E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Σκληρό παζάρι με τους δανειστές

Τα αγκάθια και οι επιφυλάξεις των Θεσμών

Δημοσίευση 22/10/2015 | 11:27

Σκληρό παζάρι με τους δανειστές

Μαραθώνιες ήταν οι συσκέψεις των υπουργών με τους εκπροσώπους των δανειστών, την πρώτη ημέρα των διαπραγματεύσεων, με στόχο να κλείσει το συντομότερο δυνατό η αξιολόγηση και να προχωρήσει η εκταμίευση της δόσης προς την Αθήνα.

Οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν περίπου στις 9 το βράδυ και θα συνεχιστούν από το πρωί της Πέμπτης, με τους υπουργούς να παρελαύνουν στο κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας όπου γίνονται οι συζητήσεις.

Αν και το μακροοικονομικό σενάριο είναι βελτιωμένο, οι εκπρόσωποι των Θεσμών εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους. Συγκεκριμένα, αν και υπάρχει μία γενική συμφωνία για την πορεία της οικονομίας, με τους δανειστές να συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3% για φέτος και του χρόνου, παρόλα αυτά, εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους για το κατά πόσο η Αθήνα μπορεί να πιάσει τους δημοσιονομικούς στόχους, το 2015 και την επόμενη χρονιά. Δηλαδή αμφισβητούν αν πράγματι τα μέτρα στα οποία έχει συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση και έχουν προχωρήσει θα έχουν αποτέλεσμα πρωτογενές έλλειμμα 0,25% φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,50% του χρόνου.

Στα άλλα ζητήματα, θα γίνει επεξεργασία σε τεχνικό επίπεδο, για ποσοτικοποιηθούν τα μέτρα που δεν έχουν αποτυπωθεί ακόμη στο χαρτί. Για παράδειγμα, τι μπορεί να αποδώσει η φορολόγηση των αγροτών. Πάντως, οι δανειστές δεν ζητούν νέα μέτρα για το 2016, επί του παρόντος τουλάχιστον. Σε ό,τι αφορά το «καυτό» θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση, σύμφωνα με πληροφορίες οι εκπρόσωποι των Θεσμών ρώτησαν για ισοδύναμα, αλλά απάντηση από την ελληνική πλευρά δεν πήραν.

Οι έντονες διαβουλεύσεις συνεχίζονται από το πρωί της Πέμπτης, με τους Γιώργο Σταθάκη και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να κάθονται στο ίδιο τραπέζι με το κουαρτέτο, για τα κρίσιμα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης και του νόμου Κατσέλη.

Για τα «κόκκινα» δάνεια αναμένεται να γίνει άγριο παζάρι μεταξύ των δύο πλευρών, αφού οι απαιτήσεις των δανειστών προκαλούν σοκ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προσέλθει με πρόταση τα όποια μέτρα να αφορούν κατοικίες αξίες άνω των 300.000 ευρώ και ιδιοκτήτες που δηλώνουν εισόδημα άνω των 35.000 ευρώ ετησίως. Οι δανειστές ξεκίνησαν την συζήτηση από πολύ χαμηλά: Ζητούσαν οι διατάξεις να συμπεριλάβουν κατοικίες αξίας από 60.000 ευρώ και τώρα έχουν ανέβει στις 120.000, ενώ για τα εισοδηματικά κριτήρια επιμένουν να αφορούν μόνο όσους εμπίπτουν στα όρια της φτώχειας.

Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα καθίσουν ακόμη ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Χριστόφορος Βερναδάκης για το μισθολόγιο των δημοσίων, ενώ το μεσημέρι το κουαρτέτο θα έχει συνάντηση με κλιμάκιο της Τράπεζας της Ελλάδος.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Χειροτερεύει η υγεία της πριγκίπισσας της Νορβηγίας Μέτε ‑ Μάριτ: Χρειάζεται άμεσα μεταμόσχευση πνεύμονα

Κόσμος 14.03.2026
H ανάγκη για μεταμόσχευση πνεύμονα είναι πλέον επιτακτική

Ανακαλύφθηκε η χαμένη Αλεξάνδρεια του Τίγρη που ίδρυσε ο Μέγας Αλέξανδρος στο Ιράκ

Tech + Science 14.03.2026
Το τεράστιο μέγεθός της εξέπληξε τους αρχαιολόγους

Ο «Νοστράδαμος της Κίνας» προβλέπει πώς θα τελειώσει ο πόλεμος ΗΠΑ–Ιράν

Κόσμος 14.03.2026
Ο Κινέζος-Καναδός καθηγητής και παρουσιαστής του δημοφιλούς καναλιού YouTube Predictive History, ο καθηγητής Xueqin Jiang, έχει γίνει viral για τις τρεις προβλέψεις που έκανε το 2024 – δύο εκ των οποίων έχουν ήδη επαληθευτεί με αξιοσημείωτη ακρίβεια

Έκρηξη σε εβραϊκό σχολείο στο Αμστερνταμ

Κόσμος 14.03.2026
Αυξάνονται τα μέτρα ασφαλείας

Δημογλίδου για δολοφονία 20χρονου στην Καλαμαριά: Τι αποκάλυψε ο κατηγορούμενος στην αστυνομία

Ελλάδα 14.03.2026
«Προφανώς υπάρχει κάτι μεταξύ τους που δεν έχει αναφερθεί ακόμη στην αστυνομία», σημείωσε η κ. Δημογλίδου

Ντόναλντ Τραμπ: Το Ιράν έχει ηττηθεί, εκλιπαρεί για συμφωνία αλλά εγώ δεν τη θέλω

Κόσμος 14.03.2026
«Τα μέσα ενημέρωσης των ψευδών ειδήσεων απεχθάνονται να μεταδώσουν πόσο καλά τα έχει πάει ο αμερικανικός στρατός εναντίον του Ιράν, που είναι εντελώς ηττημένο και θέλει συμφωνία, αλλά όχι συμφωνία που θα αποδεχόμουν»

Axios: Το Ισραήλ σχεδιάζει μαζική χερσαία εισβολή στο Λίβανο ‑ Η κατάσταση θα θυμίσει Γάζα

Κόσμος 14.03.2026
Την ίδια ώρα, ο IDF στέλνει ενισχύσεις και κινητοποιεί επιπλέον εφεδρείες, προειδοποιώντας για σκηνικά που θα θυμίζουν τη Γάζα όσον αφορά την ισοπέδωση κτιρίων που χρησιμοποιούνται ως αποθήκες όπλων.

Τραμπ: «Εξαφανίσαμε κάθε στρατιωτικό στόχο στο νησί Χαργκ στο Ιράν»

Κόσμος 14.03.2026
Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέβασε βίντεο από τους βομβαρδισμούς

Οι influencers γύρισαν την πλάτη στο Ντουμπάι: Αδειες οι παραλίες υπό το φόβο επιθέσεων από το Ιράν

Κόσμος Χτες
Ο άλλοτε δημοφιλής και πολυτελής προορισμός μοιάει με πόλη – φάντασμα, σύμφωνα με τη Daily Mail