο

Τζανάκης: Μάλλον δεν είναι νέος ιός η πνευμονία που «χτυπάει» τα παιδιά

Ελλάδα 06.12.2023
«Υπάρχουν πολύ καλά αντιβιοτικά, τα έχουμε στη διάθεσή μας»

Ιστορικό ρεκόρ 4,7 δισ. ταξιδιωτών αναμένουν οι αεροπορικές εταιρείες το 2024

Κόσμος 06.12.2023
Τι δείχνουν τα στοιχεία της Διεθνής Ένωσης Αερομεταφορών