E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς θα καταλάβετε πότε η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το ευρώ

Τρία είναι τα σημάδια του Grexit

Δημοσίευση 19/6/2015 | 00:01

Πώς θα καταλάβετε πότε η Ελλάδα ετοιμάζεται να βγει από το ευρώ

«Η ώρα της ρήξης στην Αθήνα»: Με αυτήν την πρόταση ξεκινάει άρθρο της η οικονομική ιστοσελίδα Μarketwatch, με βασικό θέμα τη γνωστή κουβέντα για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ. Ωστόσο, το άρθρο πάει ένα βήμα παραπέρα από το γνωστό θέμα για Grexit.

Όπως υποστηρίζει το άρθρο, το ΔΝΤ επιστρέφει, οι υπουργοί στη Γερμανία διαρρέουν ότι η Ευρωζώνη μπορεί να επιβιώσει χωρίς της Ελλάδα και οι υπουργοί στην Ελλάδα τονίζουν ότι δεν ανέχονται άλλο τη λιτότητα.

Πέντε χρόνια αφού ξεκίνησε η συζήτηση, το Grexit είναι πλέον πιο κοντά από ποτέ, λένε πολλοί αναλυτές και το Μarketwatch εξηγεί πώς θα καταλάβετε ότι είναι πολύ κοντά.

Θα συμβούν τρία πράγματα:

1. Θα υπάρξει μια ξαφνική αύξηση του QE από την ΕΚΤ, του προγράμματος δηλαδή επαναγοράς ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά. Όπως εξηγεί ο αρθρογράφος, ο πρώτος που θα μάθει ότι η Ελλάδα βγαίνει από το ευρώ είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και παρά τις ζώνες προστασίας που έχουν δημιουργηθεί, η ΕΚΤ θα φροντίσει ώστε να υπάρχει ρευστότητα στο ευρωσύστημα. Ο ευκολότερος τρόπος για να διασφαλίσει τη ρευστότητα στην Ευρωζώνη είναι μέσω του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

2. Θα αρχίσουν να κυκλοφορούν ιστορίες για ένα έκτακτο πακέτο ενίσχυσης για την Ελλάδα. Το Μarketwatch τονίζει ότι η έξοδος από το ευρώ σημαίνει ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο στην αρχή. Κανένας δεν θέλει να δει την Ελλάδα να κατρακυλά στο χάος ή να περιέρχεται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας. Έτσι, τουλάχιστον κατά τους πρώτους έξι μήνες, θα χρειαστεί βοήθεια από το εξωτερικό για είδη πρώτης ανάγκης, όπως καύσιμα και φάρμακα. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, στις πρώτες χώρες που θα κυκλοφορήσουν οι φήμες για έξοδο της χώρας μας από το ευρώ είναι η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

3. Θα παγώσει η διατραπεζική αγορά. Ένα τόσο μεγάλο γεγονός είναι αδύνατο να συμβεί χωρίς να το πάρει χαμπάρι κανείς. Δεν περνάει απαρατήρητο ένα Grexit. Μόλις λοιπόν διαρρεύσει, οι τράπεζες θα σταματήσουν να δανείζουν η μία την άλλη. Έτσι θα εκτοξευθούν τα επιτόκια δανεισμού μεταξύ των τραπεζών, το γνωστό libor.

Ο αρθρογράφος καταλήγει λέγοντας ότι κάποιες από αυτές τις συνθήκες υπάρχουν ήδη. Μιλάμε ήδη για επέκταση του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, οπότε ίσως η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ να είναι πιο κοντά απ' ότι νομίζουμε. Όμως θα είναι πραγματικά κοντά, όταν ισχύσουν και οι τρεις προϋποθέσεις.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αδιανόητο περιστατικό στη Θεσσαλονίκη: Ιρακινός έδειχνε τα γεννητικά του όργανα μέσα σε λεωφορείο

Ελλάδα 04.12.2025
Ο 48χρονος άνδρας επιδεικνύοντας τα γεννητικά του όργανα σε τρεις επιβάτες

Ίλιον: 89χρονος θώπευσε ανήλικη σε παιδική χαρά και της πρότεινε να συνευρεθούν έναντι αμοιβής

Ελλάδα 04.12.2025
Συνελήφθη ο υπερήλικας που φέρεται να προσέγγισε την ανήλικη που καθόταν σε παγκάκι

Ιταλίδα ερευνήτρια έλαβε 4.000.000 ευρώ από την ΕΕ για να απαντήσει στο ερώτημα «τι σκέφτονται τα κοτόπουλα»

Κόσμος 04.12.2025
Ο λόγος για το Synergy Grant 2025 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Έρευνας (ERC)

Κοζάνη: Εκτροπή λεωφορείου με 58 εργαζόμενους ‑ Νεκρός ο οδηγός από ανακοπή

Ελλάδα 04.12.2025
Ένας από τους επιβαίνοντες όταν κατάλαβε ότι κάτι δεν πάει καλά φέρεται να έπιασε το τιμόνι πατώντας φρένο και ακινητοποιώντας το λεωφορείο

Σφίγγει ο κλοιός για τις ρευματοκλοπές: Στη μάχη μπαίνει και η ΑΑΔΕ

Οικονομία 04.12.2025
Θα δίνει φορολογικά στοιχεία των καταναλωτών στον ΔΕΔΔΗΕ για διασταυρώσεις και ελέγχους. Στόχος ο εντοπισμός παραβατών.

Κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις των αγροτών ‑Σε ποιες περιοχές υπάρχουν μπλόκα, οι επόμενες κινήσεις τους

Ελλάδα 04.12.2025
Oι αγρότες συνεχίζουν να κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους

«Έδιναν ηρεμιστικά στα παιδιά, είχαν και εγκαύματα» – Τι λέει ο Κ. Γιαννόπουλος για την οικογένεια με τα 8 παιδιά

Ελλάδα 04.12.2025
Ναρκωτικά, ξύλο, εγκαύματα και χάπια περιλαμβάνουν τα επεισόδια που πρωταγωνίστησε η οικογένεια με τα 8 παιδιά στο Ηράκλειο.

Πού θα πάει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο; Η φωτιά που καίει στο Μιλγουόκι, οι τάσεις φυγής και τα σενάρια ανταλλαγής

Αθλητικά Νέα 04.12.2025
Για πρώτη φορά απ` τη μέρα που μετακόμισε στο Μιλγουόκι, ο Γιάννης σκέφτεται να ανοίξει την πόρτα της εξόδου

Τροχαίο στον Κηφισό: Ανετράπη φορτηγό έπειτα από σύγκρουση με αυτοκίνητο

Ελλάδα 04.12.2025
Στο «κόκκινο» η κίνηση λόγω τροχαίου

Το πραγματικό εισόδημα των Ελλήνων 15% χαμηλότερο από το 2009

Οικονομία 04.12.2025
Η Ελλάδα και οριακά η Ιταλία είναι οι μόνες χώρες της κρίσης που δεν έχουν επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα πραγματικού εισοδήματος - Τι δείχνει η μελέτη του ΚΕΦΙΜ

Πάτρα: Στρατολογούσαν ανήλικους για ληστείες και κλοπές – 9 συλλήψεις

Ελλάδα 04.12.2025
Προσήχθησαν οκτώ ανήλικοι, ηλικίας από 10 έως 15 ετών, οι οποίοι αντιμετωπίζονται, σύμφωνα με την Αστυνομία, ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.