E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βαρουφάκης: Τα ΑΤΜ έχουν λεφτά έως τη Δευτέρα ‑ Έτοιμη η συμφωνία

Μέσα στην εβδομάδα σημειώθηκαν μυστικές διαπραγματεύσεις

Δημοσίευση 3/7/2015 | 16:32

Βαρουφάκης: Τα ΑΤΜ έχουν λεφτά έως τη Δευτέρα ‑ Έτοιμη η συμφωνία

Την είδηση πως η συμφωνία Ελλάδας-δανειστών για το χρέος είναι σχεδόν έτοιμη, αφού μέσα στην εβδομάδα σημειώθηκαν μυστικές διαπραγματεύσεις, έδωσε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής σε ιρλανδικό ραδιόφωνο ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε: «Είτε υπάρξει ναι είτε όχι, η συμφωνία θα έρθει στο άμεσο μέλλον. Αν [οι Έλληνες] πουν «Ναι», η ελληνική κυβέρνηση απλώς θα υπογράψει στο σημείο που πρέπει την πρόταση των θεσμών της 25ης Ιουνίου. Εάν πουν «Όχι», μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτήν την εβδομάδα του αδιεξόδου έχουμε κάποιες πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις που έρχονται εμπιστευτικά από την επίσημη Ευρώπη και μια συμφωνία είναι λίγο-πολύ έτοιμη».

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε πως μια ψήφος στο «Όχι» θα οδηγούσε σε καλύτερη συμφωνία, αλλά επέμεινε ότι και οι δύο επιλογές θα οδηγήσουν σε συμφωνία.

Ερωτηθείς, αν, παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις από τους ηγέτες της Ευρωζώνης ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις μετά το δημοψήφισμα, λέει ότι υπήρξαν ιδιωτικές συνομιλίες, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Αυτό είπα, έτσι δεν είναι»;

Επίσης, δήλωσε ότι η χώρα θέλει να αποπληρώσει το χρέος της και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στους πιστωτές, όμως τόνισε πως οι πολιτικές λιτότητας που επιβλήθηκαν είναι βέβαιο πως θα προκαλέσουν τη συρρίκνωση των εισοδημάτων και πως θα καταστήσουν απίθανη την αποπληρωμή του χρέους. Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι η Ελλάδα θέλει μια λογική δημοσιονομική πολιτική με μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα έδιναν τέλος στην κρίση και θα βοηθούσαν την Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της.

Τόνισε επίσης, ότι αυτή η εβδομάδα δεν ήταν μια «νεκρή εβδομάδα» όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις και πως η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών είναι το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους. Πρόσθεσε ότι τώρα το ΔΝΤ είναι και αυτό υπέρ, και ότι ένα «Όχι» στο δημοψήφισμα θα δημιουργούσε την ισορροπία που είναι απαραίτητη μέσα στο Eurogroup, ώστε να υπάρξει συμφωνία για «μία λογική πορεία αναφορικά με την αναδιάρθρωση του χρέους».

Ο κ. Βαρουφάκης διαβεβαίωσε πως παρά τους θεατρινισμούς που έγιναν στις διαπραγματεύσεις, η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και πως οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι ασφαλείς και το αδιέξοδο θα τελειώσει.

Ερωτηθείς αν η κυβέρνησή του θέλει ένα «Όχι» ως υποστήριξη στην αποτυχία να συναφθεί μια συμφωνία, ο κ. Βαρουφάκης απάντησε: «Δεν αποτύχαμε. Το Eurogroup απέτυχε», και χαρακτήρισε ως «υπέρτατη αλαζονεία» τον ισχυρισμό τους ότι δεν έχουν κάνει λάθη. «Δεν ήταν επαγγελματίες και έχουν κάνει λάθη», ισχυρίστηκε, προσθέτοντας ότι «το μεγαλύτερο λάθος της κυβέρνησής του ήταν να πιστέψει ότι η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ήταν μία κοινή βάση συνεννόησης».

Τέλος, απέρριψε την ιδέα ότι αν επικρατήσει το «Ναι» την Κυριακή θα ήταν το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας ότι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε, η νίκη του «Ναι» θα ήταν με μικρή διαφορά κι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρέμενε το μόνο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Ιρακινός έδειχνε τα γεννητικά του όργανα μέσα σε λεωφορείο

Ελλάδα 04.12.2025
Ο 48χρονος άνδρας επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα σε τρεις επιβάτες

Ίλιον: 89χρονος θώπευσε ανήλικη σε παιδική χαρά και της πρότεινε να συνευρεθούν έναντι αμοιβής

Ελλάδα 04.12.2025
Συνελήφθη ο υπερήλικας που φέρεται να προσέγγισε την ανήλικη που καθόταν σε παγκάκι

Ιταλίδα ερευνήτρια έλαβε 4.000.000 ευρώ από την ΕΕ για να απαντήσει στο ερώτημα «τι σκέφτονται τα κοτόπουλα»

Κόσμος 04.12.2025
Ο λόγος για το Synergy Grant 2025 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

Κοζάνη: Εκτροπή λεωφορείου με 58 εργαζόμενους ‑ Νεκρός ο οδηγός από ανακοπή

Ελλάδα 04.12.2025
Ένας από τους επιβαίνοντες όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά φέρεται να έπιασε το τιμόνι πατώντας φρένο και ακινητοποιώντας το λεωφορείο

Σφίγγει ο κλοιός για τις ρευματοκλοπές: Στη μάχη μπαίνει και η ΑΑΔΕ

Οικονομία 04.12.2025
Θα δίνει φορολογικά στοιχεία των καταναλωτών στον ΔΕΔΔΗΕ για διασταυρώσεις και ελέγχους. Στόχος ο εντοπισμός παραβατών.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών ‑Σε ποιες περιοχές υπάρχουν μπλόκα, οι επόμενες κινήσεις τους

Ελλάδα 04.12.2025
Oι αγρότες συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

«Έδιναν ηρεμιστικά στα παιδιά, είχαν και εγκαύματα» – Τι λέει ο Κ. Γιαννόπουλος για την οικογένεια με τα 8 παιδιά

Ελλάδα 04.12.2025
Ναρκωτικά, ξύλο, εγκαύματα και χάπια περιλαμβάνουν τα επεισόδια που πρωταγωνίστησε η οικογένεια με τα 8 παιδιά στο Ηράκλειο.

Πού θα πάει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; Η φωτιά που καίει στο Μιλγουόκι, οι τάσεις φυγής και τα σενάρια ανταλλαγής

Αθλητικά Νέα 04.12.2025
Για πρώτη φορά απ` τη μέρα που μετακόμισε στο Μιλγουόκι, ο Γιάννης σκέφτεται να ανοίξει την πόρτα της εξόδου

Τροχαίο στον Κηφισό: Ανετράπη φορτηγό έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Ελλάδα 04.12.2025
Στο «κόκκινο» η κίνηση λόγω τροχαίου

Το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων 15% χαμηλότερο από το 2009

Οικονομία 04.12.2025
Η Ελλάδα και οριακά η Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της κρίσης που δεν έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα πραγματικού εισοδήματος - Τι δείχνει η μελέτη του ΚΕΦΙΜ

Πάτρα: Στρατολογούσαν ανήλικους για ληστείες και κλοπές – 9 συλλήψεις

Ελλάδα 04.12.2025
Προσήχθησαν οκτώ ανήλικοι, ηλικίας από 10 έως 15 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.