E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέο σκάνδαλο κλονίζει την ασφάλεια των αυτοκινήτων

Γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας κατηγορούνται ότι έθαψαν έρευνα

Δημοσίευση 24/9/2015 | 10:56

Νέο σκάνδαλο κλονίζει την ασφάλεια των αυτοκινήτων

Νέο σκάνδαλο με πρωταγωνίστρια την αυτοκινητοβιομηχανία έρχεται στην επιφάνεια, λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις για τη γερμανική Volkswagen, που έκλεβε στις μετρήσεις ρύπων στα αυτοκίνητα πετρελαίου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Independent, γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας κατηγορούνται ότι έθαψαν έγγραφα που αποδεικνύουν ότι τα αμερικανικά μοντέλα είναι λιγότερο ασφαλή από τα ευρωπαϊκά.

Τα συγκεκριμένα στοιχεία θα παρεμπόδιζαν την ομογενοποίηση των προτύπων ασφαλείας, στα πλαίσια της αμφιλεγόμενης συμφωνίας TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), η οποία προτείνει το ελεύθερο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης. Η σημαντική μελέτη ανατέθηκε από την αυτοκινητοβιομηχανία, για να δείξει ότι τα πρότυπα ασφαλείας της ΕΕ και των ΗΠΑ ήταν σε μεγάλο βαθμό παρόμοια και έτσι δεν θα χρειάζονταν αλλαγές στα μοντέλα από ήπειρο σε ήπειρο.

Η αποκάλυψη ότι τα αμερικανικά οχήματα είναι λιγότερο ασφαλή προέκυψε από μια έρευνα που στόχο είχε να δείξει ότι τα πρότυπα ασφαλείας σε Ευρώπη και Αμερική ήταν παρόμοια. Η έρευνα είχε γίνει για λογαριασμό εταιρειών όπως η Chrysler, η Toyota, η Jaguar, η Land Rover και η Volkswagen.

Στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα αμερικανικά μοντέλα δεν παρείχαν ασφάλεια στις μετωπικές συγκρούσεις, που αποτελούν μία από τις πιο συχνές αιτίες τροχαίων δυστυχημάτων. Τα ευρωπαϊκά μοντέλα είναι μάλιστα κατά 33% πιο ασφαλή σε σχέση με τα αμερικανικά. Ωστόσο, κανένας από τους γίγαντες του λόμπι των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν δημοσίευσε μια απάντηση στα πορίσματα, τα οποία έχουν πλέον ήσυχα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους ασφαλείας, οι διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο θα έθεταν τη ζωή των πολιτών σε κίνδυνο, καθώς θα επέτρεπαν την πώληση αυτοκινήτων που εγκρίθηκαν στις ΗΠΑ να πωληθούν στην Ευρώπη.

Η βιομηχανία ήθελε να χρησιμοποιήσει τα ευρήματα της έρευνας για να βοηθήσει στις διαπραγματεύσεις για την εναρμόνιση των προτύπων ασφαλείας των οχημάτων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, τα αυτοκίνητα που πωλούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, όπως το Ford Focus ή Volkswagen Golf, πρέπει να ανασχεδιάζονται πολλές φορές, με σημαντικό κόστος για τους κατασκευαστές, προκειμένου να ικανοποιήσουν τα πρότυπα δοκιμών πρόσκρουσης σε όλο τον κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκλεισε το αεροδρόμιο του Μονάχου λόγω drones που θεάθηκαν στην περιοχή

Κόσμος 03.10.2025
Tαλαιπωρία για σχεδόν 3.000 επιβάτες

Ξυλοδαρμός γυναίκας δικηγόρου μέσα στο δικαστήριο: «Μου άστραψε χαστούκι και με γρονθοκόπησε»

Ελλάδα 03.10.2025
Δέχθηκε χτυπήματα από τον αντίδικο της εντολέως της - Στο σημείο κλήθηκε αστυνομία και το ΕΚΑΒ

Αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς στην Ομόνοια ‑ Ένας τραυματίας

Ελλάδα 03.10.2025
Ο άνδρας που πυροβολήθηκε, τραυματίστηκε στον ώμο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες

Καιρός 03.10.2025
112 για έντονα φαινόμενα σε Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Σέρρες, Ανατολική Μακεδονία, Θράκη και Λήμνο

Αδιανόητο: η Ρόμα αστόχησε τρεις φορές στο ίδιο πέναλτι!

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο Οζέρ έγινε ο απόλυτος πρωταγωνιστής, αποκρούοντας και τις τρεις εκτελέσεις

Στα λευκά έχει «ντυθεί» ο Όλυμπος ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Σε βίντεο που ανήρτησε το Forecast Weather στο «X», φαίνεται το βουνό των Θεών να έχει γεμίσει χιόνι, προσφέροντας μια μαγική εικόνα σε όσους την αντικρίζουν

Νέα προειδοποίηση Μητσοτάκη στην Τουρκία: Όσο υπάρχει το casus belli δεν θα ενταχθείτε στο Safe

Ελλάδα Χτες
«Όποιο σχέδιο κοινής ευρωπαϊκής άμυνας αποφασιστεί θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα»

ΕΦΕΤ: Ανακαλούνται αποξηραμένες φράουλες

Ελλάδα Χτες
Να μη καταναλωθούν

Nεροποντή στην Αθήνα – Δέντρο ξεριζώθηκε και τραυμάτισε περαστικό

Ελλάδα Χτες
Το ΕΚΑΒ έσπευσε στο σημείο για να παραλάβει τον τραυματία