E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτός είναι ο μακελάρης που σκότωσε 13 άτομα στο Ορεγκον ‑ Στόχος του οι χριστιανοί

Είχε προαναγγείλει το έγκλημα

Δημοσίευση 2/10/2015 | 10:41

Αυτός είναι ο μακελάρης που σκότωσε 13 άτομα στο Ορεγκον ‑ Στόχος του οι χριστιανοί

Ένας 26χρονος που ζούσε με τη μητέρα του λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Umpqua Community College του Όρεγκον είναι ο δράστης που χθες άνοιξε πυρ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα ξένα Μέσα, ο δράστης είναι ο Chris Harper Mercer, ο οποίος δήλωνε «όχι θρήσκος, αλλά πνευματιστής» και πριν σκοτώσει τα θύματά του τα ρώταγε για τη θρησκεία τους. Όπως μάλιστα αναφέρει στο CNN ο πατέρας μιας τραυματία, στόχος του ήταν αποκλειστικά οι χριστιανοί.

Είχε προαναγγείλει το έγκλημα

«Ορισμένοι από εσάς είστε εντάξει. Μην πάτε στο σχολείο αύριο αν ζείτε στα βορειοδυτικά. Τα όσα θα συμβούν θα ανέβουν αύριο το πρωί. Αντίο, διαστημικά ρομπότ», φέρεται να είχε γράψει ο 26χρονος στην ιστοσελίδα 4chan λίγες ώρες πριν σκορπίσει τον θάνατο.

Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό σημάδι ότι ο Mercer είχε περίεργες αντιλήψεις. Στη σελίδα του στο MySpace είχε αναρτήσει φωτογραφία στην οποία κρατούσε όπλο, καθώς και άλλες με μασκοφόρους ένοπλους άνδρες, αλλά και μηνύματα υπέρ του ιρλανδικού απελευθερωτικού στρατού IRA.

Βαρύτατα οπλισμένος και με μεγάλο αριθμό πυρομαχικών, ο Mercer είχε εμφανιστεί πάνοπλος και φαίνεται να ήταν έτοιμος για ανταλλαγή πυρών.

Χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί το σημείο στο οποίο έπεσε νεκρός ο δράστης, ο θάνατός του προήλθε από τα πυρά δύο αστυνομικών.

Έντονη αντίδραση Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε με θυμό αυστηρότερους νόμους κατοχής όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το μακελειό στο Όρεγκον, και κατηγόρησε έμμεσα την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), το πανίσχυρο λόμπι οπλοκατόχων, ότι εμποδίζει μεταρρυθμίσεις.

Σε δήλωση που έκανε στην αίθουσα ανακοινώσεων του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα, εμφανώς θυμωμένος, είπε ότι δεν αρκεί πια να προσεύχεται κανείς όταν υπάρχουν παρόμοια επεισόδια σε όλη τη χώρα με τέτοια συχνότητα.

«'Οπως είπα μόλις πριν από μερικούς μήνες, και πάλι λίγους μήνες πριν από αυτούς, και λέω κάθε φορά που βλέπουμε μια από αυτές τις μαζικές δολοφονίες, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας δεν αρκούν», τόνισε ο Πρόεδρος στους δημοσιογράφους μετά από τον θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό 20 περίπου.

Είναι εμφανές ότι όποιος κάνει τέτοια εγκλήματα «έχει αρρωστημένο μυαλό», είπε, προσθέτοντας: «Δεν είμαστε όμως το μόνο κράτος στη γη που έχει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες που θέλουν να βλάψουν άλλους ανθρώπους. Είμαστε η μόνη προηγμένη χώρα στη γη που βλέπει τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες κάθε μερικούς μήνες».

Ο Ομπάμα μίλησε κυρίως χωρίς σημειώσεις, και πρόλαβε με θυμό πιθανούς ισχυρισμούς των υποστηρικτών της οπλοκατοχής, ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να πολιτικοποιούμε», είπε, και ζήτησε από τους Αμερικανούς κάθε παράταξης να υποχρεώσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να δράσουν επί του θέματος.

Ο Πρόεδρος κάλεσε επίσης και τους κατόχους όπλων που τα χρησιμοποιούν για κυνήγι, σπορ και προστασία να αναρωτηθούν αν το λόμπι των οπλοκατόχων αντιπροσωπεύει τις απόψεις τους. Δεν ανέφερε το NRA ευθέως, αλλά ήταν εμφανές ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν την οργάνωση, η οποία έχει ευρεία πολιτική επιρροή στην Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξουν ριζικά το καθεστώς οπλοκατοχής μετά το επεισόδιο πυροβολισμού μικρών παιδιών στο Newtown (πολιτεία Κονέκτικατ, 2012), που είχε σοκάρει τη χώρα, αλλά δεν το κατάφεραν.

Σήμερα είπε ότι θα συνεχίσει να αναφέρει την ανάγκη για μεταρρύθμιση κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο επεισόδιο, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αμφίβολο αν θα ξαναπροσπαθήσει να περάσει προτάσεις για τέτοιες μεταρρυθμίσεις στο Κονγκρέσο, που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικανούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τουρκία: Η σοκαριστική στιγμή που ασανσέρ πολυκατοικίας κατρακυλά επτά ορόφους ‑ Νεκρή νεαρή μητέρα

Κόσμος 04.10.2025
Οι απεγνωσμένες προσπάθειες του συζύγου της να την σώσει και το τραγικό τέλος

Πάνος Ρούτσι: «Θα κάτσω εδώ και ας πεθάνω, θα πάω μέχρι τελικής πτώσεως»

Ελλάδα 04.10.2025
Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει τον αγώνα του μέχρι τέλους, τονίζοντας πως θέλει να μάθει από τι πέθανε ο γιος του

Επεισόδιο με δύο νεαρούς τραυματίες τα ξημερώματα στα Λαδάδικα

Ελλάδα 04.10.2025
Ερευνάται τυχόν συμπλοκή κατά τη διάρκεια διασκέδασης των δύο ατόμων στην περιοχή

Diddy: Πιέζουν τον Τραμπ για προεδρική χάρη – «Ικετεύω για έλεος, δεν είμαι κακός»

Κόσμος 04.10.2025
O ράπερ φέρεται να τον στήριξε στις τελευταίες εκλογές

Πέθανε ο Τζορτζ Χάρντι, ο τελευταίος πιλότος καταδιωκτικού, του θρυλικού «Μαύρου Σμήνους» των ΗΠΑ, που έδρασε στον Β’ ΠΠ

Κόσμος 04.10.2025
Το σμήνος «Αεροπόροι Τασκίγκι», αποτελούνταν αποκλειστικά από αφροαμερικανούς και πέτυχε καίρια πλήγματα στη ναζιστική Γερμανία

Diddy: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση για τα αδικήματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης ‑ Η ποινή του

Κόσμος 04.10.2025
Η ποινή που επιβλήθηκε είναι σαφώς βαρύτερη από τους 14 μήνες φυλάκισης που είχε προτείνει η υπεράσπιση, αλλά μικρότερη από την 11ετή κάθειρξη που ζητούσαν οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς

Φρενίτιδα για τις νέες ταυτότητες: Διαθέσιμα ραντεβού… το Πάσχα!

Ελλάδα 04.10.2025
Σε ποιες περιπτώσεις η εξυπηρέτηση μπορεί να γίνει πιο άμεσα

Βελτιωμένος καιρός σήμερα: Πότε έρχεται νέα κακοκαιρία

Καιρός 04.10.2025
Τι αναφέρουν για τη νέα κακοκαιρία που θα πλήξει τη χώρα μας οι Μαρουσάκης και Τσατραφύλλιας

Στο Αιγαίο το Πίρι Ρέις ‑ Απέπλευσε από τη Σμύρνη

Ελλάδα 04.10.2025
Η Ελλάδα είχε απαντήσει με αντι-NAVTEX

Τραμπ: Η Χαμάς είναι έτοιμη για διαρκή ειρήνη ‑ Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει άμεσα τους βομβαρδισμούς, για ν` απελευθερώσουμε τους ομήρους

Κόσμος 04.10.2025
Ήδη βρισκόμαστε σε συζητήσεις για λεπτομέρειες που πρέπει να διευθετηθούν, έγραψε στο Truth Social o Αμερικανός πρόεδρος

Καρκινοπαθής πέθανε κάνοντας κλύσματα με καφέ, μέθοδος που υποστήριζε η συνωμοσιολόγος μητέρα της

Κόσμος Χτες
Η ιατροδικαστής σημείωσε ότι η νεαρή γυναίκα επηρεαζόταν από τις δικές της πεποιθήσεις, των γονιών της και ενός οικογενειακού φίλου – όλοι υπέρμαχοι των εναλλακτικών θεραπειών