E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συγκυβέρνηση Τσίπρα‑Καμμένου με 155 βουλευτές

Ποια αναμένεται να είναι τα τελικά ποσοστά των κομμάτων και πώς κατανέμονται οι έδρες

Δημοσίευση 21/9/2015 | 00:00

Συγκυβέρνηση Τσίπρα‑Καμμένου με 155 βουλευτές

Ξεκάθαρη επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ με επτά μονάδες διαφορά έδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, επιβεβαιώνοντας ότι η νέα κυβέρνηση μπορεί άνετα να σχηματιστεί από σήμερα, Δευτέρα, με τους ΑΝΕΛ και 155 βουλευτές.

Ήδη η Κουμουνδούρου έχει ξεκινήσει τις συζητήσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης, περιλαμβάνοντας στους κόλπους της τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 35,47% και 145 έδρες, και οι ΑΝΕΛ με ποσοστό 3,69% και 10 έδρες, σχηματίζουν κυβέρνηση με 155 βουλευτές.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποκλείουν το ενδεχόμενο ευρύτερων συνεργασιών, σημειώνοντας ότι όσο λιγότερα είναι τα κόμματα, τόσο μεγαλύτερη συνεκτικότητα έχει μία κυβέρνηση – προϋπόθεση αναγκαία στις δύσκολες μέρες εφαρμογής του μνημονίου που ακολουθούν.

Ήδη, στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα μιλούν για κυβέρνηση με προοπτική τετραετίας, επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διέψευσε όσους μιλούσαν για αριστερή παρένθεση και άφησε πίσω του τη λασπολογία που εκτοξεύτηκε σε βάρος του τις τελευταίες μέρες.

Ας σημειωθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε παρά το γεγονός ότι αφενός έφερε και ψήφισε ένα νέο μνημόνιο, το οποίο τώρα καλείται να εφαρμόσει, αφετέρου διασπάστηκε τις παραμονές των εκλογών, με την αποχώρηση κορυφαίων στελεχών του.

Πρόκειται για επανάληψη του κυβερνητικού σχήματος ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Τα δυο κόμματα συγκεντρώνουν από κοινού 155 έδρες ενώ μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου το κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ στήριζαν 162 βουλευτές.

Δηλαδή, η νέα κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου θα έχει επτά λιγότερους βουλευτές από εκείνη που συγκροτήθηκε μετά τις εκλογές της 25ης  Ιανουαρίου.

Η Νέα Δημοκρατία παρέμεινε στα ποσοστά του Ιανουαρίου με μια μικρή άνοδο, γεγονός που αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την επόμενη μέρα στο κόμμα.

Μεγάλοι χαμένοι των εκλογών είναι ο Σταύρος Θεοδωράκης και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Ο πρώτος είδε τα ποσοστά του κόμματός του να συρρικνώνονται δραματικά και μίλησε για δικές του ευθύνες, και ο δεύτερος, παρόλο που επιχείρησε να εμφανιστεί ως εκπρόσωπος του 62% του «Όχι» στο δημοψήφισμα, δεν μπαίνει στη Βουλή.

Αντίθετα, οι ΑΝΕΛ κράτησαν σχετικά τις δυνάμεις τους, ενώ το ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε με οριακή ανάκαμψη.

Δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο το γεγονός ότι για πρώτη φορά μπαίνει στη Βουλή ο Βασίλης Λεβέντης, προφανώς εκφράζοντας τις ψήφους διαμαρτυρίας, ενώ η Χρυσή Αυγή φαίνεται ότι κρατάει το σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της και την τρίτη θέση.

  • ΣΥΡΙΖΑ: 35,5% και 145 έδρες
  • ΝΔ: 28% και 75 έδρες
  • Χρυσή Αυγή: 7,1% και 19 έδρες
  • ΠΑΣΟΚ: 6,4% και 17 έδρες
  • ΚΚΕ: 5,5% και 15 έδρες
  • Ποτάμι: 4% και 10 έδρες
  • ΑΝΕΛ: 3,7% και 10 έδρες
  • Ένωση Κεντρώων: 3,4% και 9 έδρες
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

FIR Αθηνών: Εισαγγελική παρέμβαση για το μπλακ άουτ στα αεροδρόμια

Ελλάδα 05.01.2026
Αντικείμενο της έρευνας είναι να διαπιστωθεί εάν έγιναν παρεμβάσεις στη συγκοινωνία των αεροσκαφών και πού οφείλονται οι παρεμβολές

Ανατροπές στη φορολογία φέρνει το 2026 για ελεύθερους επαγγελματίες

Οικονομία 05.01.2026
Η φετινή χρονιά αναμένεται να φέρει «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά για περίπου 400.000 ελεύθερους επαγγελματίες

Πάτρα: Στον εισαγγελέα οι ιδιοκτήτες του κλαμπ που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος

Ελλάδα 05.01.2026
Την πόρτα του εισαγγελέα αναμένεται να περάσουν οι ιδιοκτήτες του κλαμπ στην Πάτρα όπου ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου ο 30χρονος.

Πρέβεζα: Ώρες αγωνίας στη ΜΕΘ για τον 16χρονο που αυτοπυροβολήθηκε στο κεφάλι

Ελλάδα 05.01.2026
Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις

Ανακαίνιση σπιτιού με επιδότηση έως 90%: Πώς θα αλλάξετε πλακάκια, μπάνιο και κουζίνα

Οικονομία 05.01.2026
Μεγάλες αλλαγές έχει το νέο πρόγραμμα ανακαίνισης σπιτιού που έρχεται μέσα στους επόμενους μήνες.

FIR Αθηνών: Ο περίεργος βόμβος και τα 40 «νεκρά» λεπτά

Ελλάδα 05.01.2026
Τεχνική δυσλειτουργία ή κυβερνοεπίθεση πίσω από το «μπλακ άουτ» στο FIR Αθηνών

Τέλος οι λαικές αγορές από την Τετάρτη

Ελλάδα 05.01.2026
Οι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές προχωρούν σε κινητοποιήσεις αρχής γενομένης από την Τετάρτη 7 Γενάρη

Βροχή ελέγχων από την εφορία το 2026: Πάνω από 72.800 έρευνες της ΑΑΔΕ, ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ελλάδα 05.01.2026
Σε πρώτο πλάνο οι υποθέσεις από το 2022 μέχρι και το 2025 - Στόχος φορολογικά έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου