E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Νέα οδυνηρά σενάρια για ΦΠΑ: Συντελεστές που φέρνουν σαρωτικές αλλαγές

Να... τετραγωνίσει τον κύκλο επιχειρεί η κυβέρνηση

Δημοσίευση 8/5/2015 | 00:00

Νέα οδυνηρά σενάρια για ΦΠΑ: Συντελεστές που φέρνουν σαρωτικές αλλαγές

Πάει στο 18% ο ενιαίος συντελεστής

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, το σχέδιο για βασικό συντελεστή 15% έχει πάει... περίπατο, ενώ από τις συζητήσεις με τους εταίρους φαίνεται ότι και το 16% δεν... τσουλάει, αφού η απόσταση από το 23%, δηλαδή οι 7 ποσοστιαίες μονάδες, έχουν πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, ίσως πάνω από 3 δισ. ευρώ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι τεχνοκράτες των θεσμών. Κατόπιν τούτου, το πιο πιθανό σενάριο είναι να πάει ο βασικός συντελεστής στο 18%, δηλαδή εκεί που ήταν ως τον Απρίλιο του 2005. Σε αυτή την περίπτωση, θα γίνουν άμεσες μειώσεις τιμών σε ακίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα- καλλυντικά, καύσιμα, οινοπνευματώδη, ρούχα- παπούτσια, τηλεφωνία, τσιγάρα- καπνό, αυτοκίνητα- μοτοσικλέτες, ηλεκτρονικά- ηλεκτρικά είδη, υπηρεσίες (κομμωτήρια, γυμναστήρια κ.λ.π.), που σήμερα επιβαρύνονται με 23%.

Πόσο θα επιβαρυνθεί ο οικογενειακός προϋπολογισμός

Τα δύσκολα αρχίζουν όταν ξεκινά η συζήτηση για τα τρόφιμα, που σήμερα έχουν συντελεστή 13%. Μόνο και μόνο το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο ΦΠΑ από 3 (αν ο βασικός συντελεστής πάει στο 16%) ως 5 (αν ο βασικός συντελεστής πάει στο 18%) ποσοστιαίες μονάδες, κάνει πολλούς εντός της κυβέρνησης να... ανατριχιάζουν. Γι' αυτό υπάρχει ήδη σενάριο να πάνε βασικά είδη διατροφής, όπως το γάλα, τα αυγά και το ψωμί στο μειωμένο συντελεστή, που «παίζει» ανάμεσα στο 6,5% (το πολύ καλό σενάριο) και στο 9%, ενώ υπάρχουν και πιο τολμηρές εισηγήσεις για μηδενικό συντελεστή σε αυτά τα βασικά είδη του νοικοκυριού, όπως ισχύει στην Ιρλανδία, στη Μάλτα και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σημειωτέον ότι και στην υπόλοιπη Ευρώπη εφαρμόζονται διαφορετικοί συντελεστές ΦΠΑ ανά κατηγορία τροφίμου, όπως για παράδειγμα στο Βέλγιο όπου υπάρχουν συντελεστές 6%, 12% και 21% ειδικά στα είδη διατροφής.

Αυτό που παρατηρούν, πάντως, έμπειρα στελέχη της φορολογικής διοίκησης είναι ότι για τον τελικό απολογισμό των αλλαγών του ΦΠΑ στα τρόφιμα, θα πρέπει να συνυπολογιστεί η μείωση του ενεργειακού κόστους άρα η μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους μεταφορών, παράγοντες διόλου αμελητέοι ειδικά στα συσκευασμένα τρόφιμα.

Αντιθέτως, από το 13% που βρίσκονται σήμερα οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ, η εστίαση, οι μεταφορές προσώπων, θα ανέβουν στο 16 ή στο 18% κι αυτό ασφαλώς θα επιβαρύνει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς.

Οσον αφορά στο νέο χαμηλό συντελεστή, θα παραμείνουν σίγουρα τα φάρμακα και όπως προαναφέρθηκε, πιθανώς κάποια βασικά είδη διατροφής όπως τα αυγά, το γάλα, το ψωμί. Εξετάζεται αν υπάρχουν περιθώρια να υπαχθούν, επίσης, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, αλλά με μικρές πιθανότητες, αφού αυτομάτως θα υπάρξει πίεση για αύξηση του βασικού συντελεστή σε υψηλότερα επίπεδα από το 18%.

Οι ανατροπές στους συντελεστές ανοίγουν το παράθυρο και για ανατροπές σε εξαιρέσεις- απαλλαγές, όπως για παράδειγμα στα νησιά του Αιγαίου. Γι' αυτό το λόγο, είναι πολύ πιθανό οι τρεις νέοι φόροι σε αυτά τα νησιά, να μείνουν στο συρτάρι.

Στα... κάγκελα τα νησιά και οι Οίκοι ευγηρίας

Την ίδια στιγμή, οι φορείς και η Τοπική Αυτοδιοίκηση του Βόρειου και του Νότιου Αιγαίου, βρίσκονται επί ποδός πολέμου, καθώς βλέπουν ότι... έρχεται η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά τους αλλά και αυξήσεις συντελεστών στο τουριστικό προϊόν.

Η... πέτρα του σκανδάλου είναι ο όρος streamline (ευθυγράμμιση των συντελεστών), αφού σύμφωνα τους Περιφερειάρχες και τους εκπροσώπους Επιμελητηρίων και Ξενοδοχειακών Ενώσεων, ανοίγει διάπλατα το παράθυρο για κατάργηση των μειωμένων κατά 30% συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά. Ήδη προετοιμάζουν κοινή σύγκληση των οργάνων τους στην Αθήνα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας και προειδοποιούν με κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μη αναστρέψιμο ιστορικό λάθος, με εθνικές προεκτάσεις και συνέπειες.

Καμπανάκι κινδύνου κρούουν και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αφού η αύξηση του κόστους των τροφείων θα καταστήσει αδύνατη την παραμονή πολλών ηλικιωμένων, οι οποίοι λόγω των αλλεπάλληλων μειώσεων στις συντάξεις τους βρίσκονται σε οριακό επίπεδο για να εξασφαλίσουν την παραμονή και διαβίωσή τους. Σε σχετική της ανακοίνωση, η η Πανελλήνια Ένωση Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων προειδοποιεί για ραγδαία αύξηση τη φοροδιαφυγής μέσω της διαμονής ηλικιωμένων σε παράνομες Μονάδες είτε για έξαρση της ανειδίκευτης «φροντίδας» στο σπίτι μέσω αδήλωτης εργασίας.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Μυστήριο γύρω από τον θάνατο Βραζιλιάνας influencer στο Ντουμπάι – Έπεσε από τον 27ο όροφο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Είχε χτίσει μεγάλο κοινό στο διαδίκτυο χάρη στο ταξιδιωτικό περιεχόμενο και τον πολυτελή τρόπο ζωής που παρουσίαζε στις αναρτήσεις της

Ρόδος: Πέθανε το 10 μηνών βρέφος που είχε πνιγεί από τροφή και είχε μεταφερθεί στην Αθήνα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Το βρέφος κατέληξε στις 4:30 τα ξημερώματα, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβλήθηκαν από το ιατρικό προσωπικό

Δύο συλλήψεις για τον εμπρησμό στη Marfin με τους 3 νεκρούς το 2010

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Έχουν συλληφθεί δύο 42χρονοι - Αναζητείται ακόμη μία γυναίκα, 46 ετών - Σε εξέλιξη επιχείρηση της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ)

Μητσοτάκης: Σε συνεννόηση με τα διυλιστήρια έρχεται μείωση 10 λεπτών στη βενζίνη και 5 στο diesel

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Πρόκεται για την πρώτη φορά που κυβέρνηση παρεμβαίνει στα διυλιστήρια για μείωση στις τιμές των καυσίμων

Θεσσαλονίκη: Τρόμος στη πτήση ‑ Έσπασε παράθυρο, τραυματίστηκε επιβάτης

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο τραυματίας επιβάτης συγκρατήθηκε από τη ζώνη ασφαλείας και τους διπλανούς του, αποφεύγοντας πτώση εκτός αεροπλάνου.

«Μην το κάνεις»: Το δραματικό βίντεο για να μην πέσει γυναίκα από γέφυρα στο Μπρούκλιν

E-Daily 3.Left 10.07.2026
Η γυναίκα έμεινε στη γέφυρα για πάνω από μια ώρα, μέχρι ένας αστυνομικός να την αγκαλιάσει και να την απομακρύνει

Συνελήφθη στον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης 60χρονος που έκανε παράνομα χειρουργεία σε ζώα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Στην κατοικία του, εντοπίστηκαν ιατρικά εργαλεία, καθώς και τραπέζι χειρουργείου

Αγρια δολοφονία 43χρονης στην Ιρλανδία: Την βρήκε ξυλοκοπημένη η 13χρονη κόρη της, ύποπτος ο 28χρονος μετανάστης σύντροφός της

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Η Τζέιμι Κάρνεϊ είχε γνωρίσει τον Αχμάντ Αλσακέρ σε πορεία υπέρ της Παλαιστίνης

WSJ: Το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ για νέο ιρανικό σχέδιο δολοφονίας του Ντόναλντ Τραμπ

Κόσμος 10.07.2026
«Θέλουν να εξοντώσουν τον ηγέτη των ΗΠΑ, εμένα», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος από την Αγκυρα - Αγνωστες οι πληροφορίες που παρέδωσε η Μοσάντ στις ΗΠΑ

Μαρινάκης για Τσίπρα: Γιατί κράτησε ανοιχτή τη Βουλή για τον Ποινικό Κώδικα και ποιους εξυπηρέτησε ο «εντιμότατος»;

Πολιτική 10.07.2026
Η λέξη ντροπή δεν είναι πια αρκετή για να αποδώσει το πολιτικό κατάντημα του Τσίπρα, ανέφερε σε δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τρεις συλλήψεις σε Θεσσαλονίκη και Χανιά για τη δολοφονία της Βάγιας Νέστορα

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Δύο άντρες και μία γυναίκα οι συλληφθέντες - Οι δύο αποτελούσαν το «επιχειρησιακό ζευγάρι» και ο τρίτος είχε υποστηρικτικό ρόλο – Πρόκειται για άτομα γνωστά στον αναρχικό χώρο, η γυναίκα έφυγε για Κρήτη μετά τη δολοφονία