E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ερευνητές δημιούργησαν μανδύα που κάνει τα αντικείμενα αόρατα

Είναι η πρώτη φορά που ένα τριδιάστατο αντικείμενο εξαφανίζεται από το ορατό φως

Δημοσίευση 18/9/2015 | 11:57

Ερευνητές δημιούργησαν μανδύα που κάνει τα αντικείμενα αόρατα

Μπροστά σε μια σπουδαία εφεύρεση είναι οι ερευνητές στις ΗΠΑ, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν υπερβολικά λεπτό και ευπροσάρμοστο μανδύα αορατότητας!

Ο μανδύας μπορεί να σκεπάζει αντικείμενα σαν δέρμα και να αλλοιώνει την εξωτερική εμφάνισή τους ή να τα εξαφανίζει. Θα χρειαστούν όμως πέντε έως δέκα χρόνια έως ότου υπάρξουν πρακτικές εφαρμογές του. Μελλοντικά θα μπορούσαν να υπάρξουν πολλές, όπως σε οπτικά τηλεσκόπια πολύ υψηλής ανάλυσης, σε πολύ γρήγορους οπτικούς υπολογιστές, σε τρσδιάστατες οθόνες, σε ρούχα (που, για παράδειγμα, θα κρύβουν την κοιλίτσα κάποιου!), σε μάσκες προσώπου (θα γίνουν παρελθόν οι ρυτίδες!) και, ασφαλώς, σε στρατιωτικές εφαρμογές, εξαφανίζοντας στρατιώτες ή τζιπ και ολόκληρα αεροπλάνα.

Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Berkeley και του Εθνικού Εργαστηρίου Lawrence Berkeley του Υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής διευθυντή του Τμήματος Επιστήμης Υλικών καθηγητή Xiang Zhang, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science».

Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο νέος μανδύας-δέρμα μπορεί να πάρει το σχήμα οποιουδήποτε αντικειμένου και να το αποκρύψει από το ορατό φως. Προς το παρόν, το τρικ πετυχαίνει μόνο με μικροσκοπικά αντικείμενα, αλλά μελλοντικά μπορεί να βελτιωθεί, ώστε να κρύβει και πολύ μεγαλύτερα πράγματα.

Ο μανδύας έχει πάχος μόλις 80 νανομέτρων (δισεκατομμυριοστών του μέτρου) και μπορεί να εξαφανίσει αντικείμενα με μέγεθος μερικών βιολογικών κυττάρων και διαστάσεις 36x36 μικρομέτρων (εκατομμυριοστών του μέτρου). Η επιφάνειά του μανδύα, που αποτελείται από νανοαντένες χρυσού, έχει υποστεί κατάλληλη επεξεργασία (μεταϋλικό), προκειμένου να αποδιώχνει από πάνω του τα κύματα του φωτός και έτσι το αντικείμενο να μην γίνεται ορατό στον παρατηρητή.

«Είναι η πρώτη φορά που ένα τριδιάστατο αντικείμενο οποιουδήποτε σχήματος έχει εξαφανιστεί από το ορατό φως», δήλωσε ο Zhang, ο οποίος θεωρείται αυθεντία διεθνώς στα μεταϋλικά, δηλαδή σε τεχνητές νανοδομές, που έχουν ηλεκτρομαγνητικές και οπτικές ιδιότητες ανύπαρκτες στη φύση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νεκρό μωρό στην Πάρο: Δίωξη σε βάρος των γονιών ‑ «Ήταν τουλάχιστον 4 ώρες στον ήλιο»

Ελλάδα Χτες
Τα ακριβή αίτια του θανάτου του 5 μηνών βρέφους θα αποκαλύψει η νεκροψία, ωστόσο εκτιμάται πως πρόκειται για θερμοπληξία

Γκρέτα Τούνμπεργκ: «Το Ισραήλ μας απήγαγε παράνομα σε διεθνή ύδατα»

Κόσμος Χτες
«Διέπραξαν μια παράνομη πράξη απαγάγοντάς μας σε διεθνή ύδατα και μεταφέροντάς μας, παρά τη θέλησή μας, στο Ισραήλ, κρατώντας μας στο κάτω μέρος του σκάφους και εμποδίζοντάς μας να βγούμε»,

Καιρός: Έρχονται ξαφνικές μπόρες μέσα στον καύσωνα – Η πρόγνωση Μαρουσάκη

Καιρός Χτες
Πού περιμένουμε μπόρες αύριο, Τετάρτη 10 Ιουνίου – Η εκτίμηση του Κλέαρχου Μαρουσάκη

Λαμία: Μπήκε σε εκκλησία την ώρα του Όρθρου και έβριζε γιατί τον ξύπνησαν οι καμπάνες

Ελλάδα Χτες
Ο ιερέας χειρίστηκε με ιδιαίτερη ψυχραιμία το θέμα και στο κήρυγμά του μίλησε για τη συγχώρεση της Εκκλησίας σε τέτοιες άσχημες συμπεριφορές

Αγριος ξυλοδαρμός 42χρονης καλλονής από τον επιχειρηματία σύζυγό της σε θαλαμηγό στη Μύκονο

Ελλάδα Χτες
Όταν αντιλήφθηκε την παρουσία των λιμενικών ο επιχειρηματίας προσπάθησε να διαφύγει

Μακελειό στην Αυστρία: Σοκαριστικά βίντεο από την επίθεση

Κόσμος Χτες
Μαθητές τρέχουν να κρυφτούν για να σωθούν από τα αδέσποτα πυρά - Βίντεο φρίκης καταγράφουν τον τρόμο των παιδιών

Τραγική σύμπτωση στην Αμαλιάδα: Γυναίκα παρασύρθηκε από αυτοκίνητο στο ίδιο σημείο που είχε σκοτωθεί η μητέρα της

Ελλάδα Χτες
Η γυναίκα κατάληξε στο οδόστρωμα με τους περιοίκους να σπεύδουν για βοήθεια, ειδοποιώντας παράλληλα και το ΕΚΑΒ

Εκκενώνονται Ανάβυσσος και Παλαιά Φώκαια ‑ Φωτιά καίει κοντά σε σπίτια, δείτε φωτογραφίες

Ελλάδα Χτες
Μήνυμα από το 112 - Επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα