E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Θα περάσουν πολλά χρόνια για να αρθούν τα capital controls»

Επικεφαλής της MoodyΆs Analytics: Το Grexit παραμένει πιθανό

Δημοσίευση 7/9/2015 | 00:00

«Θα περάσουν πολλά χρόνια για να αρθούν τα capital controls»

Θα περάσουν ενδεχομένως αρκετά χρόνια για να αρθούν τα capital controls, και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τη συμφωνία, μένοντας στην Ευρωζώνη, εκτιμά ο επικεφαλής των οικονομολόγων της Moody's Analytics, Mark Zandi, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του για την εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης.

Μιλώντας στην εφημερίδα Real News, ο κορυφαίος Αμερικανός οικονομολόγος εκτιμά πως η διενέργεια των πρόωρων εκλογών, αλλά και η αποτυχία των προηγούμενων ελληνικών κυβερνήσεων να εφαρμόσουν τις παλαιότερες συμφωνίες, είναι παράγοντες που εγείρουν αμφιβολίες για το αν αυτήν τη φορά θα τηρηθούν τα συμφωνηθέντα.

Μάλιστα, υποστηρίζει πως ο κίνδυνος ενός Grexit δεν έχει αποφευχθεί εντελώς, αν και η πιθανότητα πλέον είναι μικρότερη. «Νομίζω ότι οι αξιωματούχοι της Ελλάδας και της Ευρωζώνης έχουν δεν πόσο πραγματικά άσχημα είναι και μπορεί να γίνουν τα πράγματα, και έχουν συνειδητοποιήσει ότι το Grexit θα ήταν καταστροφή για τον ελληνικό λαό και για ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύω πως όλοι θα εργαστούν πάρα πολύ σκληρά για να αποφύγουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο», επισημαίνει.

Όσο για τα capital controls, προβλέπει ότι θα περάσουν ενδεχομένως αρκετά χρόνια για να αρθούν, και πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει τη συμφωνία, μένοντας στην Ευρωζώνη. «Βασιζόμενοι στην εμπειρία και τους κεφαλαιακούς ελέγχους σε άλλες χώρες, όπως η Ισλανδία και η Κύπρος, χρειάζεται πολύς περισσότερος χρόνος από ότι αρχικά υπολογίζεται, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις τράπεζες και να αρθούν οι έλεγχοι κεφαλαίων», σημειώνει.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος συμφωνεί επίσης με την άποψη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, τονίζοντας πως η ελάφρυνσή του είναι «απολύτως απαραίτητη», όμως η Ευρωζώνη δεν θα προχωρήσει σε αυτήν την ελάφρυνση, αν δεν καταστεί ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα είναι στο μονοπάτι των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος Χτες
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος Χτες
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος Χτες
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα Χτες
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα Χτες
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science Χτες
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα Χτες
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό