E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Φόρος‑μαμούθ για τους τόκους καταθέσεων

Τι γίνεται με τους συνδικαιούχους λογαριασμών

Δημοσίευση 22/5/2015 | 11:10

Φόρος‑μαμούθ για τους τόκους καταθέσεων

Ευρύτερες διαστάσεις λαμβάνει πλέον το πρόβλημα της υπερφορολόγησης που προκαλούν οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (ΚΦΕ) για τα τεκμήρια διαβίωσης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος», η παγίδα της υπερφορολόγησης που έχει στηθεί μέσω των τεκμηρίων σε όσους κατοίκους εξωτερικού δηλώνουν ως μοναδικά πραγματικά εισοδήματα στην Ελλάδα μερικά λεπτά του ευρώ τόκους καταθέσεων θίγει και εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους... εσωτερικού με πολύ χαμηλά εισοδήματα, προερχόμενα όχι μόνο από τόκους, αλλά και από ακίνητα.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι με διάταξη που ψηφίστηκε τον Μάρτιο από τη Βουλή, προβλέπεται ότι στις περιπτώσεις αυτές δεν ισχύει το ελάχιστο τεκμήριο διαβίωσης.

Σύμφωνα, ειδικότερα, με τα όσα προκύπτουν από νεότερες διευκρινίσεις αρμόδιων στελεχών του υπουργείου Οικονομικών, κάθε μόνιμος κάτοικος Ελλάδος, ο οποίος το 2014 απέκτησε στη χώρα πολύ χαμηλά εισοδήματα, προερχόμενα μόνο από τόκους καταθέσεων ή κι από ακίνητα, εφόσον διέμεινε σε κατοικία δική του ή ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρηθείσα ή εφόσον κατείχε και Ι.Χ. αυτοκίνητο, φορολογείται με βάση το σύστημα των τεκμηρίων διαβίωσης, οπότε καλείται να πληρώσει το υπέρογκο ποσό φόρου εισοδήματος.

Και με δεδομένο ότι οι τόκοι προστίθενται στο φορολογητέο εισόδημα, τότε μπορεί ακόμα και να αλλάξουν κλίμακα φορολόγησης, αλλά και να επιβαρύνουν την εισφορά αλληλεγγύης.

Σε κάθε τέτοια περίπτωση, εκτοξεύεται στα ύψη το φορολογητέο εισόδημα, καθώς έτσι υπολογίζεται με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης των 3.000 ευρώ για κάθε άγαμο και των 2.500 ευρώ για κάθε έγγαμο, παρά το γεγονός ότι με πρόσφατα ψηφισθείσα διάταξη προβλέπεται εξαίρεση από το τεκμήριο αυτό για όσους έχουν πραγματικά εισοδήματα μόνο από τόκους και από ακίνητα. Κι αυτό συμβαίνει επειδή η ΓΓΔΕ έχει ερμηνεύσει την εγκύκλιο ως εξής: το ελάχιστο τεκμήριο δεν θα εφαρμόζεται μόνο αν ο φορολογούμενος με τα εισοδήματα από τόκους και ακίνητα δεν βαρύνεται καθόλου με τεκμήρια για κατοικίες, αυτοκίνητα κλπ.

Αλαλούμ με τους συνδικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών

Επιπλέον, σε όλο αυτό έρχεται να προστεθεί το γεγονός ότι για πρώτη φορά φέτος αναγράφονται και οι τόκοι που αναλογούν σε συνδικαιούχους λογαριασμών. Επιπλέον αναγράφονται και τα ποσά του φόρου 10% που έχουν παρακρατηθεί.

Όπως επισημαίνουν λογιστές, σε περιπτώσεις συνδικαιούχων τραπεζικών λογαριασμών διαπιστώνεται ότι το ποσό των τόκων εμφανίζεται ολόκληρο και στη δήλωση του ενός και στη δήλωση του άλλου. Αν δεν συνεννοηθούν μεταξύ τους, υπάρχει ο κίνδυνος να φορολογηθούν διπλά για το ίδιο ποσό, καθώς οι τόκοι καταθέσεων μετρούν και κατά τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς.

Πέρυσι, οι τόκοι εμφανίζονταν συνολικά μόνο στη δήλωση του πρώτου δικαιούχου του τραπεζικού λογαριασμού.

Μετά την αλλαγή αυτή, θα πρέπει να συνεννοηθούν μεταξύ τους οι συνδικαιούχοι και να δηλώσουν στη φορολογική δήλωση 2015 το ποσό των τόκων που αντιστοιχεί πραγματικά στον καθένα εξ αυτών, ανάλογα με τη συμμετοχή τους στον τραπεζικό λογαριασμό ή, εν πάση περιπτώσει, να συνεννοηθούν ποιος θα φορτωθεί τους τόκους.

Οι τράπεζες έχουν αποστείλει στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αρχεία με πληροφορίες για τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των φορολογούμενων πελατών τους το 2014.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επεισοδιακή συνέντευξη Τραμπ – Κάρνεϊ: «Ο Καναδάς δεν πωλείται»

Κόσμος 06.05.2025
Επεισοδιακή η πρώτη συνάντηση του Καναδού πρωθυπουργού με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο

Οι ΗΠΑ «κατασκεύασαν υπόγεια πόλη αξίας 21 τρισεκατομμυρίων» για να επιβιώσουν οι πλούσιοι σε περίπτωση αποκάλυψης

Κόσμος 06.05.2025
Τι υποστήριξε η 74χρονη Catherine Austin Fitts με θητεία στον Λευκό Οίκο και πρώην βοηθός υπουργού στην κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους του πρεσβύτερου

Οι 9 παράγοντες που οδηγούν τους έφηβους σε προβληματική χρήση των social media

Tech + Science 06.05.2025
Σχεδόν όλα τα παιδιά ηλικίας 12-18 ετών διαθέτουν smartphone και περνούν πολλές ώρες καθημερινά συνδεδεμένα στο διαδίκτυο

Μητέρα έσφαξε με μπαλτά τα δύο παιδιά της για να εκδικηθεί τον σύζυγο

Κόσμος 06.05.2025
Ζητούσε λεφτά για να μετακομίσει

Εκλογή νέου πάπα: Πότε θα βγει ο πρώτος καπνός από την Καπέλα Σιξτίνα

Κόσμος 06.05.2025
Από μεθαύριο Πέμπτη, κάθε ημέρα θα διεξάγονται τέσσερις ψηφοφορίες

Παναθηναϊκός: Πυροτεχνήματα έξω από το ξενοδοχείο της Αναντολού Εφές τα ξημερώματα

Αθλητικά Νέα 06.05.2025
Σε λίγες ώρες το καθοριστικό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ

Ανακούφιση μετά το θρίλερ στη Γερμανία: Εξελέγη καγκελάριος ο Μερτς, στη δεύτερη ψηφοφορία

Κόσμος 06.05.2025
Εξελέγη τελικά καγκελάριος Γερμανίας ο Φρίντριχ Μερτς, στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας

Αναίρεση της αθώωσης του Γιάννου Παπαντωνίου από τον Αρειο Πάγο

Ελλάδα 06.05.2025
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα αποφασίσει αν ο πρώην υπουργός καθίσει ξανά στο εδώλιο

Ζαχαράκη: «Όποιος συμμετέχει σε επεισόδια θα χάνει τη φοιτητική ιδιότητα»

Πολιτική 06.05.2025
Η τοποθέτηση της υπουργού Παιδείας μετά τα επεισόδια στην Πολυτεχνειούπολη

Μυστήριο στη Γαλλία: Η 28χρονη βρέθηκε νεκρή – Έγκλημα, ατύχημα ή κάτι πιο σκοτεινό;

Κόσμος 06.05.2025
Η 28χρονη Αγκάτ Χιλερέ είχε βγει για τζόκινγκ από το σπίτι της στη μικρή πόλη Βιβόν της δυτικής Γαλλίας το πρωί της 10ης Απριλίου και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη της - Η σορός της εντοπίστηκε την Κυριακή, 4 Μαΐου, σε θαμνώδη περιοχή έξω από την πόλη

Ακρωτηριάστηκε ο 44χρονος εργάτης που τραυματίστηκε στην εθνική οδό Μουδανιών ‑ Θεσσαλονίκης: Νοσηλεύεται διασωληνωμένος

Ελλάδα 06.05.2025
Ο άνδρας τραυματίστηκε όταν αυτοκίνητο έπεσε στο φορτηγό που έβαζε σήμανση για έργα ασφαλτόστρωσης στην έξοδο προς Χαλκιδική