E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτός είναι ο μακελάρης που σκότωσε 13 άτομα στο Ορεγκον ‑ Στόχος του οι χριστιανοί

Είχε προαναγγείλει το έγκλημα

Δημοσίευση 2/10/2015 | 10:41

Αυτός είναι ο μακελάρης που σκότωσε 13 άτομα στο Ορεγκον ‑ Στόχος του οι χριστιανοί

Ένας 26χρονος που ζούσε με τη μητέρα του λίγα χιλιόμετρα μακριά από το Umpqua Community College του Όρεγκον είναι ο δράστης που χθες άνοιξε πυρ, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 13 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τα ξένα Μέσα, ο δράστης είναι ο Chris Harper Mercer, ο οποίος δήλωνε «όχι θρήσκος, αλλά πνευματιστής» και πριν σκοτώσει τα θύματά του τα ρώταγε για τη θρησκεία τους. Όπως μάλιστα αναφέρει στο CNN ο πατέρας μιας τραυματία, στόχος του ήταν αποκλειστικά οι χριστιανοί.

Είχε προαναγγείλει το έγκλημα

«Ορισμένοι από εσάς είστε εντάξει. Μην πάτε στο σχολείο αύριο αν ζείτε στα βορειοδυτικά. Τα όσα θα συμβούν θα ανέβουν αύριο το πρωί. Αντίο, διαστημικά ρομπότ», φέρεται να είχε γράψει ο 26χρονος στην ιστοσελίδα 4chan λίγες ώρες πριν σκορπίσει τον θάνατο.

Αυτό όμως δεν ήταν το μοναδικό σημάδι ότι ο Mercer είχε περίεργες αντιλήψεις. Στη σελίδα του στο MySpace είχε αναρτήσει φωτογραφία στην οποία κρατούσε όπλο, καθώς και άλλες με μασκοφόρους ένοπλους άνδρες, αλλά και μηνύματα υπέρ του ιρλανδικού απελευθερωτικού στρατού IRA.

Βαρύτατα οπλισμένος και με μεγάλο αριθμό πυρομαχικών, ο Mercer είχε εμφανιστεί πάνοπλος και φαίνεται να ήταν έτοιμος για ανταλλαγή πυρών.

Χωρίς να έχει ακόμα διευκρινιστεί το σημείο στο οποίο έπεσε νεκρός ο δράστης, ο θάνατός του προήλθε από τα πυρά δύο αστυνομικών.

Έντονη αντίδραση Ομπάμα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε με θυμό αυστηρότερους νόμους κατοχής όπλων στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το μακελειό στο Όρεγκον, και κατηγόρησε έμμεσα την Εθνική Ένωση Όπλων (NRA), το πανίσχυρο λόμπι οπλοκατόχων, ότι εμποδίζει μεταρρυθμίσεις.

Σε δήλωση που έκανε στην αίθουσα ανακοινώσεων του Λευκού Οίκου, ο Ομπάμα, εμφανώς θυμωμένος, είπε ότι δεν αρκεί πια να προσεύχεται κανείς όταν υπάρχουν παρόμοια επεισόδια σε όλη τη χώρα με τέτοια συχνότητα.

«'Οπως είπα μόλις πριν από μερικούς μήνες, και πάλι λίγους μήνες πριν από αυτούς, και λέω κάθε φορά που βλέπουμε μια από αυτές τις μαζικές δολοφονίες, οι σκέψεις μας και οι προσευχές μας δεν αρκούν», τόνισε ο Πρόεδρος στους δημοσιογράφους μετά από τον θάνατο 13 ατόμων και τον τραυματισμό 20 περίπου.

Είναι εμφανές ότι όποιος κάνει τέτοια εγκλήματα «έχει αρρωστημένο μυαλό», είπε, προσθέτοντας: «Δεν είμαστε όμως το μόνο κράτος στη γη που έχει ανθρώπους με ψυχικές ασθένειες που θέλουν να βλάψουν άλλους ανθρώπους. Είμαστε η μόνη προηγμένη χώρα στη γη που βλέπει τέτοιου είδους μαζικές δολοφονίες κάθε μερικούς μήνες».

Ο Ομπάμα μίλησε κυρίως χωρίς σημειώσεις, και πρόλαβε με θυμό πιθανούς ισχυρισμούς των υποστηρικτών της οπλοκατοχής, ότι πολιτικοποιεί μια τραγωδία. «Αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να πολιτικοποιούμε», είπε, και ζήτησε από τους Αμερικανούς κάθε παράταξης να υποχρεώσουν τους εκλεγμένους αντιπροσώπους τους να δράσουν επί του θέματος.

Ο Πρόεδρος κάλεσε επίσης και τους κατόχους όπλων που τα χρησιμοποιούν για κυνήγι, σπορ και προστασία να αναρωτηθούν αν το λόμπι των οπλοκατόχων αντιπροσωπεύει τις απόψεις τους. Δεν ανέφερε το NRA ευθέως, αλλά ήταν εμφανές ότι οι δηλώσεις του αφορούσαν την οργάνωση, η οποία έχει ευρεία πολιτική επιρροή στην Ουάσινγκτον.

Ο Ομπάμα και ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχαν κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να αλλάξουν ριζικά το καθεστώς οπλοκατοχής μετά το επεισόδιο πυροβολισμού μικρών παιδιών στο Newtown (πολιτεία Κονέκτικατ, 2012), που είχε σοκάρει τη χώρα, αλλά δεν το κατάφεραν.

Σήμερα είπε ότι θα συνεχίσει να αναφέρει την ανάγκη για μεταρρύθμιση κάθε φορά που συμβαίνει ένα τέτοιο επεισόδιο, αλλά ο Λευκός Οίκος έχει ξεκαθαρίσει ότι είναι αμφίβολο αν θα ξαναπροσπαθήσει να περάσει προτάσεις για τέτοιες μεταρρυθμίσεις στο Κονγκρέσο, που ελέγχεται από τους ρεπουμπλικανούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου