E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Newsweek: Η Ελλάδα δεν έχει χρήματα ούτε για τα καύσιμα του στρατού ‑ Αβοήθητη μπροστά στην Τουρκία

Δεν μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τον εαυτό της

Δημοσίευση 17/4/2015 | 11:33

Newsweek: Η Ελλάδα δεν έχει χρήματα ούτε για τα καύσιμα του στρατού ‑ Αβοήθητη μπροστά στην Τουρκία

«Η έλλειψη καυσίμων αφήνει τον ελληνικό στρατό αβοήθητο μπροστά στην τουρκική επιθετικότητα»: Με αυτόν τον τίτλο το αμερικανικό περιοδικό Newsweek σημειώνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να υπερασπιστεί τον εαυτό της κατά της τουρκικής επιθετικότητας, επειδή η οικονομική κρίση έχει αποδυναμώσει τις ένοπλες δυνάμεις της.

Μιλώντας στο Newsweek, ο καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ειδικός επί στρατιωτικών θεμάτων, Κώστας Κολιόπουλος αναφέρει ότι: «Η Τουρκία είναι ο λόγος που έχουμε πολύ μεγάλες ένοπλες δυνάμεις. Και τώρα η Τουρκία ανακινεί μια αλλαγή στην ισορροπία δυνάμεων. Οι αυξημένες δραστηριότητές της στο Αιγαίο είναι μια προσπάθεια να μας δημιουργήσει φθορά».

Όπως αναφέρεται, από τις 31 ημέρες του Μαρτίου, μόνο κατά τις 10 δεν υπήρξαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη. Στις 20 Μαρτίου, 12 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν τον ελληνικό εναέριο χώρο τουλάχιστον 38 φορές. Σύμφωνα με έκθεση του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς, ακολούθησαν δύο συμπλοκές με μαχητικά της πολεμικής αεροπορίας.

Οι δαπάνες για την ¶μυνα

Στοιχεία από το Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI) δείχνουν ότι πέρυσι η Ελλάδα δαπάνησε 4 δισ. ευρώ για την ¶μυνα, που αποτελεί το 2,5% του ΑΕΠ της χώρας, ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

«Η Ελλάδα έχει υπογράψει αρκετές πολύ μεγάλες αγορές τα τελευταία χρόνια, μεταξύ των οποίων μία αξίας ¤1,7 δισ. για γερμανικά τανκς Leopard Ρanzers», εξηγεί ο Sam Perlo-Freeman, επικεφαλής του τομέα στρατιωτικών δαπανών του SIPRI.

«Το ερώτημα είναι πόσο απαραίτητες ήταν πραγματικά αυτές οι αγορές», ανέφερε ο κ. Κολιόπουλος, ο οποίος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον στρατό. Πρόσθεσε, ότι οι περικοπές στις κυβερνητικές δαπάνες επηρέασαν το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η δυνατότητα των ενόπλων δυνάμεων να αγοράσουν καύσιμα.

Απάντηση χωρίς... καύσιμα

Όπως αναφέρεται, η Τουρκία γνωρίζει ότι αν συνεχίσει να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο χώρο και να εισέρχεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η Ελλάδα πρέπει να απαντήσει. Αλλά χωρίς καύσιμα ή σωστά συντηρημένο εξοπλισμό, η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να αποκρούσει τον κατά τα άλλα σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Perlo-Freeman, η Ελλάδα θα μπορούσε να μειώσει το στρατιωτικό ανθρώπινο δυναμικό της, αλλά η απόλυση μεγάλου αριθμού στρατιωτικών σε μια χώρα με 50% ανεργία των νέων δεν θα ήταν μια καλή ιδέα. Επίσης, ανέφερε, η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει τον στρατό με το μέρος της, αφού πολύ δύσκολα θα βρει κανείς υποστηρικτή του ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους ανώτερους στρατιωτικούς αξιωματούχους, οι οποίοι, ωστόσο, αισθάνονται άνετα με τον δεξιό υπουργό ¶μυνας, Πάνο Καμμένο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σκηνικό πρωτοφανούς έντασης από την Ζ. Κωνσταντοπούλου ‑ Κάλεσε την αστυνομία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
«Πρέπει να επιληφθεί η αστυνομική αρχή για το αυτόφωρο κακούργημα που διαπράττουν οι βουλευτές της ΝΔ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εγώ ένα τσιγάρο άναψα»: Βίντεο με τραυματία εργαζόμενο λίγα λεπτά μετά την έκρηξη στην επιχείρηση στον Ασπρόπυργο

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Από την φωτιά τραυματίστηκαν έντεκα άτομα - Τα τρία δίνουν μάχη διασωληνωμένα σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας

Χιλιάδες νεκρά ψάρια ξεβράστηκαν σε παραλία της Εύβοιας ‑ Bίντεο και φωτογραφίες

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ανησυχία σε κατοίκους και λουόμενους – Αναζητούνται τα αίτια του φαινομένου

Πύρινη κόλαση στην Ανδαλουσία με 12 νεκρούς, κάηκαν άνθρωποι μέσα στα αυτοκίνητά τους

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Μάχη με τις φλόγες στην Αλμερία εν μέσω καύσωνα - Την «τεράστια θλίψη» του εξέφρασε ο Πέδρο Σάντσεθ - Στις επιχειρήσεις κατάσβεσης συμμετέχει και ο στρατός

Φλεγόμενο κτίριο κατέρρευσε σαν «χάρτινος πύργος» στην Τσεχία

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά σε παλιό εργοστάσιο της Bata στη Ζλιν της Τσεχίας κάνουν τον γύρο του διαδικτύου

Η NASA αποκαλύπτει ότι έχει καταγράψει εικόνες με UFO – «Ίσως υπάρχει ζωή παντού εκεί έξω»

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Ο Τζάρετ Αιζακμαν μίλησε για καταγραφές ανεξήγητων φαινομένων, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχει δει αποδείξεις για εξωγήινους ή συντρίμμια UFO

Το πετρέλαιο πέφτει, η βενζίνη μένει στα ύψη: Γιατί δεν βλέπουν μείωση οι οδηγοί

E-Daily 2.TopNews 10.07.2026
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, Θέμη Κιουρτζή, τα διυλιστήρια είναι εκείνα που ουσιαστικά ορίζουν τις τιμές στην αντλία

Πάτρα: Κατέληξε εργάτης που τραυματίστηκε από ξύλο που έπεσε από ταράτσα και τον χτύπησε στο κεφάλι

E-Daily 2.TopNews Χτες
Παρά τις προσπάθειες των γιατρών ο εργάτης δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή

Συναγερμός στο Παρίσι για το Γαλλία‑Μαρόκο στο Μουντιάλ: Φόβοι για σοβαρά επεισόδια όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα

Αθλητικά Νέα Χτες
Το 2022 οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί στα ημιτελικά της διοργάνωσης με τη Γαλλία να επικρατεί και να προκρίνεται στον τελικό, τότε είχαν ακολουθήσει σοβαρά επεισόδια στους δρόμους του Παρισιού

Τσεχία: Σεισμός 5,5 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Πράγας

Κόσμος Χτες
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή υλικές ζημιές

Ζάκυνθος: Η στιγμή που ο πιλότος απομακρύνεται από το φλεγόμενο F‑16

Ελλάδα Χτες
Ο χειριστής κατάφερε να οδηγήσει το μαχητικό με ασφάλεια στον διάδρομο προσγείωσης

ΣΥΡΙΖΑ: Παραιτήθηκε από πρόεδρος ο Σωκράτης Φάμελλος

E-Daily 2.TopNews Χτες
Η φημολογία αυτή έρχεται να κορυφώσει ένα εκρηκτικό κλίμα εσωστρέφειας