E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Μια μαϊμού με πνευματικά δικαιώματα των selfies της!

Η PETA μήνυσε φωτογράφο γιατί... έκλεψε τη φωτογραφία που έβγαλε μακάκος

Δημοσίευση 23/9/2015 | 09:23

Μια μαϊμού με πνευματικά δικαιώματα των selfies της!

To 2011 ο Βρετανός φωτογράφος David Slater είχε επισκεφτεί το προστατευμένο πάρκο Τανγκκόκο στο νησί Σουλαουέσι της Ινδονησίας για να προσθέσει στο άλμπουμ του φωτογραφίες από προστατευόμενα είδη. Τότε ο Ναρούτο, μια σπάνια μαϊμού, που ανήκει στο είδος των μακάκων, έκλεψε τη μηχανή του και άρχισε να βγάζει selfie φωτογραφίες!

Αυτήν τη φωτογραφία ο David Slater τη χρησιμοποίησε στο βιβλίο του «Wildlife Personalities», και πού να ήξερε φυσικά ότι η οργάνωση PETA θα τον μήνυε για παραβίαση των πνευματικών δικαιωμάτων της φωτογραφίας, ιδιοκτήτης της οποίας ήταν... η μικρή μαϊμού.

Η μήνυση κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο και σ' αυτήν η PETA ισχυρίζεται ότι οι φωτογραφίες προέκυψαν από «μια σειρά εθελοντικών πράξεων του Ναρούτο, χωρίς τη βοήθεια του Slater», άρα, συμπέρανε ότι ο Ναρούτο έχει δικαιώματα ιδιοκτήτη και «δικαίωμα να ωφεληθεί από το copyright [...] με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό, όπως κάθε άλλος δημιουργός».

Ο Slater είπε στο Reuters ότι απόρησε με τη μήνυση και κατηγόρησε την οργάνωση για αυτοδιαφήμιση. ΄Ηταν πολύ απογοητευμένος από την απόφαση της οργάνωσης να μην έρθει σε επαφή μαζί του νωρίτερα, είπε, και περιέγραψε τον εαυτό του ως χαμηλά αμειβόμενο φωτογράφο άγριας φύσης, ο οποίος παλεύει να βγάλει τα προς το ζην.

«Οι προσπάθειές τους φαίνεται να εστιάζονται περισσότερο στο να αποδείξουν ότι είμαι κακοποιός, παρά κάποιος που αγαπάει και σέβεται και πολεμά για τα ζώα. [...] Μου δημιουργεί απορία ποιες είναι οι αληθινές σκοπιμότητες πίσω απ' αυτήν την επίθεση εναντίον μου», είπε σε e-mail.

Ο Ναρούτο ανήκει σε ένα είδος μαϊμούδων που έχουν καταταχθεί στα κρίσιμα απειλούμενα είδη, με 4.000-6.000 ζώα να ζουν μόνο στο νησί και η PETA αναφέρει ότι ο αριθμός τoυς έχει μειωθεί κατά περίπου 90% τα τελευταία 25 χρόνια, κυρίως λόγω των καταστροφών από ανθρώπους των δασών στα οποία ζουν. Η εκδοτική εταιρεία του «Wildlife Personalities», στου οποίου το εξώφυλλο δημοσιεύτηκε η φωτογραφία του Ναρούτο, αρνήθηκε να μιλήσει όσο διεξάγονται νομικές διαδικασίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστήριο με τις κατσίκες στη Βραζιλία: Πώς κατάφεραν να επιβιώσουν για 250 χρόνια σε νησί χωρίς σταγόνα νερού

E-Daily 1.Hero 23.06.2026
Επιστήμονες μελετούν την απίστευτη ανθεκτικότητά τους αφού τις απομάκρυναν από το νησί για την προστασία του τοπικού οικοσυστήματος.

Η ιστορία του «Ξυπόλητου Ληστή» που έκλεβε αεροπλάνα και το FBI κυνηγούσε για δυο χρόνια

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Αυτή είναι η εξωπραγματική, αλλά απόλυτα αληθινή ιστορία του Κόλτον Χάρις-Μουρ

10 χρόνια Brexit: Η νέα πραγματικότητα των Βρετανών είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που περίμεναν

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Το «τέλος της ΕΕ» που δεν ήρθε ποτέ και η σταθερή μεταμέλεια

Δεν είναι μύθος: Οι επιστήμονες αναγνώρισαν μια νέα ήπειρο ‑ Η «Ατλαντίδα» που βρέθηκε μετά από 375 χρόνια

E-Daily 1.Hero 23.06.2026
Η ήπειρος που έλειπε από τον παγκόσμιο χάρτη βρέθηκε τελικά στον Ειρηνικό

Η Μεσόγειος αλλάζει: Τι λένε οι ειδικοί για καρχαρίες, μέδουσες και κλιματική κρίση

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Η Μεσόγειος βράζει και εμείς συζητάμε μόνο για ό,τι βλέπουμε στα social media

Γιατί η Starbucks θα κλείσει προσωρινά 2.000 καταστήματα στην Κορέα;

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Το χρονικό της μοιραίας «σύμπτωσης»

Γιατί γέμισε μικρά γλαράκια η Αθήνα: Τι κάνουμε αν βρούμε κάποιο στον δρόμο

E-Daily 3.Left Χτες
Το σωματείο προστασίας άγριας ζωής ΑΝΙΜΑ δίνει αναλυτικές οδηγίες στους πολίτες για το πώς να χειριστούν τα νεαρά γλαράκια που εμφανίζονται στους δρόμους της Αττικής κάθε καλοκαίρι.

Γιατί όλοι φοράνε ροζ παπούτσια στο Μουντιάλ 2026;

E-Daily 3.Left Χτες
Από τον Εμπαπέ μέχρι τον Γιαμάλ, ένα χρώμα κυριάρχησε στα γήπεδα του τουρνουά και η αιτία είναι πιο στρατηγική από ό,τι φαίνεται.

Γιατί το δωμάτιο 420 λείπει από πολλά ξενοδοχεία; Ο πιο αμφιλεγόμενος αριθμός και η ιστορία πίσω του

E-Daily 3.Left Χτες
Πίσω από την παράξενη απουσία του δωματίου 420 σε ξενοδοχεία ανά τον κόσμο κρύβεται μια αιτία που συνδέεται με μια ολόκληρη πολιτισμική κουλτούρα.

Το απόλυτο αρχείο του πλανήτη: Ένα γιγάντιο «μαύρο κουτί» καταγράφει τα πάντα

E-Daily 3.Left Χτες
Η ανθρωπότητα αποκτά το δικό της μαύρο κουτί

Ρομπότ ζητιανεύουν στους δρόμους της Κίνας

E-Daily 3.Left Χτες
Η πιο δυστοπική εικόνα του 2026

Εxplainer: Πώς οι ψαράδες βγάζουν χρήματα κυνηγώντας λαγοκέφαλους

E-Daily 3.Left Χτες
Ο ανεπιθύμητος «μετανάστης» της Μεσογείου που έχει βάλει σε συναγερμό τους αλιείς