E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ιούνιος με κάλπες; Ολα τα σενάρια

Έντιμος συμβιβασμός ή κάλπες

Δημοσίευση 21/4/2015 | 00:00

Ιούνιος με κάλπες; Ολα τα σενάρια

Σενάρια πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος διαρρέει η κυβέρνηση όσο πλησιάζει ο Ιούνιος -καταληκτικός μήνας της 4μηνης παράτασης- και δεν επέρχεται συμφωνία με τους δανειστές, με τους όρους που επιθυμεί η ελληνική κυβέρνηση.

Το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύει ότι οι πρόωρες εκλογές ή το δημοψήφισμα δεν είναι η πρώτη επιλογή του πρωθυπουργού. Ωστόσο, οι πλέον στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αφήνουν διάπλατα ανοικτό το ενδεχόμενο.

Τη συζήτηση, άλλωστε, άνοιξε ξανά ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος με συνέντευξή του στο «Βήμα» άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εκλογών ή δημοψηφίσματος σε περίπτωση αδιεξόδου με τους δανειστές.

«Στο πίσω μέρος του μυαλού μας αυτές είναι δυνατότητες αναζήτησης διεξόδου, εφόσον διαπιστωθεί αδιέξοδο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε κάτι άλλο από αυτό που είμαστε... Εάν φτάσουμε στον Ιούνιο χωρίς συμφωνία, όλα τα ζητήματα θα τεθούν πολύ πιο σκληρά».

Υπέρ του δημοψηφίσματος, καίτοι από άλλη σκοπιά, έχει ταχθεί και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, καθώς και ο «πασοκογενής» αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι «το ερώτημα θα είναι τα σημεία και το περιεχόμενο της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξει η κυβέρνηση της Αριστεράς με τους δανειστές».

Αλλά και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος άφησε υπαινιγμούς για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες ή δημοψήφισμα αν η διαπραγμάτευση καταλήξει σε ναυάγιο. «Εάν τελικώς οι δανειστές ακολουθήσουν μια αδιάλλακτη γραμμή επιμένοντας στο email Χαρδούβελη ή και σε χειρότερα, εκεί είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει εντολή να τα ψηφίσει αυτά», είπε ο κ. Χρυσόγονος.

Και συμπλήρωσε: «Θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του το εκλογικό σώμα σε περίπτωση που η συμφωνία της Αθήνας με τους δανειστές δεν είναι καλύτερη απ' όσα προβλέπονταν στο "email Χαρδούβελη". Αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι, πηγαίνουμε στον λαό. Έχουμε λαϊκή εντολή για να φέρουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Αν το φέρουμε, πηγαίνουμε στη Βουλή. Αν δεν το φέρουμε, θα πρέπει να αναζητηθεί λαϊκή εντολή».

Αριστερή πτέρυγα υπέρ της ρήξης
«Εάν συνεχίσουν να ζητούν “όλο το Μνημόνιο για όλα τα λεφτά”, δεν υπάρχουν πολλοί δρόμοι. Προσφυγή στον λαό με αίτημα εντολή για ρήξη» λέει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ από την αριστερή πτέρυγα, που δείχνει «ρήξη εντός ευρώ».

Εύγλωττος, άλλωστε, ήταν και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News. «Συμφωνία δεν μπορεί να κλειστεί με τα νεοφιλελεύθερα νεοαποικιακά κέντρα, που κυριαρχούν στην ΕΕ και το ΔΝΤ», είπε, τονίζοντας ότι οι πιστωτές «επιθυμούν την υποταγή και την παράδοση» της χώρας.

Οχι σε εκλογές, λένε οι ρεαλιστές του ΣΥΡΙΖΑ
Στην άλλη όχθη βρίσκεται η πτέρυγα των «ρεαλιστών», με πρωτοστάτη τον Δημήτρη Παπαδημούλη και την Πλατφόρμα 2010. Είναι τα στελέχη που ζητούν «γενναίο συμβιβασμό», χωρίς σε καμία περίπτωση να τεθεί εν αμφιβόλω η παραμονή της χώρας στο ευρώ. Ο ίδιος ο Δημήτρης Παπαδημούλης, άλλωστε, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία για «να ακυρωθεί η επικοινωνιακή καταιγίδα των σκληροπυρηνικών του Grexit και της χρεοκοπίας και να λάβει σάρκα και οστά ο έντιμος συμβιβασμός».

Σε ενδιάμεση γραμμή βρίσκονται κυβερνητικοί παράγοντες όπως ο υπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Σταθάκης, που προκρίνουν μεν τον «έντιμο συμβιβασμό», αλλά χωρίς εκπτώσεις που θα ακυρώνουν τις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Αντίθετη η αντιπολίτευση
Για «ομολογία αδιεξόδου» κάνει λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραγκούνης, σχολιάζοντας «δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών» περί του ενδεχομένου δημοψηφίσματος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Καραγκούνης, «το δημοψήφισμα που σκέφτονται στελέχη της κυβέρνησης θα μετατρεπόταν ουσιαστικά σε δημοψήφισμα για παραμονή ή όχι στο ευρώ», κάτι που «βρίσκεται έξω από την εντολή που πήρε η κυβέρνηση στις 25 Ιανουαρίου».

«Και μόνο η σκέψη για τέτοιο δημοψήφισμα είναι ομολογία αδιεξόδου. Και αν το προχωρούσαν, θα μετέτρεπαν το αδιέξοδο σε τραγωδία», προειδοποιεί ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, προσθέτοντας ότι«θα ήταν πιο έντιμο να βγουν και να πουν ότι όλα αυτά που υποσχέθηκαν ήταν ανέφικτα».

Αντίθετο είναι και το ΠΑΣΟΚ στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος διαμήνυσε πως πιθανό δημοψήφισμα θα ήταν «καταστροφή άμα τη προκηρύξει του, καθώς όλοι θα θεωρήσουν διεθνώς ότι αυτό αφορά τη θέση της χώρας στο ευρώ», όπως είπε στην εκπομπή «Γιάφκα».

Οι δανειστές αντίθετοι σε πρόωρες εκλογές
Ενάντιος σε κάθε σκέψη πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις της Αθήνας με τις Βρυξέλλες, τάχθηκε ο Γερμανός επίτροπος Γκίντερ Έτινγκερ.

Μιλώντας στην Bild, ουσιαστικά απάντησε στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που σε συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» παραδέχθηκε πως στο πίσω μέρος του μυαλού υπάρχει η προσφυγή στις κάλπες.

Ο κ. Έντιγκερ προειδοποίησε πως η Ελλάδα δεν θα βρει τον δρόμο της μέσα από εκλογές. Και πρόσθεσε: «Μια τέτοια εκστρατεία θα παραλύσει τη χώρα για εβδομάδες, θα αυξήσει τις οικονομικές ανάγκες της χώρας, ενώ δεν πρόκειται να αλλάξει τη στάση των χωρών της Ευρωζώνης». Ακόμη κι αν ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγηθεί σε αυτή τη λύση για να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.

Καμία πρόοδος
Ο Γερμανός επίτροπος εμφανίστηκε ενοχλημένος και για το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις δεν προχωρούν και οι μεταρρυθμίσεις δεν παίρνουν σάρκα και οστά. «Δυστυχώς, κατά τις τελευταίες δύο εβδομάδες δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις με τα θεσμικά όργανα της Τρόικας. Η ελληνική πλευρά δεν συνεργάζεται, ενώ οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειές της είναι χαμηλές».

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα της Λετονίας: «Με τέτοια έλλειψη προόδου, είναι πολύ πιθανό στο επόμενο Eurogroup να μην έχουμε καμία συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές. Χωρίς μεταρρυθμίσεις και χωρίς δημοσιοποίηση των ελληνικών οικονομικών στοιχείων, δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία, άρα και περαιτέρω βοήθεια από τα κράτη-μέλη. Ο χρόνος για την Ελλάδα τρέχει».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Έκτακτο δελτίο και προειδοποιήσεις μετεωρολόγων για ισχυρή κακοκαιρία αυτή τη βδομάδα: Πότε έρχονται έντονες βροχές στην Αττική

Καιρός 24.11.2025
Επισημαίνεται πως οι βροχοπτώσεις εκτός της μεγάλης έντασης θα έχουν και μεγάλη διάρκεια

Τι είπε η Μπέττυ Μπαζιάνα στον Αλέξη Τσίπρα μετά τη συνάντηση με Κασσελάκη και Τάιλερ

Πολιτική 24.11.2025
«Πώς θα μεγαλώσουμε το παιδί μας στο Μαξίμου;» - Η απάντηση του Τάιλερ Μακμπέθ

Πώς λειτουργούν οι κάμερες που εντόπισαν το αυτοκίνητο του Στέφανου Τσιτσιπά στην Αττική Οδό

Ελλάδα 24.11.2025
Από τη στιγμή που δεν υπάρχει ένσταση από τον πολίτη που λαμβάνει αυτό το μήνυμα, για την Ελληνική Αστυνομία παραβάτης είναι ο ιδιοκτήτης του οχήματος

Πέθανε ο Udo Kier

Κόσμος 24.11.2025
Ο ηθοποιός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 81 ετών

Νέα Πέραμος: Τραύματα από ψαλίδι φέρει ο 47χρονος που εντοπίστηκε νεκρός – Ύποπτος ο αδελφός του

Ελλάδα 24.11.2025
Ο τρίτος αδερφός ειδοποίησε τις Αρχές για τη δολοφονία

Βηρυτός: To Iσραήλ σκότωσε τον υπαρχηγό της Χεζμπολάχ στο κρυσφύγετό του

Κόσμος 24.11.2025
Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε ανώτερο στέλεχος της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ σε αεροπορική επιδρομή στα νότια προάστια της Βηρυτού, παρά την εκεχειρία

Τραγωδία στο Νόβι Σαντ της Σερβίας ‑ Νεκρός σε τροχαίο 32χρονος Έλληνας

Κόσμος 24.11.2025
Οδηγός του οχήματος ήταν φίλος του θύματος

Αιζακ Τζόνσον: Νεκρός ο «αστέρας» του MMA σε ηλικία 31 ετών – Κατέρρευσε μέσα στο ρινγκ

Κόσμος 24.11.2025
Ο μαχητής του MMA υπέκυψε στα σοβαρά του τραύματα, σε αγώνα κοντά στο Σικάγο

Δώρο Χριστουγέννων 2025: Πότε θα καταβληθεί ‑ Η καταληκτική ημερομηνία

Οικονομία 24.11.2025
Όλοι οι μισθωτοί με σχέση εξαρτημένης εργασίας δικαιούνται Δώρο Χριστουγέννων

Τραγωδία στην Κρήτη: Κοριτσάκι 2 ετών πέθανε ξαφνικά στην αγκαλιά της μητέρας του

Ελλάδα 24.11.2025
Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε ενώ το παιδί βρισκόταν στο αυτοκίνητο μαζί με τη μάνα του

Χριστούγεννα: Πόσο διαρκούν οι σχολικές διακοπές – Πότε ανοίγουν και πότε κλείνουν τα σχολεία

Ελλάδα 24.11.2025
Το... χρονοδιάγραμμα των φετινών σχολικών διακοπών για τα Χριστούγεννα