E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα ανατροπή: Εκλογές 27 Σεπτεμβρίου ή 2 Οκτωβρίου

Αλλάζουν οι σχεδιασμοί του Μαξίμου

Δημοσίευση 21/8/2015 | 03:46

Νέα ανατροπή: Εκλογές 27 Σεπτεμβρίου ή 2 Οκτωβρίου

Στόχος του παραιτηθέντος, πλέον, πρωθυπουργού ήταν να οδεύσουμε σε εκλογές-εξπρές, με μια μικρή προεκλογική περίοδο. Προς τούτο ήλπιζε, δεδομένων των υπαρχόντων κοινοβουλευτικών συσχετισμών, ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που θα λάβουν τις διερευνητικές εντολές από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας θα τις καταθέσουν αμέσως, ώστε να διαλυθεί η Βουλή άμεσα και μέχρι τη Δευτέρα να έχει οριστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου.

Ωστόσο, τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν. Τόσο ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, όσο και ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, διεμήνυσαν ότι προτίθενται να αξιοποιήσουν πλήρως τον χρόνο των διερευνητικών εντολών. Το ίδιο έπραξε και η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, η οποία θα σχηματίσει ανεξάρτητη κοινοβουλευτική ομάδα και θα είναι πλέον η τρίτη δύναμη στη Βουλή.

Τούτων δοθέντων, εκλογές δεν προλαβαίνουν να γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου. Ο Αλέξης Τσίπρας υπέβαλε την Πέμπτη 20/8 την παραίτησή του και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Από την Παρασκευή 21/8 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει τις διερευνητικές εντολές. Αν υπολογίσει κανείς ότι απαιτούνται τρεις ημέρες για κάθε διερευνητική και εξαντληθεί ο χρόνος για κάθε μία, φτάνουμε στις 29/8. Αν δεν υπάρξει λύση, ο κ. Παυλόπουλος θα συγκαλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς στο προεδρικό μέγαρο, διερευνώντας τα περιθώρια οικουμενικής κυβέρνησης. Δεν είναι σαφές πόσο χρόνο θα διαρκέσει αυτή η προσπάθεια. Εφόσον δεν επιτευχθεί λύση, θα πρέπει να ορκιστεί υπηρεσιακός πρωθυπουργός, να σχηματίσει κυβέρνηση και να ορκιστεί, και κατόπιν να υπογραφεί το προεδρικό διάταγμα για τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη εκλογών, οι οποίες μπορούν να γίνουν –το νωρίτερο– σε 23 ημέρες από τη θυροκόλλησή του στη Βουλή.

Έτσι, πληροφορίες αναφέρουν ότι πλέον αναθεωρούνται κατά μια ή και δύο εβδομάδες οι σχεδιασμοί, με πιθανότερες πλέον ημερομηνίες για διεξαγωγή των εκλογών να είναι η 27η Σεπτεμβρίου ή 2α Οκτωβρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε στους πολιτικούς αρχηγούς, με τους οποίους επικοινώνησε τηλεφωνικά το απόγευμα της Πέμπτης, πριν το διάγγελμά του, ότι στοχεύει για εκλογές στις 20/9. Επιχειρηματολόγησε μάλιστα ως εξής: «Έχω εξασφαλίσει να γίνουν σε περιβάλλον σταθερότητας, εκτός αν υπάρξουν κωλυσιεργίες». Τόνισε δε, πως πρέπει να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, καθώς η χώρα έχει να αντιμετωπίσει εκείνο το διάστημα πολλές υποχρεώσεις – μεταξύ των οποίων και η ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, οι κ.κ. Μεϊμαράκης, Θεοδωράκης και Φώφη Γεννηματά τόνισαν την ανάγκη να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι θεσμικές διαδικασίες που προβλέπει το Σύνταγμα. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρξουν κωλυσιεργίες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ