E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Spiegel: Κινδυνεύουν με κατάρρευση οι ελληνικές τράπεζες

Χρειάζεται άμεση λύση

Δημοσίευση 9/8/2015 | 00:00

Spiegel: Κινδυνεύουν με κατάρρευση οι ελληνικές τράπεζες

Με κατάρρευση κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες εάν δεν βρεθεί έως την ερχόμενη εβδομάδα λύση της κυβέρνησης με τους δανειστές, υποστηρίζει το γερμανικό Spiegel επικαλούμενο εκτιμήσεις στελεχών διεθνών τραπεζικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Royal Bank of Scotland, η αβεβαιότητα για το μέλλον των τραπεζών αυξάνει κάθε εβδομάδα που δεν σημειώνεται λύση, ενώ η κατάσταση επιδεινώνετε συνεχώς.
«Ενδεικτική αυτής της εκτίμησης είναι η αύξηση του ποσοστού των «κόκκινων δανείων» στο 50%. Για όσο διάστημα θα αυξάνεται ο αριθμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων και δεν θα ανακεφαλαιοποιούνται οι τράπεζες, οι επιχειρήσεις δεν πρόκειται να παίρνουν δάνεια. 
Αυτό θα έχει ως συνέπεια να μην αναπτύσσεται η οικονομία και να αυξάνεται το ελληνικό χρέος» υπογραμμίζει το δημοσίευμα.

Για αυτό τον λόγο σειρά στελεχών της ΕΚΤ εκφράζονται υπέρ μιας μερικής ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας για ένα τρίτο δανειακό πακέτο. 
Δηλαδή πριν καν ξεκινήσουν τα προβλεπόμενα για το φθινόπωρο «στρες τεστ» των ελληνικών τραπεζών. Γίνεται λόγος για 10 δις ευρώ, τα οποία θα προέρχονται από ομόλογα που θα εκδώσει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM).

Όμως, τόσο στην ΕΚΤ όσο και μεταξύ των κρατών-μελών της ευρωζώνης επικρατεί διάσταση απόψεων στο κατά πόσο θα πρέπει να δοθούν τα χρήματα για την τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση τώρα ή μετά από τα «στρες τεστ». 
Πάντως, ελπίδα όλων είναι ότι ήδη με την ανακοίνωση της πρόθεσης για νέα βοήθεια θα σταματήσει η εκροή κεφαλαίων από τις ελληνικές τράπεζες και θα τεθεί σε κίνηση η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. 

Σε περίπτωση, όμως, που δεν εκπληρωθεί αυτή ελπίδα, εκτιμά το Spiegel, πιθανώς το χειμώνα να προκύψει οδυνηρή «αφύπνιση» και το αναγκαίο ποσό για τη σωτηρία των ελληνικών τραπεζών να είναι αισθητά υψηλότερο από τα προβλεπόμενα σήμερα 25 δισεκατομμύρια ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στο «κόκκινο» η κίνηση: Μεγάλη η έξοδος των εκδρομέων, μποτιλιαρίσματα σε Κηφισό, Αθηνών‑Κορίνθου και Αττική Οδό

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Μεγάλες καθυστερήσεις στο οδικό δίκτυο - Αυξημένη η κίνηση εν όψει Σαββατοκύριακου  και στο λιμάνι του Πειραιά - Δυσχέρεια στην κυκλοφορία και στην Πανεπιστημίου λόγω τροχαίου

Η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα προσλαμβάνει ‑ δείτε ποιες θέσεις ανοίγουν και τι μισθούς προσφέρουν

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Εννέα θέσεις εργασίας με αποδοχές έως 48.225 δολάρια ετησίως ανακοίνωσε η διπλωματική αποστολή των ΗΠΑ στην Αθήνα, με προθεσμίες που εκπνέουν από τον Ιούλιο έως τα τέλη Αυγούστου 2026.

ΔΥΠΑ: Ποιοι άνεργοι δικαιούνται επιδότηση μισθού έως 1.250 ευρώ και πώς μπορούν να υποβάλουν αίτηση

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η ΔΥΠΑ ανοίγει 8.000 θέσεις εργασίας για ανέργους με διετείς συμβάσεις, πλήρη ασφάλιση και δυνατότητα συμπλήρωσης ενσήμων για συνταξιοδότηση.

Κηδεία Μάρως Κοντού: Ο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός που απηύθυνε ο Κακλαμάνης

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Ο Νικήτας Κακλαμάνης συγκλόνισε με τον επικήδειο λόγο του στην εξόδιο ακολουθία της σπουδαίας ηθοποιού, εκπληρώνοντας παράλληλα και την τελευταία της επιθυμία.

Ρωγμές στην Κυψέλη από τα έργα του Μετρό: Τι αποκάλυψε ο καθηγητής Λέκκας για τα γεωλογικά προβλήματα

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Ο καθηγητής γεωλογίας Ευθύμης Λέκκας μίλησε στην ΕΡΤ για τα γεωλογικά ζητήματα που δεν είχαν επισημανθεί στις αρχικές μελέτες, ενώ οι κάτοικοι της Κυψέλης ζητούν έγγραφες εγγυήσεις για τη στατική επάρκεια των κτιρίων τους.

Ποια ήταν η Νάκυ Αγάθου που έφυγε από τη ζωή και έγραψε ιστορία στην ελληνική τηλεόραση

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η πρωτοπόρος τηλεπαρουσιάστρια της κρατικής τηλεόρασης άφησε την τελευταία της πνοή σε ηλικία 86 ετών.

Σε μαρούλι αλυσίδας fast food οφείλεται το παράσιτο που προκαλεί «εκρηκτική» διάρροια

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Πάνω από 1.600 κρούσματα κυκλοσπορίασης σε πέντε αμερικανικές πολιτείες έχουν συνδεθεί με κατανάλωση φαγητού από την αλυσίδα ταχυφαγείων, με το FDA να εκδίδει προειδοποίηση και την εταιρεία να προχωρά σε άμεση απόσυρση προϊόντος.

Ποιες γωνίες λήψης απαγόρευσαν EBU και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου για τους αθλητές

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Νέες κατευθυντήριες γραμμές από EBU και Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Στίβου θέτουν περιορισμούς σε 13 γωνίες λήψης για να αντιμετωπιστεί η σeξουαλικοποίηση των αθλητριών στις τηλεοπτικές μεταδόσεις.

Xάπι κατά της παχυσαρκίας μόλις πήρε το «πράσινο φως» στην Ευρώπη

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε για πρώτη φορά αγωνιστή GLP-1 σε μορφή χαπιού για τη διαχείριση του σωματικού βάρους σε ενήλικες με παχυσαρκία.

Μουντιάλ 2026: Ποιοι παίζουν στον μεγάλο τελικό και πού θα τον δείτε

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Το πρόγραμμα του μικρού και του μεγάλου τελικού, με ώρες και κανάλια μετάδοσης για το ελληνικό κοινό.

Ραγδαίες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: Εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γεροβασίλη, Καλαματιανός, Ζαμπάρας

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Με την αποχώρηση Γεροβασίλη, Ζαμπάρα και Καλαματιανού, ο ΣΥΡΙΖΑ συρρικνώνεται στους 11 βουλευτές - ισόπαλος με την Ελληνική Λύση.

Η Γαλλία νομιμοποίησε το «δικαίωμα στον θάνατο» και τι προβλέπει ο νέος νόμος

E-Daily 2.TopNews 17.07.2026
Η Εθνοσυνέλευση ενέκρινε με οριακή πλειοψηφία νόμο που επιτρέπει την «βοήθεια στον θάνατο» για ανίατα ασθενείς, υπό αυστηρές προϋποθέσεις.