E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αποκάλυψη Reuters: Σενάριο‑φωτιά της ΕΚΤ για χρεοκοπία

Πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

Δημοσίευση 18/4/2015 | 00:00

Αποκάλυψη Reuters: Σενάριο‑φωτιά της ΕΚΤ για χρεοκοπία

Το ενδεχόμενο της υιοθέτησης ενός παράλληλου νομίσματος σε ενδεχόμενο πτώχευσης φέρεται να εξέτασε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει αναλύσει ένα σενάριο με βάση το οποίο η Ελλάδα θα ξεμείνει από μετρητά και θα αρχίσει να πληρώνει τους δημοσίους υπαλλήλους με υποσχετικές , τα λεγόμενα IOU, δημιουργώντας ένα δεύτερο εικονικό νόμισμα εντός της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αξιωματούχοι στην ΕΚΤ φέρονται να ανησυχούν καθώς η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει περίπου 1 δισ. ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντός του Μαΐου. Μολονότι η ελληνική κυβέρνηση έχει κατ' επανάληψη τονίσει ότι θέλει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξετάζουν την πιθανότητα να μην τα καταφέρει. Μια ενδεχόμενη χρεοκοπία, συνεχίζει το πρακτορείο, θα ανάγκαζε την ΕΚΤ να αναλάβει δράση και πιθανότατα να περιορίσει την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες.

Σε μια τέτοια περίπτωση, σύμφωνα πάντα με τις πηγές αυτές, οι αξιωματούχοι φοβούνται ότι η Αθήνα θα αναγκαστεί να πληρώσει τους δημοσίους υπαλλήλους με IOU.

«Το γεγονός είναι ότι δεν βλέπουμε πρόοδο... Για αυτό πρέπει να εξετάσουμε αυτά τα σενάρια», είπε μια πηγή.

Γιατί δεν μπορεί να πετύχει το σενάριο

Από την άλλη πλευρά, αξιωματούχοι που μίλησαν στο πρακτορείο εκτιμούν ότι η χρήση IOU's για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την κρίση, αντιθέτως θα έβαζε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της χώρας στην Ευρωζώνη.

Οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι έως και το 30% των Ελλήνων θα μπορούσε να δεχτεί... υποσχετικές αντί για ευρώ, αλλά αυτό θα ασκήσει πιέσεις στις τράπεζες, καθώς, οι πολίτες αυτοί θα σπεύσουν να σηκώσουν καταθέσεις.

Στη συνέχεια, οι τράπεζες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τα κεφάλαια που αντλούν από τον ELA ή να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου, όμως, δεν θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα IOU's ως εχέγγυα για άντληση κεφαλαίων από την ΕΚΤ μιας και η Φρακφούρτη δεν θα τα έκανε αποδεκτά.

«Τα IOUs, δεν νομίζω ότι μπορούν να δουλέψουν», αναφέρει η πηγή του Reuters. «Αυτό θα είναι το τέλος, θα βγουν από το ευρώ». Οι ανησυχίες αυτές εκφράστηκαν και από άλλους με γνώση του τρόπου σκέψης της ΕΚΤ.

«Με ένα παράλληλο νόμισμα... είσαι σχεδόν σε Grexit. Είναι κάτι έξω από το διεθνές πλαίσιο», ανέφερε δεύτερη πηγή.

Το πρακτορείο σημειώνει ότι «οι Ελληνες επιμένουν πως δεν υπάρχει σχέδιο για στάση πληρωμών, ωστόσο, σε πρόσφατη επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς την Ανγκελα Μέρκελ, αναφέρεται ότι οι μισθοί και οι συντάξεις αποτελούν προτεραιότητα σε σχέση με τις πληρωμές χρέους, εάν κληθεί να κάνει την επιλογή».

Τα συμπεράσματα του «τομέα αντίξοων σεναρίων» της ΕΚΤ ευθυγραμμίζονται με το μήνυμα που στέλνουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης στην Αθήνα εδώ και καιρό, ότι δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε μονομερείς και ριζοσπαστικές ενέργειες.

Από την Φρανκφούρτη, πάντως, αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα, ενώ, ελληνικές πηγές τονίζουν ότι μια τέτοια συζήτηση είναι «άνευ σημασίας».

 

Πηγή: Αποκάλυψη Reuters: Σενάριο-φωτιά της ΕΚΤ για χρεοκοπία - Πώς θα πληρωθούν μισθοί και συντάξεις | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/202010/apokalypsi-reuters-senario-fotia-tis-ekt-gia-hreokopia-pos-tha-plirothoyn-misthoi-kai#ixzz3XbMaWS4c

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Αλβανία ‑ Αισθητός στην Ελλάδα

Κόσμος 24.02.2026
Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε στην κεντρική Αλβανία, 22 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Ελμπασάν

Ιταλία: Έκρηξη σε τριώροφο κτίριο στη Βερόνα ‑ Έρευνα για επιζώντες

Κόσμος 24.02.2026
Στο κτίριο κατοικούν τέσσερα άτομα, τα οποία δεν είναι γνωστό αν βρίσκονταν στο κτίριο την ώρα της έκρηξης

Ιατρικό «θαύμα» στη Βρετανία: Γεννήθηκε το πρώτο μωρό με μεταμόσχευση μήτρας από νεκρή δότρια

Κόσμος 24.02.2026
Μόνο δύο προηγούμενες περιπτώσεις έχουν αναφερθεί στην Ευρώπη

Καταδικάστηκε ο τραγουδιστής Κώστας Δόξας για ενδοοικογενειακή βία

Ελλάδα 24.02.2026
Η δίκη ξεκίνησε το 2021 και ολοκληρώθηκε με την έκδοση απόφασης μετά από πολλές αναβολές

Αλιμος: Αφησε το αμάξι του για να πάει στη λαϊκή και έπιασε φωτιά ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 24.02.2026
Ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο στον Αλιμο τυλίχθηκε ξαφνικά στις φλόγες ενώ ο ιδιοκτήτης του βρισκόταν στη λαϊκή αγορά

ΗΠΑ: Ένα εκατ. δολάρια αμοιβή για τον εντοπισμό της μητέρας της προσφέρει η Σαβάνα Γκάθρι

Κόσμος 24.02.2026
Η μητέρα της, Νάνσι Γκάθρι, εξαφανίστηκε από το σπίτι της το βράδυ της 31ης Ιανουαρίου, με τις αρχές να πιστεύουν ότι απήχθη

Πάτρα: Στη ΜΕΘ βρέφος 5 μηνών με μηνιγγίτιδα – Νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση

Ελλάδα 24.02.2026
Το βρέφος μεταφέρθηκε με αεροδιακομιδή από τη Ζάκυνθο

Χαλκίδα: Ανήλικος οδηγός μοτοσικλέτας συγκρούστηκε με 13χρονο που οδηγούσε πατίνι

Ελλάδα 24.02.2026
Ο οδηγός της μηχανής τραυματίστηκε πιο σοβαρά ενώ ο 13χρονος, έλαβε εξιτήριο αφού του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες

Μητέρα που είχε εξαφανιστεί πριν 24 χρόνια ζει νέα ζωή και εξηγεί γιατί έφυγε

Κόσμος 24.02.2026
Η Αστυνομία της κομητείας Ρόκινγκχαμ ανακοίνωσε περαιτέρω πληροφορίες για την εξαφάνιση της Μισέλ, αναφέροντας ότι η σήμερα 62 ετών γυναίκα αποφάσισε να φύγει από την οικογένειά της

Αποκλείστηκε στην πρεμιέρα του στο Ντουμπάι ο Τσιτσιπάς, ηττήθηκε 2‑0 σετ από τον Ουμπέρ

Αθλητικά Νέα 24.02.2026
Ο Στέφανος Τσιτσιπάς ηττήθηκε 6-4, 7-5 από τον Ούγκο Ουμπέρ

Αίγιο: «Δεν ήταν κανείς μπροστά μου όταν πυροβόλησα», λέει ο 46χρονος που τραυμάτισε τους ανήλικους

Ελλάδα 24.02.2026
Ο 46χρονος αναμένεται να απολογηθεί την Πέμπτη, με την υπόθεση να χαρακτηρίζεται από ένταση στα δικαστήρια

Ρωσία: «Γαλλία και Βρετανία θέλουν να δώσουν μυστικά πυρηνικά όπλα στην Ουκρανία» – Απειλές Πούτιν για αντίποινα

Κόσμος 24.02.2026
Η έκθεση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών «άνοιξε» μια επικίνδυνη κουβέντα στην επέτειο συμπλήρωσης 4 ετών από την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία