E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O άστεγος βιβλιοπώλης που πουλά τα βιβλία ανάλογα με τη βαθμολογία που τους βάζει!

Έχασε τα πάντα, όμως δεν το έβαλε κάτω

Δημοσίευση 7/11/2015 | 00:17

O άστεγος βιβλιοπώλης που πουλά τα βιβλία ανάλογα με τη βαθμολογία που τους βάζει!

Ο Philani Dladla, από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, είναι επίσης γνωστός με το παρατσούκλι «Pavement Bookworm» και η ιστορία της ζωής του πρόκειται να σας συγκινήσει ιδιαίτερα.

Μεγάλωσε στο KwaZulu Natal και από παιδί λάτρευε τα βιβλία, όμως όταν μετακόμισε στο Γιοχάνεσμπουργκ χάρη σε μια καλή δουλειά που βρήκε, άρχισε να παίρνει ναρκωτικά. ¶φησε τη δουλειά του και έχασε τα πάντα.

Όσο ζούσε στους δρόμους, έβλεπε πως οι ζητιάνοι έβγαζαν χρήματα χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα και τότε αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να κάνει τη διαφορά. Αντί λοιπόν να παρακαλάει για χρήματα, θέλησε να δώσει κάτι στον κόσμο, κάτι που να αξίζει, όπως η κριτική ενός βιβλίου, σε αντάλλαγμα για μερικά ψιλά. Ξεκίνησε λοιπόν να πουλά βιβλία στους δρόμους, όμως μόνο αφού τα είχε διαβάσει ο ίδιος και μπορούσε να δώσει στους περαστικούς μια λεπτομερή ανασκόπηση γι' αυτά.

Μάλιστα, προσάρμοζε την τιμή του βιβλίου ανάλογα με τη βαθμολογία που του έβαζε, με τα χειρότερα να κοστίζουν 1 δολάριο και τα πιο αγαπημένα του 6 δολάρια. Σύντομα έγινε γνωστός ως ο «βιβλιοπώλης του πεζοδρομίου» και η μικρή του επιχείρηση απογειώθηκε.

Όπως δήλωσε, με προσωπική παρακίνηση, αλλά και με μια μικρή βοήθεια από τα βιβλία του, πήρε την απόφαση να κόψει και τα ναρκωτικά, ενώ εκτός από τον εαυτό του, ήθελε να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους που ζούσαν στον δρόμο.

Έτσι, άρχισε να χρησιμοποιεί τα χρήματα που κέρδιζε για να αγοράζει τρόφιμα για όσους περισσότερους άστεγους μπορούσε.

Αντιλήφθηκε πως δεν ήθελε ποτέ να επιστρέψει στα ναρκωτικά. Ο Philani αποφάσισε επίσης να μοιραστεί την αγάπη του για το διάβασμα μαζί με τα φτωχά παιδιά, οπότε και διοργάνωσε μια λέσχη βιβλίου σε ένα τοπικό πάρκο, όπου τα παιδιά θα μπορούσαν να πάνε μετά το σχολείο και διαβάζοντας να περιμένουν εκεί τους γονείς τους να σχολάσουν από τις δουλειές τους.

Ο Philani τους δίνει βιβλία να μελετήσουν και εκείνα την επόμενη φορά που πηγαίνουν του διηγούνται όσα διάβασαν. Βέβαια υπάρχουν και παιδιά που δεν επιστρέφουν ποτέ τα βιβλία που τους έδωσε, όμως δεν αφήνει αυτό το γεγονός να τον ενοχλήσει.

Ο ίδιος δηλώνει πως θέλει να αλλάξει την κακή κατεύθυνση της νεολαίας, αποτρέποντας τα παιδιά από το να μπλέξουν με τα ναρκωτικά, το έγκλημα και το αλκοόλ, προωθώντας τη γνώση και υποστηρίζοντας τις προσπάθειες των παιδιών για μόρφωση.

Η ιστορία του Philani αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς ανθρώπους στη Νότιο Αφρική, ενώ έχει προβληθεί και μέσα από τον σταθμό CCTV Africa.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η πόλη φάντασμα στην Τουρκία

Stories 02.11.2025
Σύμβολο της κακής οικονομικής κατάστασης στη χώρα

Το κοινό πρόβλημα με τα smartphones που έκανε πλούσιο έναν φοιτητή

Stories 02.11.2025
Το κινητό ως γνωστόν κλείνει πάντα την πιο ακατάλληλη στιγμή

Η άγνωστη ιστορία του μοναδικού μαύρου επιβάτη του Τιτανικού

Stories 02.11.2025
Οι τραγικές ιστορίες των επιβατών σε ένα νέο ντοκιμαντέρ

Η ιστορία της φτωχότερης πόλης της Γερμανίας, που άλλαξε όνομα λόγω... Taylor Swift

Stories 02.11.2025
Πού βρίσκεται το Γκελζενκίρχεν και γιατί παρήκμασε

Πάρκα, ποδήλατα, πράσινο: Πώς το Παρίσι έγινε το ιδανικό μέρος για να αφήσεις στην άκρη το αμάξι σου

Περιβάλλον 02.11.2025
Oι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους σε μεγάλο βαθμό

Αμφιλεγόμενα έργα τέχνης που προκάλεσαν σάλο και αντιδράσεις

Stories 02.11.2025
Η τέχνη ήταν πάντα ένας καθρέφτης που αντανακλά τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τις αντιπαραθέσεις της κοινωνίας.

Mέσα στο σπίτι της Marilyn Monroe: Το τότε και το τώρα

Αρχιτεκτονική 02.11.2025
Τον Φεβρουάριο του 1962, η ηθοποιός απέκτησε αυτό το ακίνητο για 77.500 δολάρια

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories 02.11.2025
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories 02.11.2025
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Πώς ήταν η Κίνα πριν γίνει Κομμουνιστικό Κράτος

Ιστορικά 02.11.2025
Μια σειρά φωτογραφιών από μια άλλη εποχή