E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τσίπρας: Τέλος στα σενάρια για κοινές περιπολίες με την Τουρκία

Εμείς φτιάχνουμε κέντρα υποδοχής και άλλοι φράχτες

Δημοσίευση 13/11/2015 | 08:57

Τσίπρας: Τέλος στα σενάρια για κοινές περιπολίες με την Τουρκία

Με κεντρική θέση ότι «δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες», ο Αλέξης Τσίπρας, στην άτυπη σύνοδο των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, έθεσε συνολικά το ζήτημα της αντιμετώπισης του Προσφυγικού, επισημαίνοντας ότι αυτό πρέπει να αφορά συνολικά και δεσμευτικά όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Στην άτυπη σύνοδο, όπου «έγινε μια ειλικρινής και ενδιαφέρουσα συζήτηση», σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, o κ. Τσίπρας επισήμανε ότι:

  • Θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των «θέσεων υποδοχής» στις χώρες της ΕΕ, δηλαδή να αυξηθεί και να αντιστοιχηθεί ο αριθμός των προσφύγων που θα απορροφά η κάθε χώρα ανάλογα με τις αντικειμενικές καταστάσεις.
  • Ότι και οι 28 χώρες θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη
  • Ότι αυτό θα πρέπει να αποφασιστεί πως θα είναι δεσμευτικό.
  • Αναφορικά με τη συζήτηση για τους φράχτες στα σύνορα, το πνεύμα της τοποθέτησης του κ. Τσίπρα ήταν ότι δεν γίνεται να φτιάχνουμε εμείς κέντρα υποδοχής και άλλοι να υψώνουν φράχτες. Η ελληνική πλευρά υιοθετεί την άποψη και της Ύπατης Αρμοστείας ότι οι φράχτες προσελκύουν ανθρώπους, διότι όταν γνωστοποιείται ότι σε ένα σημείο θα στηθούν φράχτες όλοι σπεύδουν να περάσουν από αυτό προτού φτιαχτούν.

Να ξεκινήσει η συζήτηση για συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία

Σχετικά με το ζήτημα των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία ως προς τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, οι ίδες πηγές ανέφεραν πως ο κ. Τσίπρας επισήμανε ότι ήταν ο πρώτος που είπε ότι το ζήτημα πρέπει να λυθεί εκεί και ήταν ο πρώτος που έβαλε στο τραπέζι να ξεκινήσει η συζήτηση και η προσπάθεια συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κινήθηκε στην κατεύθυνση, ότι η Τουρκία πρέπει να πάρει χρήματα για να μπορέσει να ενισχύει τους μηχανισμούς της, όμως αυτό συνδέεται άμεσα με την υποχρέωση να ανακοπούν τα ρεύματα προς το Αιγαίο.
Επιπλέον, ότι θα πρέπει να φτιαχτούν κέντρα υποδοχής στην Τουρκία, κάτι που όμως συνδέεται άμεσα με το να λειτουργήσει από εκεί μηχανισμός επανεγκατάστασης. Δηλαδή να φτιαχτούν hotspots και να γίνεται ταυτοποίηση και επανεγκατάσταση απευθείας από το τουρκικό έδαφος.
Σε σχέση με τη φιλελευθεροποίηση της βίζας που ζητά η Τουρκία (σ.σ.για την οποία η ελληνική πλευρά έχει εκφραστεί θετικά), συνδέεται εκ των πραγμάτων με το να γίνει συμφωνία επανεισδοχής της ΕΕ με την Τουρκία.
Σχετικά με την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, η Ελλάδα υποστηρίζει την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας, θα πρέπει όμως να γίνει σε συμφωνημένο πλαίσιο με βάση τα ήδη δεδομένα της συμφωνίας, η οποία έχει παγώσει προς το παρόν και επισημαίνεται ότι θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και η θέση της Κύπρου.

Τέλος στα σενάρια για κοινές περιπολίες με την Τουρκία

Η Ελλάδα να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία, ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν και στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς, στο περιθώριο της άτυπης συνόδου κορυφής των κρατών-μελών της ΕΕ για το Προσφυγικό, στη Βαλέτα.

Παράλληλα, κατά τη συνάντηση αυτή έκλεισε η όποια σεναριολογία των προηγούμενων ημερών σχετικά με «κοινές περιπολίες» Ελλάδας-Τουρκίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πηγές της κυβέρνησης, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον κ. Γιούνκερ ότι η Ελλάδα επιθυμεί να έχει πλήρη ενημέρωση για τις επαφές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την Τουρκία. Επιπλέον, είπε ότι επιθυμεί να συμβουλεύεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ελλάδα πριν να γίνονται οι επαφές.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Γιούνκερ αναγνώρισε στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ατυχής η έκφραση «κοινές περιπολίες», του είπε ότι δεν θα ξανατεθεί και πως θα αντικατασταθεί από την έκφραση «συντονισμένες ενέργειες», έκφραση που καθορίζει με σαφήνεια ότι κάθε χώρα δρα στον χώρο που ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο