Αυτές είναι οι τελευταίες, σπαρακτικές φωτογραφίες της Βίκυς Σταμάτη στο Δρομοκαΐτειο
Καμία σχέση με το παρελθόν
Δημοσίευση 3/4/2015 | 00:00

Σάλο είχαν προκαλέσει οι τελευταίες φωτογραφίες της Βίκυς Σταμάτη, αγνώριστης σωματικά και φυσιογνωμικά, στο Δρομοκαΐτειο .
Τις φωτογραφίες της συζύγου του ¶κη Τσοχατζόπουλου δημοσίευσε το «Πρώτο Θέμα».
Σε μία από τις εικόνες η Βίκυ Σταμάτη εμφανίζεται ξαπλωμένη και με το βλέμμα στο κενό. Σε μία άλλη φωτογραφία η Βίκυ Σταμάτη κάθεται αμίλητη σε ένα μπαλκόνι, κοιτώντας πάλι στο κενό.
Ο τοίχος του δωματίου της Βίκυς Σταμάτη είναι γεμάτος με σκέψεις και συνθήματα.
Στο ερώτημα αν της λείπει η παλιά της ζωή, είχε απαντήσει ότι το μόνο που της λείπει είναι η οικογένειά της. Μάλιστα, αντιδρά αν επιμείνεις για τη ζωή της πριν τη φυλακή, τις εξεζητημένες και πανάκριβες αγορές της, τότε που την αποκαλούσαν «Μαρία Αντουανέτα» επειδή φερόταν δεσποτικά στις πωλήτριες των μπουτίκ και στις οικιακές βοηθούς της:
«Δεν υπήρχε αυτό. Μην το ξαναπείτε. Τα μέσα ενημέρωσης έχουν κάνει τεράστια ζημιά στο πρόσωπό μου, στην προσωπικότητά μου. Δεν είμαι αυτό που παρουσίασαν και βάφτισαν ως «σκάνδαλο του αιώνα», αλλά χρειαζόντουσαν θύματα. Μέσα σε αυτά τα θύματα έπρεπε να συμπεριλάβουν και μένα. Ξύπνησα στη φυλακή κάποια μέρα, χωρίς να ξέρω το γιατί. Αρκεί που το ήξεραν αυτοί. Δεν μου το εξήγησαν ποτέ. Δεν υπήρχε «παλιά ζωή» όπως το εννοείτε».
Στη συνέχεια προσέθεσε: «Μην ακούτε όλα όσα λένε ορισμένοι για μένα. Εγώ δεν θα υποστηρίξω αυτήν τη φωνή. Δεν θα μιλήσω γι' αυτούς τους ανθρώπους. Εκείνοι θα πρέπει να απολογηθούν και όχι εγώ γι' αυτούς. Να ανατρέξουν σε άλλα σκάνδαλα και σε άλλες καταστάσεις πολύ κακές, οι οποίες έχουν οδηγήσει την Ελλάδα σε αυτήν την κατάσταση. Η χώρα οδεύει προς τον θάνατο, ή μάλλον όδευε, μέχρι χθες».
Η Βίκυ Σταμάτη απέδρασε από την ψυχιατρική κλινική τα ξημερώματα της 2ας Απριλίου.