E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Αννα Κυριακού: Από τη φτώχεια της Κατοχής μέχρι το Εθνικό Θέατρο και τις «Τρεις Χάριτες»

Eurogroup: Χωρίς νέα πρόταση η Ελλάδα αλλά με καλή... παρουσίαση!

Κυβέρνηση: Καταθέσαμε στο Eurogroup την πρόταση Γιούνκερ

Δημοσίευση 7/7/2015 | 15:43

Eurogroup: Χωρίς νέα πρόταση η Ελλάδα αλλά με καλή... παρουσίαση!

Ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και σε λίγη αναμένεοντυαι δηλώσεις των υπουργών. Ανταποκρίτρια των Financial Times μετέδωσε πριν απο λίγα λεπτά οτι "μπορεί ο νέος υπουργός οικονομικών της Ελλάδας να μην κατέθεε πρόταση, αλλά έκανε μια πολύ καλή παρουσίαση"
Στο EuroWorking Group παραπέμπουν την Ελλάδα οι εταίροι, καθώς η κυβέρνηση φέρεται ότι επανέφερε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων τις προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά με «κάποιες βελτιώσεις» όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στα διεθνή πρακτορεία.

Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές στις Βρυξέλλες, ουσιαστικά η Ελλάδα θα καταθέσει αυτές τις νέες προτάσεις επισήμως αύριο και ως εκ τούτου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα παραμείνουν στη βελγική πρωτεύουσα... περιμένοντας τις κινήσεις της Αθήνας.

Όλα δείχνουν ότι οι όποιες νέες ελληνικές προτάσεις θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών – με πρώτο εξ αυτών το EuroWorking Group – τα οποία θα κληθούν να τις αξιολογήσουν και να αποφανθούν εάν τελικώς δεν είναι κενές περιεχομένου ή εάν μπορούν όχι μόνο να εφαρμοστούν αλλά να έχουν και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εφόσον οι προτάσεις «περάσουν» από τα τεχνικά κλιμάκια, τότε θα ακολουθήσει σύγκλιση ενός νέου Eurogroup, χωρίς φυσικά να γνωρίζει οποιοσδήποτε πότε θα συμβεί αυτό.

Η νέα καθυστέρηση, πέραν πάσης αμφιβολίας, θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στην οικονομία, με δεδομένο ότι χωρίς κάποια πολιτική απόφαση η ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίασή της σε καμία περίπτωση δεν θα έχει τη δυνατότητα – ακόμη και νομικά – να προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση για ενίσχυση του ELA.

Η απουσία νέων προτάσεων ή τουλάχιστον η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να τις καταθέσει σήμερα φέρεται ότι εξόργισε αρκετούς υπουργούς Οικονομικών, με κάποιους εξ αυτών – όπως, τουλάχιστον, αναφέρουν ξένοι και Έλληνες ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες – να διερωτώνται γιατί υπήρξε σύγκλιση του Eurogroup, από τη στιγμή που στην ουσία δεν υπάρχει κάποιο θέμα συζήτησης.

Νωρίτερα οι πληροφορίες σχετικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης κατά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές ήταν συγκεχυμένες.. Από την μία πλευρά, δημοσιογραφικές πληροφορίες από έγκυρες πηγές (Financial Times, Έλληνες μόνιμοι ανταποκριτές κ.α.) από τις Βρυξέλλες αποκάλυψαν ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας επί του οποίου να τοποθετηθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και ότι αυτό πρόκειται να κατατεθεί αύριο.
Αντιθέτως, κύκλοι της κυβέρνησης διαψεύδουν, επί του παρόντος ανεπίσημα, ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει να παρουσιάσει μία, τρόπον τινά, οριστική και ολοκληρωμένη πρόταση. Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι η ελληνική πρόταση είναι μια επικαιροποιημένη και βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου συμφωνίας που είχε προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγα 24ωρα πριν από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα. Στο πλαίσιο αυτής της, σημερινής όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, πρότασης, η ελληνική κυβέρνηση ζητά την επαναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας μέσω του ESM και σύμφωνα με το άρθρο 13 της ιδρυτικής του συνθήκης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε ο Γιώργος Πιπερίδης, ιδιοκτήτης του ζαχαροπλαστείου Lido με το θρυλικό τσουρέκι στο Παγκράτι

Ελλάδα Χτες
Στην οδό Χρεμωνίδου, στην πόρτα του καταστήματος αναγράφεται σε χαρτί: `Κλειστό λόγω πένθους`

Λουίτζι Μαντζιόνε: Η ζωή του μέσα στη φυλακή ‑ Με 40.000 δολάρια στον λογαριασμό του

Κόσμος Χτες
Ο Λουίτζι Μαντζιόνε κατηγορείται για τη δολοφονία του CEO Μπράιαν Τόμπσον

Ο Μαρκ Ρούτε «ξεφτιλίζει» τον ρωσικό στρατό

Κόσμος Χτες
«Οι πιλότοι τους δεν ξέρουν να χειρίζονται τα μαχητικά και οι καπετάνιοι να ρίχνουν άγκυρα»

Τζόρτζια Μελόνι: «Θα σκότωνα κάποιον αν έπρεπε να κόψω το κάπνισμα» ‑ «Αδύνατο!»

Κόσμος Χτες
Τι απάντησε η Ιταλίδα πρωθυπουργός στο «αίτημα» Ερντογάν να κόψει το κάπνισμα

Λάρισα: Διακόπηκε η δίκη για τα βίντεο των Τεμπών ‑ Απέρριψε το αίτημα για αναβολή το δικαστήριο

Ελλάδα Χτες
Η επόμενη δικάσιμος, όπως ανακοινώθηκε από το δικαστήριο, θα είναι στις 30 Οκτωβρίου και συγκεκριμένα στις 10 το πρωί

Σοκαριστικές εικόνες: Πατέρας στο Νέο Ηράκλειο ξυλοφόρτωσε την 25χρονη κόρη του

Ελλάδα Χτες
«Μπήκε στο μαγαζί, μου έχωσε 2 μπουνιές και με έφτυσε»

Χάος στον αγώνα Κατάρ ‑ ΗΑΕ: Συμπλοκές και επεισόδια στον αγωνιστικό χώρο

Κόσμος Χτες
Το ματς που εξασφάλισε την πρόκριση του Κατάρ στο Παγκόσμιο Κύπελλο σημαδεύτηκε από εντάσεις και συμπλοκές μεταξύ παικτών και φιλάθλων

Ισόβια και 26 χρόνια στον δολοφόνο με το τσεκούρι στη ΔΟΥ Κοζάνης

Ελλάδα Χτες
Χαρακτήρισε τη φονική επίθεσή του απάντηση στην αστυνομική βία

Τoυρκία: Νέος νόμος του Ερvτoγάv στέλνει στη φυλακή ΛOATKI+ άτομα

LGBTQI+ Χτες
Τι προβλέπει το «11ο Πακέτο Δικαιοσύνης» - Οργή οργανώσεων και πολιτικών αναλυτών

Δίκη για τα Τέμπη: Στο εδώλιο 36 κατηγορούμενοι ‑ Σε ειδική αίθουσα 600 τ.μ. η διαδικασία

Ελλάδα Χτες
Στο εδώλιο για τα Τέμπη και ο σταθμάρχης Λάρισας

Νέο Ηράκλειο: Πατέρας ξυλοκόπησε την κόρη του στον χώρο εργασίας

Ελλάδα Χτες
«Με έφτυσε, μετατοπίστηκε ο φρονιμίτης μου»