E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέο τελεσίγραφο Μέρκελ‑Ολάντ στον Τσίπρα: Να συμφωνήσουμε πριν από τη Σύνοδο

Τι του είπαν στο τηλέφωνο...

Δημοσίευση 21/6/2015 | 17:21

Νέο τελεσίγραφο Μέρκελ‑Ολάντ στον Τσίπρα: Να συμφωνήσουμε πριν από τη Σύνοδο

Η Γαλλία και η Γερμανία έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα ότι πρέπει να έχει διαπραγματευτεί και γράψει με τους τρεις θεσμούς μια λεπτομερή συμφωνία για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές την Δευτέρα.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη το κυβερνητικό συμβούλιο την Κυριακή για την εξέταση των συμβιβαστικών προτάσεων, ο Φρανσουά Ολάντ και η ¶γκελα Μέρκελ τηλεφώνησαν στον Αλέξη Τσίπρα για να του υπενθυμίσουν ότι πρέπει να έχει μια συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων με την Κομισιόν, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ ενόψει της συνόδου.

Οι δύο ηγέτες του είπαν ότι η σύνοδος δεν είναι για «διαπραγματεύσεις» - κάτι πρακτικά αδύνατο με 19 μέλη παρόντα – και του απηύθυναν έκκληση να φτάσει σε μια συμφωνία με τους θεσμούς. Αν επιτευχθεί μια συμφωνία, τότε η σύνοδος μπορεί να αρχίσει την συζήτηση για το ελληνικό χρέος και μια τρίτη διάσωση.

Η Γαλλία είναι ανοιχτή στο να συζητήσει μια ελάφρυνση χρέους και αναδιάρθρωση, του είπε ο κ. Ολάντ.

Η συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής στο Μέγαρο Μαξίμου, σε μια τελευταία προσπάθεια να εξεταστεί η στρατηγική της κυβέρνησης. Οι υπουργοί αναμένεται να συζητήσουν πως ο κ. Τσίπρας θα γεφυρώσει τις δύο από ότι φαίνεται ασυμβίβαστες εντολές που έλαβε από τους ψηφοφόρους: να βάλει τέλος στην λιτότητα και να βάλει φρένο σε επιπλέον δαπάνες, ικανοποιώντας παράλληλα τις απαιτήσεις των δανειστών για μεταρρυθμίσεις που θα κρατήσουν την Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Η Σύνοδος συγκλήθηκε μετά την αποτυχία των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης να εξασφαλίσουν μια συμφωνία το βράδυ της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο, η οποία θα απελευθέρωνε τα 7,2 δισ. ευρώ που χρειάζεται η Αθήνα για να πληρώσει το ΔΝΤ ως το τέλος του Ιουνίου ή να έρθει αντιμέτωπο με την χρεοκοπία.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς χρησιμοποίησε την συνέντευξη που έδωσε το Σάββατο στο Έθνος για να επαναλάβει την σταθερή αντίθεση της κυβέρνησης στα σχέδια για περικοπές σε συντάξεις ή μισθούς.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, σε άρθρο του στην γερμανική εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine Zeitung, υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ αντιμετωπίζει μια «σκληρή επιλογή» ενόψει της κρίσιμης Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

Η κ. Μέρκελ θα μπορούσε να κάνει «μια έντιμη συμφωνία με μια ελληνική κυβέρνηση που διαφωνεί με τις διασώσεις και θέλει να διαπραγματευτεί μια λύση που θα βάζει τέλος μια και καλλή στην ελληνική κρίση». Η δεύτερη επιλογή είναι «να ενδώσει στις σειρήνες» από την κυβέρνηση της, οι οποίες «την ενθαρρύνουν να εγκαταλείψει την μόνη ελληνική κυβέρνηση που βασίζεται σε αρχές και που μπορεί να οδηγήσει τον ελληνικό λαό σε ένα μονοπάτι πραγματικών μεταρρυθμίσεων».

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες την Δευτέρα πρόθυμη να συμβιβαστεί, αλλά θα συμβιβαστεί μόνο αν δεν της ζητηθεί να λάβει νέα δάνεια «υπό όρους που προσφέρουν λίγες ελπίδες ότι η Ελλάδα θα αποπληρώσει τα χρέη της».

«Η επιλογή, φοβούμαι πάρα πολύ, είναι δική της» αναφέρει.

Σε ένα σημάδι ότι αυξάνεται η ανησυχία στην Ελλάδα, οι αποταμιευτές απέσυραν πάνω από 1,6 δισ. ευρώ καταθέσεων την Παρασκευή, σύμφωνα με δύο τραπεζικές πηγές, το μεγαλύτερο ποσό που έχει φύγει από τότε που ανέλαβε την εξουσία η ελληνική κυβέρνηση τον Ιανουάριο. Πάνω από 6 δις. ευρώ έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα αυτήν την εβδομάδα και οι τραπεζίτες φοβούνται ότι οι εκροές μπορεί να επιταχυνθούν όταν ξανανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα.

Οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση μπροστά από το κοινοβούλιο την Κυριακή το βράδυ για να καλέσουν την κυβέρνηση να μην υποκύψει στις πιέσεις των δανειστών.

Το Σαββατοκύριακο, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επικεφαλής των συναντήσεων των ομολόγων του στην ευρωζώνη, έφερε την έναρξη του Eurogroup δυόμιση ώρες νωρίτερα.

Χωρίς να δώσει κάποια εξήγηση για την αλλαγή, ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι υπουργοί θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες στις 12.30 το μεσημέρι. Η ¶γκελα Μέρκελ, η Γερμανίδα καγκελάριος και άλλοι ηγέτες θα καθίσουν μαζί με τον κ. Τσίπρα στoν ίδιο χώρα στις 19.00.

Υπογραμμίζοντας τις διεθνείς ανησυχίες ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στην παγκόσμια οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού ανέφερε πως είναι στο χέρι της Ελλάδας να κάνει υποχωρήσεις. «Αυτό που ξέρουμε είναι πως η καλύτερη λύση είναι η Ελλάδα να κάνει κάποιες δύσκολες αποφάσεις» δήλωσε στο CNN. «Στο εσωτερικό της Ελλάδας, οι επιπτώσεις μιας χρεοκοπίας θα σήμαιναν μια τρομακτική, τρομακτική πτώση στην οικονομική τους επίδοση».

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έριξε μια ισχνή γραμμή ζωής στις προβληματικές τράπεζες της Ελλάδας την Παρασκευή, καθώς επιταχύνθηκε η φυγή καταθέσεων ενόψει τις κρίσιμης συνόδου κορυφής ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές την Δευτέρα.

Η ΕΚΤ συμφώνησε να αυξήσει την ποσότητα της έκτακτης χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμης στις ελληνικές τράπεζες κατά 1,75 δισ. ευρώ στα 85,9 δισ. ευρώ την Παρασκευή, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που έχουν γνώση του ζητήματος, επιτρέποντας στις τράπεζες να πληρώσουν τους καταθέτες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ρωσία θα μπορούσε έως το 2029 να είναι σε θέση να επιτεθεί εναντίον χώρας‑μέλους του ΝΑΤΟ, λέει ο Γερμανός ΥΠΕΞ

Κόσμος 25.11.2025
Η Ρωσία αν μη τι άλλο δημιουργεί για τον εαυτό της την επιλογή ενός πολέμου εναντίον του ΝΑΤΟ το αργότερο έως το 2029, δήλωσε ο Γιόχαν Βάντεφουλ

Θεσσαλονίκη: Σε φυλάκιση 4 ετών καταδικάστηκε διανομέας για τον θάνατο 50χρονου πεζού

Ελλάδα 25.11.2025
Ο 29χρονος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε 5ετή κάθειρξη

Η Ουκρανία έχει συμφωνήσει με τα βασικά σημεία της πρότασης Τραμπ, λέει Αμερικανός αξιωματούχος

Κόσμος 25.11.2025
Νωρίτερα, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ουκρανίας είχε κάνει, επίσης, λόγο για συμφωνία ΗΠΑ και Ουκρανίας στους βασικούς όρους του σχεδίου, στη διάρκεια των επαφών στη Γενεύη

Θεσσαλονίκη: 13χρονη κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από τους γονείς της

Ελλάδα 25.11.2025
Όπως κατέθεσε η ανήλικη, δεν ήταν η πρώτη φορά που οι γονείς άσκησαν βία εναντίον της

Ξεψύχησε λέγοντας το «Πάτερ Ημών» κλαίγοντας και παρακαλώντας για τη ζωή της η 75χρονη στη Σαλαμίνα

Ελλάδα 25.11.2025
Ο εθισμός της στον τζόγο, οι κάμερες και το αίμα στο αυτοκίνητο πρόδωσαν την 46χρονη που σκότωσε την πεθερά της στη Σαλαμίνα

Τουρκία: Έκρηξη στο δικαστικό μέγαρο της Σανλιούρφα ‑ Αναφορές για τραυματίες

Κόσμος 25.11.2025
Αγνωστη η αιτία που προκάλεσε την έκρηξη

Μπριζίτ Μπαρντό: Ξανά στο νοσοκομείο ‑ Νέο επεισόδιο της ασθένειας που αντιμετωπίζει

Κόσμος 25.11.2025
Η 91χρονη σταρ του γαλλικού σινεμά είχε νοσηλευτεί ξανά πριν από έναν μήνα

Συγκλονιστικό βίντεο για τις γυvαικoκτovίες: Θύματα «ζωντανεύουν» μέσω AI

Ελλάδα 25.11.2025
Με αφορμή τη 25η Νοεμβρίου, Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, ο Οργανισμός “Γίνε Ανθρωπος” δίνει μέσω AI φωνή στις ιστορίες γυναικών που δολοφονήθηκαν

Αυτό είναι το νέο άρμα των Τούρκων: Οι γείτονες ενισχύουν το οπλοστάσιό τους με τα πρώτα τεθωρακισμένα άρματα Altay T1

Κόσμος 25.11.2025
Τι σημαίνει αυτό για την ισορροπία ισχύος στην περιοχή και ποιο είναι το ενδιαφέρον για την Ελλάδα