E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τέλος στο δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ βάζει η κυβέρνηση

«Λαϊκίστικο μέτρο, που δεν θα προχωρήσει»

Δημοσίευση 20/5/2015 | 11:13

Τέλος στο δωρεάν ασύρματο Ίντερνετ βάζει η κυβέρνηση

Ταφόπλακα στην πιο πολυδιαφημισμένη τηλεπικοινωνιακή εξαγγελία της κυβέρνησης Σαμαρά βάζει ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών, κ. Χρίστος Σπίρτζης. Με βάση τον νέο σχεδιασμό, η ανάπτυξη δωρεάν ασύρμαρτου δικτύου Wi-Fi σε όλη τη χώρα μπαίνει οριστικά στο ψυγείο, καθώς η διαπίστωση της νέας πολιτικής ηγεσίας είναι ότι επρόκειτο για ένα πυροτέχνημα.

Για την περιβόητη δράση που είχε ανακοινώσει ο πρώην πρωθυπουργός και το υπουργείο Υποδομών είχε οργανώσει πριν ένα χρόνο συνέντευξη Τύπου για να το παρουσιάσει, είχε προβλεφθεί η παροχή δωρεάν Wi-Fi σε 4.000 δημόσιους χώρους 302 δήμων της χώρας, πλην του δήμου της Αθήνας. Η ιδέα, μάλιστα, ήταν τόσο προωθημένη, που προέβλεπε την εγκατάσταση εξοπλισμού σε τηλεφωνικούς θαλάμους, σε αρχαιολογικούς χώρους, νοσοκομεία, λιμάνια και αεροδρόμια!

Παρά το γεγονός, μάλιστα, ότι το Wi-Fi με την εξέλιξη της τεχνολογίας θεωρείται μια ξεπερασμένη υπηρεσία, όταν οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας οργανώνονται γύρω από τη νέα γενιά δικτύων (4G plus), που υπόσχονται ακόμη υψηλότερες ταχύτητες και πιο γρήγορο Ίντερνετ. Πρόκειται για επενδύσεις που θα υλοποιήσουν οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας στο πλαίσιο του πρόσθετου φάσματος συχνοτήτων που απέκτησαν πέρσι, το οποίο απελευθερώθηκε με τη μετάβαση της ελληνικής τηλεόρασης στην ψηφιακή εποχή. Ένα επιπλέον στοιχείο που καθιστά προβληματικό το μέτρο, είναι ότι το δωρεάν ασύρματο δίκτυο είναι ένα πολυδάπανο έργο, για το οποίο μάλιστα δεν είναι σαφές από ποιον θα συντηρηθεί όταν ολοκληρωθεί και με τι πόρους.

Η χρηματοδότηση του ασύρματου Ίντερνετ, ύψους 25 εκατ. ευρώ, προερχόταν από το πρόγραμμα «Ψηφιακή Σύγκλιση» και συντονιζόταν από τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών του υπουργείου Υποδομών, στην οποία επικεφαλής υπήρξε ο κ. Μενέλαος Δασκαλάκης, στενός συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού και τέως διευθυντής της ΝΔ.

Μιλώντας πρόσφατα σε τηλεοπτικό σταθμό, ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε λαϊκίστικο μέτρο το δωρεάν Wi-Fi και υποστήριξε ότι ακόμη και αν είχε ξεκινήσει η υπηρεσία, θα ήταν αδύνατο να συντηρηθεί. «Υπήρχε ένα πρόγραμμα στην «Ψηφιακή Σύγκλιση», το οποίο προέβλεπε Wi-Fi για έξι μήνες σε όλους τους δήμους. Δεν είχε προβλεφθεί πουθενά ποιος θα το λειτουργήσει και ποιος θα αναλάβει το κόστος, δεν είχε προβλεφθεί πού θα φυλάσσεται ο εξοπλισμός, ποιος θα είναι υπεύθυνος», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός, που μίλησε «για τον κίνδυνο να ξαναγίνει πλιάτσικο με το δημόσιο χρήμα».

Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, για το γρήγορο Ιnternet αρμόδιο δεν είναι μόνο το υπουργείο και η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών, αλλά και Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. «Η ΕΕΤΤ και οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να κάτσουν σε ένα τραπέζι, για να αποφασίσουν πότε θα κάνουν τις επενδύσεις για να έχουμε πιο ασφαλές και γρήγορο Ιnternet».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παίκτρια του ΠΑΟΚ η 15χρονη που σκοτώθηκε σε τροχαίο στη Θεσσαλονίκη, η μηχανή που επέβαινε με τον πατέρα της συγκρούστηκε με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο ΠΑΟΚ αποχαιρέτησε την ανήλικη και μεταξύ άλλων έκανε γνωστό πως ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη της Αννας-Μαρίας ακυρώνεται ο αυριανός φιλικός αγώνας της ομάδας στη Βουλγαρία

Ξεσπά η υπάλληλος της Marfin που βγήκε στο μπαλκόνι να σωθεί: Μακάρι να είναι οι πραγματικοί δράστες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Για τους τρεις ανθρώπους που δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα για να τους σώσουμε»

Δείτε βίντεο: Έπεσαν βράχοι στην παραλία Μύρτος της Κεφαλονιάς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στο σημείο υπάρχει ειδικό σήμα επικινδυνότητας

Φωτιά στη Μυτιλήνη ‑ Ήχησε το 112

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ήχησε και το 112 στα κινητά των κατοίκων, ζητώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα

Ζωολογικός κήπος κλείδωσε λιοντάρια και αρκούδες στα κλουβιά τους για να μην δραπετεύσουν στις πλημμύρες που σάρωσαν την Κίνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Τρία λιοντάρια πνίγηκαν ενώ περισσότερα από 100 ζώα αγνοούνται -  Η οργάνωση προστασίας των δικαιωμάτων των ζώων χαρακτήρισε «εξωφρενική» την πράξη

Τραγωδία στη Θεσσαλονίκη: 15χρονη έχασε τη ζωή της σε σύγκρουση μοτοσικλέτας με απορριμματοφόρο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο πατέρας της ανήλικης ήταν ο οδηγός της μοτοσικλέτας που ενεπλάκη στο μοιραίο τροχαίο

Marfin: Το ανώνυμο email που άνοιξε ξανά τον φάκελο της υπόθεσης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η αντιπαραβολή των στοιχείων έδειξε κοινά χαρακτηριστικά των υπόπτων με τους δράστες της εμπρηστικής επίθεσης

Νέος κανόνας από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα αυτοκίνητα που δεν θα αρέσει σε πολλούς οδηγούς

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η υπερβολική ταχύτητα παραμένει μία από τις κύριες αιτίες τροχαίων ατυχημάτων στις ευρωπαϊκές οδούς

Νέες ταυτότητες: Τι θα συμβεί αν δεν έχετε εκδώσει μέχρι τις 3 Αυγούστου

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Λήγει η προθεσμία που θα επιτρέπονται οι παλιές ταυτότητες στα ταξίδια

Αργος: Στον ανακριτή οι δύο αστυνομικοί που πυροβόλησαν στο κεφάλι τον 20χρονο

Ελλάδα 10.07.2026
Οι αστυνομικοί ισχυρίζονται ότι πυροβόλησαν στον αέρα για εκφοβισμό και ο τραυματισμός προήλθε από εξοστρακισμό, ενώ εκκρεμεί η βαλλιστική εξέταση για επιβεβαίωση.

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

Κόσμος 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

Ελλάδα 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό