E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιμένει στη φορολόγηση της ελληνικής μπύρας η κυβέρνηση

Ο πόλεμος της μπύρας

Δημοσίευση 5/11/2015 | 16:20

Επιμένει στη φορολόγηση της ελληνικής μπύρας η κυβέρνηση

Συνέχεια έχει ο πόλεμος της μπύρας, καθώς η κυβέρνηση μεθοδεύει την επαναφορά της ρύθμισης για την αύξηση του συντελεστή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες.

Μετά την επιμονή των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση αναγκάστηκε, χθες, να αποσύρει την διάταξη κατά την συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Ο προεδρεύων της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής Γεράσιμος Μπαλαούρας, ανακοίνωσε την απόσυρση λέγοντας: «Η διάταξη δεν περνάει στην Ολομέλεια». Σήμερα όμως η πληροφορία που κυκλοφορεί στην Βουλή είναι ότι η κυβέρνηση θα επαναφέρει την σχετική διάταξη, με την μορφή εκπρόθεσμης τροπολογίας στο νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ. Αυτό βέβαια προυποθέτει να αναδιπλωθεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος, ο οποίος σε μία "περήφανη" ανάρτηση στο tweet είχε αναφέρει ότι “η φορολόγηση της ελληνικής μπύρας που ζει την Θράκη και μικρές ζυθοποιίες σε όλη την Ελλάδα δεν ψηφίζεται και δεν αποτελεί προαπαιτούμενο”. Οι ΑΝΕΛ επισήμως δεν επιβεβαιώνουν την αναδίπλωση, ωστόσο λένε ότι "τα αρμόδια τμήματα του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ είναι σε επαφή και επεξεργάζονται το ζήτημα". Είναι δε περίεργο γιατί με την απόσυρση είχαν νιώσει ανακούφιση και ορισμένοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που παρασκηνιακά είχαν επίσης ζητήσει να μην έλθει η σχετική διάταξη.

Από το συγκεκριμένο μέτρο η κυβέρνηση προσδοκά έσοδα περί τα τρία εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2016, ωστόσο όπως συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι θα επιφέρει πλήγμα στις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες που με μεγάλη δυσκολία κατάφεραν να αναπτυχθούν να αποσπάσουν μικρό κομμάτι της αγοράς και να είναι βιώσιμες μέσα στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης. Φυσικά ευνοούνται οι δύο μεγάλες πολυεθνικές που ελέγχουν το 85% της ελληνικής αγοράς. Ο εκπρόσωπος των μικροζυθοποιών Δημήτρης Πολιτόπουλος είχε μιλήσει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για lobbing των πολυεθνικών που προωθούσαν την αύξηση της φορολόγησης της ελληνικής μπύρας. Ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης στην συζήτηση στη βουλή είχε ζητήσει την απόσυρση της διάταξης «ώστε να μπορέσουν να σταθούν όρθιες οι ελληνικές επιχειρήσεις και να μην καλυφθεί και ο χώρος αυτός από τις μεγάλες πολυεθνικές». Φήμες που κυκλοφορούν στους διαδρόμους της Βουλής κάνουν λόγο για "δεσμεύσεις" που είχε αναλάβει η κυβέρνηση παρόμοιες με εκείνες για την αποφυγή της αύξησης του μοσχαρίσιου κρέατος.

Φυσικά εφόσον η κυβέρνηση προχωρήσει στην ψήφιση της διάταξης, εκείνοι που μένουν εκτεθειμένοι είναι οι ΑΝΕΛ και ο πρόεδρός τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βίντεο μυστήριο από άρμα με την αμερικανική και τη ρωσική σημαία

Κόσμος 18.08.2025
Ο Αντρέι Γερμάκ, επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, αναδημοσίευσε το βίντεο στο Telegram

Χαλάνδρι: Βγήκε να ταΐσει τις γάτες και της έστησε καρτέρι θανάτου – Γιατί τη σκότωσε ο 28χρονος

Ελλάδα 18.08.2025
O 28χρονος σκότωσε με μαχαίρι 47χρονη στο Χαλάνδρι γιατί «με εξέθεσε στους φίλους μου», όπως ομολόγησε

Συναγερμός στο Μανχάταν: Αποκλεισμένη η Times Square λόγω ύποπτου δέματος

Κόσμος 18.08.2025
Στο κλείσιμο τμήματος της πλατείας Times Square στο κεντρικό Μανχάταν προχώρησε η αστυνομία της Νέας Υόρκης, στο πλαίσιο έρευνας σχετικά με ένα ύποπτο πακέτο που εντοπίστηκε

Επιστήμονες κατέγραψαν για πρώτη φορά σε βίντεο την εμφύτευση ανθρώπινου εμβρύου στη μήτρα

Tech + Science 18.08.2025
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Βιομηχανικής της Καταλονίας (IBEC), σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Dexeus της Βαρκελώνης, που παρείχε τα έμβρυα

Πιστόλι, σπαθί «κατάνα» και ξιφίδια βρέθηκαν στο σπίτι 25χρονης που συνελήφθη στον Ασπρόπυργο

Ελλάδα 18.08.2025
Η νεαρή κατηγορείται για παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων

Χάος σε παραλία της Γρανάδας: Θυελλώδεις άνεμοι σάρωσαν λουόμενους

Κόσμος 18.08.2025
Ενώ η Ισπανία βρίσκεται αντιμέτωπη με φωτιές – Δείτε βίντεο

Φλόριντα: Η σοκαριστική στιγμή που οδηγός νταλίκας και προκαλεί τροχαίο με τρεις νεκρούς

Κόσμος 18.08.2025
Ο Σινγκ βρίσκεται παράνομα στις ΗΠΑ από το 2018 - Κατηγορείται για τριπλή ανθρωποκτονία

Ανατροπή στη δoλoφovία στο Χαλάνδρι: Τι ερευνά τώρα η ΕΛ.ΑΣ.

Ελλάδα 18.08.2025
Δράστης και θύμα δεν ήταν σύντροφοι, αλλά είχαν γνωριστεί τον Ιανουάριο στο συσσίτιο της εκκλησίας

Τροχαίο στην Ξάνθη: Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ – Τρεις νεκροί και δύο τραυματίες

Ελλάδα 18.08.2025
Τροχαίο δυστύχημα έξω από την Ξάνθη στην Εγνατία Οδό - Φορτηγό συγκρούστηκε με δύο ΙΧ - Ξέσπασε φωτιά

Ανετράπη ιδιωτικό ασθενοφόρο στου Γουδή ‑ Nεκρός ο ασθενής που μετέφερε

Ελλάδα 18.08.2025
Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας, υπάρχει διακοπή της κυκλοφορίας στο σημείο