E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Eurogroup: Χωρίς νέα πρόταση η Ελλάδα αλλά με καλή... παρουσίαση!

Κυβέρνηση: Καταθέσαμε στο Eurogroup την πρόταση Γιούνκερ

Δημοσίευση 7/7/2015 | 15:43

Eurogroup: Χωρίς νέα πρόταση η Ελλάδα αλλά με καλή... παρουσίαση!

Ολοκληρώθηκε στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και σε λίγη αναμένεοντυαι δηλώσεις των υπουργών. Ανταποκρίτρια των Financial Times μετέδωσε πριν απο λίγα λεπτά οτι "μπορεί ο νέος υπουργός οικονομικών της Ελλάδας να μην κατέθεε πρόταση, αλλά έκανε μια πολύ καλή παρουσίαση"
Στο EuroWorking Group παραπέμπουν την Ελλάδα οι εταίροι, καθώς η κυβέρνηση φέρεται ότι επανέφερε στο «τραπέζι» των διαπραγματεύσεων τις προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αλλά με «κάποιες βελτιώσεις» όπως ανέφερε κυβερνητική πηγή στα διεθνή πρακτορεία.

Μάλιστα, όπως τονίζουν πηγές στις Βρυξέλλες, ουσιαστικά η Ελλάδα θα καταθέσει αυτές τις νέες προτάσεις επισήμως αύριο και ως εκ τούτου οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν θα παραμείνουν στη βελγική πρωτεύουσα... περιμένοντας τις κινήσεις της Αθήνας.

Όλα δείχνουν ότι οι όποιες νέες ελληνικές προτάσεις θα πρέπει πρώτα να κατατεθούν στα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών – με πρώτο εξ αυτών το EuroWorking Group – τα οποία θα κληθούν να τις αξιολογήσουν και να αποφανθούν εάν τελικώς δεν είναι κενές περιεχομένου ή εάν μπορούν όχι μόνο να εφαρμοστούν αλλά να έχουν και ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Εφόσον οι προτάσεις «περάσουν» από τα τεχνικά κλιμάκια, τότε θα ακολουθήσει σύγκλιση ενός νέου Eurogroup, χωρίς φυσικά να γνωρίζει οποιοσδήποτε πότε θα συμβεί αυτό.

Η νέα καθυστέρηση, πέραν πάσης αμφιβολίας, θα προκαλέσει ακόμη περισσότερα προβλήματα στην οικονομία, με δεδομένο ότι χωρίς κάποια πολιτική απόφαση η ΕΚΤ στην αυριανή συνεδρίασή της σε καμία περίπτωση δεν θα έχει τη δυνατότητα – ακόμη και νομικά – να προχωρήσει σε οποιαδήποτε απόφαση για ενίσχυση του ELA.

Η απουσία νέων προτάσεων ή τουλάχιστον η απροθυμία της ελληνικής πλευράς να τις καταθέσει σήμερα φέρεται ότι εξόργισε αρκετούς υπουργούς Οικονομικών, με κάποιους εξ αυτών – όπως, τουλάχιστον, αναφέρουν ξένοι και Έλληνες ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες – να διερωτώνται γιατί υπήρξε σύγκλιση του Eurogroup, από τη στιγμή που στην ουσία δεν υπάρχει κάποιο θέμα συζήτησης.

Νωρίτερα οι πληροφορίες σχετικά με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης κατά την διαπραγμάτευση με τους δανειστές ήταν συγκεχυμένες.. Από την μία πλευρά, δημοσιογραφικές πληροφορίες από έγκυρες πηγές (Financial Times, Έλληνες μόνιμοι ανταποκριτές κ.α.) από τις Βρυξέλλες αποκάλυψαν ότι η Ελλάδα δεν παρουσίασε συγκεκριμένο σχέδιο συμφωνίας επί του οποίου να τοποθετηθούν οι Ευρωπαίοι εταίροι και ότι αυτό πρόκειται να κατατεθεί αύριο.
Αντιθέτως, κύκλοι της κυβέρνησης διαψεύδουν, επί του παρόντος ανεπίσημα, ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει να παρουσιάσει μία, τρόπον τινά, οριστική και ολοκληρωμένη πρόταση. Διευκρινίζουν, μάλιστα, ότι η ελληνική πρόταση είναι μια επικαιροποιημένη και βελτιωμένη εκδοχή του σχεδίου συμφωνίας που είχε προτείνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, λίγα 24ωρα πριν από την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προκηρύξει δημοψήφισμα. Στο πλαίσιο αυτής της, σημερινής όπως τονίζεται από κυβερνητικές πηγές, πρότασης, η ελληνική κυβέρνηση ζητά την επαναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος και της εθνικής οικονομίας μέσω του ESM και σύμφωνα με το άρθρο 13 της ιδρυτικής του συνθήκης.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Συγκίνηση, κλάματα και χειροκροτήματα για την επιστροφή των εφήβων αθλητών του Αρη στη Θεσσαλονίκη

Αθλητικά Νέα 04.03.2026
Η Κ18 των κιτρινόμαυρων επέστρεψε οδικώς από την Κωνσταντινούπολη, μετά τον εγκλωβισμό στο Αμπου Ντάμπι

Κουτσούμπας: «Τουλάχιστον τα δύο από τα τέσσερα drones που καταρρίφθηκαν στην Κύπρο είχαν κατεύθυνση στη Σούδα»

Πολιτική 04.03.2026
«Το ξέρουμε», ανέφερε με βεβαιότητα ο γ.γ. του ΚΚΕ μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες

Γιάννενα: Νεκρός φοιτητής μετά από πτώση στην Πανεπιστημιούπολη

Ελλάδα 04.03.2026
Εντοπίστηκε έξω από το κτίριο του τμήματος Μηχανικών Υπολογιστών και Πληροφορικής

Δρόμος «ρούφηξε» μηχάνημα καθαρισμού στα Γιάννενα

Ελλάδα 04.03.2026
Ευτυχώς δεν τραυματίστηκε ο οδηγός

Διάδοχος Χαμενεΐ: Ποιος είναι ο γιος του, Μοτζτάμπα, που θεωρείται «πιο σκληροπυρηνικός από τον πατέρα του»

Κόσμος 04.03.2026
Το προφίλ του επικρατέστερου διαδόχου του Ιράν, Μοτζτάμπα Χαμενεΐ - Γιατί οι ΗΠΑ δεν θέλουν την εκλογή

Συναγερμός στις ακτές της Σρι Λάνκα: Υποβρύχιο χτύπησε ιρανική φρεγάτα, τουλάχιστον 101 αγνοούμενοι

Κόσμος 04.03.2026
Οι αρχές της Σρι Λάνκα έχουν περισυλλέξει 78 τραυματίες, αρκετοί σε πολύ κρίσιμη κατάσταση

Τηλεφώνημα για βόμβα στο Εφετείο: Εκκενώνεται ο χώρος

Ελλάδα 04.03.2026
Συναγερμός στην Αστυνομία

Ιωάννινα: «Κατάπιε» η γη όχημα καθαριότητας του Δήμου λόγω καθίζησης

Ελλάδα 04.03.2026
Το όχημα καθαριότητα του Δήμου βρέθηκε στο κενό - Από το συμβάν δεν αναφέρθηκε τραυματισμός

Τα δύο ελληνικά F‑16 αναχαίτισαν drone από τον Λίβανο πριν μπουν στην Κύπρο

Ελλάδα 04.03.2026
Ταυτόχρονα η πρωινή πτήση από Αθήνα για Λάρνακα, επέστρεψε στο Ελευθέριος Βενιζέλος λόγω του συναγερμού

Απογειώθηκαν τα ελληνικά F‑16 ‑ Συναγερμός στην Κύπρο για ύποπτο αντικείμενο

Ελλάδα 04.03.2026
Ο συναγερμός σήμανε γύρω στις 9.30 μετά από πληροφορία για ύποπτο αντικείμενο με κατεύθυνση την Κύπρο

Χρυσή Αυγή: Ένοχοι όπως και πρωτοδίκως από το Εφετείο οι 42 κατηγορούμενοι

Ελλάδα 04.03.2026
Εγκληματική οργάνωση και στο Εφετείο η Χρυσή Αυγή - Παρόντες στη σημερινή δίκη ήταν μόνο ο Ηλίας Κασιδιάρης και ο Ιωάννης Λαγός