E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Reuters: Η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα στις 9 Απριλίου

Γιατί είναι η πιο κρίσιμη ημερομηνία;

Δημοσίευση 2/4/2015 | 17:31

Reuters: Η Ελλάδα ξεμένει από χρήματα στις 9 Απριλίου

Το παρασκήνιο της χθεσινής τηλεδιάσκεψης του Euroworking Group αποκαλύπτει το Reuters, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα ενημέρωσε τους πιστωτές ότι ξεμένει από χρήματα στις 9 Απρίλη.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο, η ελληνική πλευρά ενημέρωσε τους πιστωτές ότι τα χρήματα τελειώνουν στις 9 Απριλίου, ζητώντας παράλληλα την εκταμίευση μέρους των δόσεων πριν από τις μεταρρυθμίσεις.

Επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης, σημειώνει ότι το αίτημα αυτό απορρίφθηκε από τους Ευρωπαίους, ενώ αυτή η πρόταση από την ελληνική πλευρά ήλθε στον απόηχο των δηλώσεων Βούτση, πως η Ελλάδα θα προτιμήσει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και όχι τη δόση προς το ΔΝΤ τον Απρίλιο.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, ωστόσο το συγκεκριμένο ενδεχόμενο ακούστηκε επανειλημμένα κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης.

Μάλιστα, το Reuters σημειώνει ότι ο Έλληνας εκπρόσωπος στην τηλεδιάσκεψη είπε πως δεν γίνεται να υπάρξει μετά θάνατον συμφωνία για τις μεταρρυθμίσεις, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να συνεχίσουμε πέρα από τις 9 Απριλίου».

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η μη καταβολή των δόσεων μέχρι να υπάρξει συμφωνία είναι μη ρεαλιστική.

Γιατί η 9η Απριλίου είναι η πιο κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα

Η κυβέρνηση αναζητεί λύση, για να μπορέσει η χώρα να απεμπλακεί από την οικονομική ασφυξία στην οποία βρίσκεται. Η πλέον κρίσιμη ημερομηνία είναι πλέον η 9η Απριλίου, αφού τότε η χώρα ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της. Υπενθυμίζεται πως την Μεγάλη Πέμπτη η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει 448 εκατομμύρια στο ΔΝΤ.

Μέχρι τότε όμως από τα Ταμεία του Κράτους έχουν ήδη φύγει:

  • 1,1 δισ. ευρώ για μισθούς και συντάξεις, τα οποία προήλθαν από τα repos των ταμειακών διαθεσίμων των ταμείων.
  • Στις 8 Απριλίου είναι η έκδοση των εντόκων γραμματίων ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Μάλιστα, η κυβέρνηση αναζητά τρόπους κάλυψης του κενού των 700 εκατ. ευρώ που δημιουργεί η απουσία των ξένων επενδυτών στην επικείμενη έκδοση.
  • Και επιπλέον, μέσα στον μήνα θα πρέπει η κυβέρνηση να βρει άλλα 500 εκατ. ευρώ για να καταβάλει μισθούς.

Τι πρότειναν οι Ευρωπαίοι

Οι πηγές της Ευρωζώνης που μίλησαν στο πρακτορείο αναφέρουν ότι ορισμένοι από τους συμμετέχοντες στην τηλεδιάσκεψη (ανάμεσά τους και η Γερμανία) επανέλαβαν ότι η Ελλάδα μπορεί να πάρει τις δόσεις μόνο εφόσον συμφωνήσει και εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις. Σε διαφορετική περίπτωση, δεν πρόκειται να εκταμιεύσουν χρήματα στις 9 Απριλίου.

Παράλληλα, αξιωματούχοι της Ευρωζώνης ανέφεραν ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να βρει ρευστότητα παίρνοντας κεφάλαια από φορείς της γενικής κυβέρνησης (ασφαλιστικά Ταμεία κ.ά.) και δημόσιες επιχειρήσεις, ακόμη κι αν χρειαστεί να περάσει ειδική νομοθεσία.

Η ελληνική πλευρά, πάντως, απάντησε ότι και αυτά τα χρήματα δεν θα έφθαναν για να καλύψουν τη δόση προς το ΔΝΤ και μισθούς-συντάξεις τον Απρίλιο.

«Καμία απόφαση δεν ελήφθη αναφορικά με το τι θα γίνει εφόσον οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν μετά τις 9 Απριλίου», σημειώνει το Reuters.

Η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων δεν είναι καθόλου ικανοποιητική

Παράλληλα, η νέα λίστα μεταρρυθμίσεων που έδωσε η Ελλάδα στους εταίρους έχει ακόμη κενά.

Μερικές από τις προτάσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, λένε πηγές της Ευρωζώνης στο πρακτορείο, τονίζοντας όμως, ότι άλλες δεν έχουν την απαιτούμενη ανάλυση και κοστολόγηση.

Επιπλέον, ορισμένες από τις μεταρρυθμίσεις είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τους στόχους που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν, ενώ από την Ευρωζώνη επισημαίνουν ότι και οι δημοσιονομικοί στόχοι είναι πολλοί αισιόδοξοι.

Μεγάλο πρόβλημα με τα τεχνικά κλιμάκια

Αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επισημαίνουν ότι τα τεχνικά κλιμάκια βρίσκονται στην Αθήνα για τρεις εβδομάδες, αλλά μόνο τις τελευταίες τέσσερις ημέρες έχει γίνει σοβαρή δουλειά. «Με αυτούς τους ρυθμούς είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία πριν από τα τέλη Απριλίου», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι των πιστωτών πασχίζουν να λάβουν πληροφορίες για τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, γιατί οι Έλληνες αξιωματούχοι μερικές φορές είτε δεν γνωρίζουν τα σχέδια, είτε δεν τους επιτρέπεται να μιλήσουν γι' αυτά.

Στόχος για μερική συμφωνία έως τις 24 Απριλίου

Οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι θεσμοί που εκπροσωπούν τους πιστωτές θα έχουν εκ νέου τηλεδιάσκεψη για την Ελλάδα στις 8 Απριλίου, ωστόσο είναι απίθανο να υπάρξει συμφωνία μέχρι τότε.

Ο πιο αισιόδοξος στόχος είναι να υπάρχει μια συμφωνημένη λίστα μεταρρυθμίσεων την εβδομάδα που θα συγκληθεί εκ νέου το Eurogroup, δηλαδή στις 24 Απριλίου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η γνωστή Ιταλίδα ηθοποιός Λέα Μασάρι

Κόσμος Χτες
Μεσουράνησε στον ιταλικό και τον γαλλικό κινηματογράφο

ΗΠΑ, Ισραήλ και Ιράν διαφωνούν για το μέγεθος της καταστροφής στο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης

Κόσμος Χτες
H ιρανική Βουλή επιτάχυνε διαδικασίες για περιορισμό της συνεργασίας με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας

Κάνει απεργία πείνας ο Αζέρος που κατηγορείται για κατασκοπεία στη Σούδα

Ελλάδα Χτες
Αρνείται να συνεργαστεί με τις Αρχές

Μητέρα οπαδός θεωριών συνομωσιών έπεισε την καρκινοπαθή κόρη της να μην κάνει χημειοθεραπείες: Πέθανε 7 μήνες μετά

Κόσμος Χτες
Τον Ιούλιο του 2024, η Παλόμα τέθηκε σε μηχανική υποστήριξη ζωής μετά από καρδιακή ανακοπή - Λίγες ημέρες αργότερα, σε ηλικία μόλις 23 ετών, απεβίωσε

Εδώ θα κάνουν έρευνες Λιβύη ‑ Τουρκία

Ελλάδα Χτες
Διπλωματικές πηγές: Η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία παραβίαση κυριαρχικών της δικαιωμάτων

«Μεγάλη πρόοδο» προς μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα βλέπει ο Τραμπ

Κόσμος Χτες
Επικαλούμενος τον ειδικό απεσταλμένο, Στιβ Γουίτκοφ

Wall Street Journal: H Shell κινείται για την εξαγορά της BP έναντι 80 δισ. δολαρίων

Οικονομία Χτες
Μια κίνηση που, αν ευοδωθεί, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη συμφωνία στον πετρελαϊκό κλάδο εδώ και δεκαετίες

Αγρια επίθεση σε υπάλληλο του ΚΕΠ Ερμούπολης: Πολίτης τον γρονθοκόπησε και τον δάγκωσε

Ελλάδα Χτες
Ο πολίτης επισκέφτηκε το ΚΕΠ και ζήτησε φωνάζοντας να εξυπηρετηθεί με αποτέλεσμα ο υπάλληλος να του ζητήσει να χαμηλώσει τον τόνο της φωνής του και τότε ξέσπασε καβγάς - Καταδικάζει ο δήμος σε ανακοίνωσή του

Τραγωδία στη Φλόριντα: Νεκρός 29χρονος που χτυπήθηκε από κεραυνό στη διάρκεια του ταξιδιού του μέλιτος

Κόσμος Χτες
Του έγινε ΚΑΡΠΑ στο σημείο και μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο, όπου άφησε την τελευταία του πνοή

Ανάλυση Jerusalem Post: «Η σύγκρουση Ισραήλ‑Τουρκίας μπορεί να είναι αναπόφευκτη»

Κόσμος Χτες
«Ο Ερντογάν έχει προσευχηθεί για την καταστροφή του Ισραήλ. Εάν η ιδεολογία υπερισχύσει του πραγματισμού, η ένοπλη σύγκρουση μπορεί να είναι αναπόφευκτη», αναφέρει σε ανάλυση του στην Jerusalem Post, Ισραηλινός αξωματούχος

Η Λιβύη υπέγραψε με την Τουρκία για σεισμικές έρευνες σε τέσσερις θαλάσσιες περιοχές

Κόσμος Χτες
Σε εφαρμογή επιχειρεί να βάλει η Τρίπολη το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο

Δεκάλεπτο τετ α τετ Μητσοτάκη‑ Ερντογάν στη Χάγη ‑ «Δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε»

Ελλάδα Χτες
Οι δύο ηγέτες αναζητούν ημερομηνία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας