E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δραγασάκης: Πιστεύαμε ότι αν απειλούσαμε με Grexit, οι ευρωπαίοι θα τρόμαζαν

Κάναμε λάθος

Δημοσίευση 14/8/2015 | 00:00

Δραγασάκης: Πιστεύαμε ότι αν απειλούσαμε με Grexit, οι ευρωπαίοι θα τρόμαζαν

«Δεν υπάρχει ''καλό'' Μνημόνιο και ασφαλώς υπάρχει αντίφαση ανάμεσα στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και στα όσα υπογράφει σήμερα με τους δανειστές» παραδέχθηκε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έκανε επίσης και μια ομολογία-βόμβα: Είπε ότι η κυβερνητική τακτική της απειλής με έξοδο από το ευρώ, ήταν λανθασμένη, αφού «δεν τρόμαξε τους Ευρωπαίους». Σημείωσε ότι «αυτό που είχαμε πει το Γενάρη δεν το υλοποιήσαμε και κάποιος μπορεί να πει πως μένουμε για τις καρέκλες», αλλά επέμεινε ότι «η εκλογολογία δεν βοηθά».

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ, ο Γ. Δραγασάκης χαρακτήρισε τη νέα συμφωνία ένα είδος «τιμωρητικής πολιτικής», αλλά διέκρινε τη δυνατότητα να αμβλυνθούν ορισμένα δύσκολα σημεία, μέσω αντισταθμιστικών προγραμμάτων που οικοδομούνται ήδη «σε συνεργασία με τους μηχανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Σε κάθε όμως περίπτωση, προϋπόθεση για την επιτυχία του νέου προγράμματος είναι οπωσδήποτε η ρύθμιση του χρέους, σημείωσε ο αντιπρόεδρος.
Σχετικά με ορισμένες αντιδράσεις που εκφράζουν κυρίως γερμανικοί κύκλοι, ο κ. Δραγασάκης επικαλέσθηκε τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος ανέφερε πως ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, εκφράζει «προσωπικές απόψεις».
«Εμείς κινούμαστε στη βάση της συμφωνίας με τους εταίρους στη Σύνοδο Κορυφής, προχωράμε θετικά και κάθε απόκλιση από αυτή τη συμφωνία θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου», είπε ο κ. Δραγασάκης.

«Δεν βοήθησαν οι απειλές-Ήταν λάθος εκτίμηση»
Υπερασπίστηκε τους αρχικούς στόχους του ΣΥΡΙΖΑ και τις προτάσεις με τις οποίες ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους το Φεβρουάριο και μάλιστα εκτίμησε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιωθεί ιστορικά.
«Πιστεύαμε πως αν απειλούσαμε με έξοδο, οι Ευρωπαίοι θα τρόμαζαν. Αποδείχθηκε λάθος εκτίμηση. Πριν από 3 χρόνια μπορεί αυτό να ίσχυε, αλλά στο μεταξύ κι εκείνοι πήραν τα μέτρα τους. Προς έκπληξή μας ο κ. Σόιμπλε, πρότεινε αν θέλαμε να βγούμε από το ευρώ, να μας βοηθήσει κιόλας» υπογράμμισε ο Γ. Δραγασάκης.
«Ο πρωθυπουργός είχε πει πως δεν θέλαμε το ΔΝΤ, αλλά στο θέμα αυτό δεν είχαμε κανένα σύμμαχο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι άλλο σημείο κυβερνητικής αδυναμίας, αποδείχθηκε η άγνοια των όρων διεξαγωγής της διαπραγμάτευσης, η οποία δεν γινόταν ελεύθερα, αλλά μέσω ενός ολόκληρου συστήματος «με κανόνες και επιτελεία».

Οι εκροές και το Grexit
Η κυβέρνηση βελτιώθηκε στον τομέα αυτό, αλλά μετά από την πάροδο χρόνου, ανέφερε και παρέθεσε την τρίτη παράμετρο που καθόρισε την κατάληξη των διαπραγματεύσεων: η συγκινητική στάση της κοινωνίας, αλλά και η εξαγωγή κεφαλαίων στο εξωτερικό από τους πλούσιους.
«Όταν βγαίνει 1 δισ. κάθε μέρα απ' τις τράπεζες και λες στον Ντράγκι δώσε μου ELA, είσαι ευάλωττος. Πολλές επιχειρήσεις είχαν τα ταμεία τους στο εξωτερικό. Φανταστείτε μια οικονομία όπως της Γερμανίας, με επιχειρήσεις που τη ρευστότητά τους την έχουν στο εξωτερικό: Θα βουλιάξει η Γερμανία» υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, επισημαίνοντας:
«Αν δεν είχαμε αυτόν τον πόλεμο και το σφίξιμο της ρευστότητας, το μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος της Θεσσαλονίκης θα το υλοποιούσαμε. Το μεγαλύτερο μέρος. Το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όμως, δεν έγραφε πουθενά πως είμαστε υπέρ της εξόδου απ' το ευρώ, ή ότι είμαστε υπέρ της γενίκευσης της ανθρωπιστικής κρίσης».
Στο πλαίσιο αυτό, «από τη στιγμή που υποχρεωθήκαμε σε νέο δάνειο, υπάρχει και Μνημόνιο» το οποίο σύμφωνα με τον Γ. Δραγασάκη, απομακρύνει το ενδεχόμενο του grexit, αν και δεν το εξαφανίζει τελείως, καθώς «υπάρχουν απόψεις για μια άλλη Ευρώπη, που αν επικρατήσουν δεν θα μας χωράει, ούτε εμάς, ούτε και πολλούς άλλους».

Για αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και για πρόωρες εκλογές
«Σέβομαι την άποψη και τα διλήμματα όλων των βουλευτών και κυρίως των δικών μας. Ο βουλευτής που είπε ''εκλέξτε με για να μην αυξηθεί ο ΦΠΑ στα νησιά'', έχει ένα ηθικό δίλημμα. Η ευθύνη ωστόσο για εγχειρήματα τέτοιου είδους, είναι πάντα συλλογική. Πέρα από τις ατομικές ευθύνες, οι βουλευτές πρέπει να τοποθετηθούν στο δίλημμα, “φεύγουμε ή μένουμε;”. Η παραίτηση της κυβέρνησης είναι μία καθαρή λύση γιατί δεν πέτυχε τους στόχους της. Ο κόσμος απ' ό,τι φαίνεται, μας θέλει. Η δεύτερη λύση είναι “μένουμε, παλεύουμε, προσπαθούμε να καταστήσουμε το μνημόνιο μέρος του προγράμματός μας, προσπαθούμε να λάβουμε παράλληλα μέτρα» δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στα εσωκομματικά.

Όσο για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο αντιπρόεδρος τάχθηκε υπέρ της «λαϊκής νομιμοποίησης» για την πολιτική που θα εφαρμοστεί, καθώς «αυτό που είχαμε πει το Γενάρη δεν το υλοποιήσαμε και κάποιος μπορεί να πει πως μένουμε για τις καρέκλες» υπογράμμισε, προσθέτοντας:
«Η συζήτηση για τις εκλογές δεν μας βοηθά. Ο σκοπός μας είναι η στοχοπροσήλωση: Να κλείσει η συμφωνία και μετά να κάνουμε έναν συνολικό επανασχεδιασμό. Μας ενδιαφέρει η Ευρώπη, ο αγώνας ο δικός μας παραμένει για αλλαγή στην Ελλάδα, αλλαγή στην Ευρώπη».

Πηγή: Ομολογία Δραγασάκη: Πιστεύαμε ότι αν απειλούσαμε με Grexit, οι ευρωπαίοι θα τρόμαζαν –Κάναμε λάθος | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/221579/omologia-dragasaki-pisteyame-oti-apeiloysame-me-grexit-oi-eyropaioi-tha-tromazan-kaname#ixzz3ijLbAByb

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος 24.02.2026
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος 24.02.2026
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος 24.02.2026
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα 24.02.2026
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 24.02.2026
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος 24.02.2026
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα 24.02.2026
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα 24.02.2026
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος 24.02.2026
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα 24.02.2026
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα 24.02.2026
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος 24.02.2026
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία