E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Συμβιβασμός στις Βρυξέλλες: Τι συμφώνησαν οι εταίροι με τον Τσίπρα

Αποφεύχθηκαν τα χειρότερα

Δημοσίευση 20/3/2015 | 08:29

Συμβιβασμός στις Βρυξέλλες: Τι συμφώνησαν οι εταίροι με τον Τσίπρα

Ολοκληρώθηκε λίγα λεπτά πριν από τις 3 τα ξημερώματα της Παρασκευής η μίνι Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες και όλα δείχνουν πως Ελλάδα και εταίροι έφτασαν σε έναν συμβιβασμό.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της συνάντησης όλες οι πλευρές συμφώνησαν ότι η βάση για συμφωνία ήταν και παραμένει η απόφαση του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Η Ελλάδα κέρδισε λίγο ακόμη χρόνο και καλείται να παραδώσει πλήρη, κοστολογημένη λίστα μεταρρυθμίσεων τις επόμενες ημέρες, την οποία θα εγκρίνει το Eurogroup και στη συνέχεια θα ανοίξει η συζήτηση για τη χρηματοδότηση.

Τσίπρας: Ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες

Ο πρωθυπουργός, αμέσως μετά το πέρας της σύσκεψης, εμφανίστηκε ικανοποιημένος και προέβη σε μια σύντομη δήλωση προς τους δημοσιογράφους.

«Σήμερα ξαναβάλαμε τη διαδικασία στις ράγες. Ολες οι πλευρές όχι μόνο επαναβεβαίωσαν τη διάθεσή τους να αντιμετωπιστούν οι όποιες δυσκολίες αλλά και την κοινή τους ανάγνωση στις αποφάσεις της 20ης Φλεβάρη» τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε «Η Ελλάδα δεν έχει υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα όπως την 5η αξιολόγηση και το mail Χαρδούβελη. Θα καταθέσει τις δικές της διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θα τις υλοποιήσει».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι «Δεσμευτήκαμε όλοι να εργαστούμε για να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό η χρηματοδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας» για να επισημάνει με νόημα «Ξαναβάλαμε στις ράγες τη διαδικασία διότι με ευθύνη κάποιων είχε εκτροχιαστεί».

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο «πακέτο Γιούνκερ» επισημαίνοντας ότι «Ο πρόεδρος Γιούνκερ επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να ενεργοποιήσει άμεσα ευρωπαϊκά προγράμματα που θα εκταμιεύσουν σημαντικό ποσό για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. Το ποσό θα το ανακοινώσει ο ίδιος μετά το πέρας της αυριανής Συνόδου».

 Μέρκελ: Πρέπει να δράσουμε γρήγορα – Πρώτα έγκριση και μετά χρηματοδότηση

Από την πλευρά της η Ανγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για δημιουργικό διάλογο τονίζοντας ότι όλες οι πλευρές είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν τις εργασίες ώστε να εφαρμοστεί η συμφωνία.

«Τις επόμενες ημέρες θα έχουμε έναν πλήρη κατάλογο των μεταρρυθμίσεων. Για αυτή τη λίστα δεσμεύθηκε ο κ. Τσίπρας και η ελληνική κυβέρνηση. Θα αποστείλει πλήρη κατάλογο του τι θέλει να κάνει και τι έχει κάνει» σημείωσε η Γερμανδία καγκελάριος στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου μετά τη σύσκεψη.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα. Πρώτα πρέπει να γίνει η αποτίμηση από τους θεσμούς και μετά η χρηματοδότηση. Εάν συμφωνήσουμε θα υπάρξει επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα και εκταμίευση μέρους της δόσης. Οι αποφάσεις για την Ελλάδα είναι θέμα του Eurogroup» πρόσθεσε χαρακτηριστικά η κα Μέρκελ.

Ολάντ: Επιτάχυνση μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου

Την κοινή επιθυμία να στηριχθεί η Ελλάδα και να παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασε, από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ.

Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι στόχος είναι «να παραμείνουμε στη λογική και τους όρους της απόφασης του Eurogroup και αυτό να συγκληθεί το δυνατόν πιο σύντομα»

«Ο κ. Τσίπρας ζήτησε να έχει τον έλεγχο των μεταρρυθμίσεων. Αυτές θα εξεταστούν όχι σε σχέση με το περιεχόμενο, αλλά με τις δημοσιονομικές δαπάνες» τόνισε ο κ. Ολάντ για να προσθέσει ότι «Το Eurogroup θα εκτιμήσει τις δημοσιονομικές συνέπειες των μεταρρυθμίσεων. Εχει επιβεβαιωθεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη».

Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν

«Είμαστε σε πλήρη διάθεση να τηρήσουμε τη συμφωνία του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου του 2015.

Με πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, όλοι δεσμευόμαστε να επιταχύνουμε τη δουλειά και την ολοκληρώσουμε το γρηγορότερο δυνατόν.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας της 20ης Φεβρουαρίου, οι ελληνικές αρχές θα έχουν την κυριότητα των μεταρρυθμίσεων και θα παρουσιάσουν πλήρη λίστα τις επόμενες ημέρες.

Επιβεβαιώνουμε την πρακτική συμφωνία κατά τη διαδικασία: Η πολιτική συζήτηση γίνεται στις Βρυξέλλες. Η συλλογή πληροφοριών στην Αθήνα.

Το Eurogroup είναι έτοιμο να συγκληθεί το συντομότερο δυνατόν».

Το θρίλερ των διαπραγματεύσεων

Νωρίτερα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έρχονταν από τις Βρυξέλλες, στη μίνι Σύνοδο, με τη συμμετοχή της Γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα υπήρξε σύγκλιση, αλλά όχι ταύτιση, ενώ, ήδη ακούγεται πως ίσως πραγματοποιηθεί Eurogroup για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα.

Ευρωπαίος αξιωματούχος σημείωσε ότι έγινε μια ειλικρινής συζήτηση με τον Αλέξη Τσίπρα, όπου τα μέλη της επταμερούς έδωσαν αμοιβαίες πολιτικές δεσμεύσεις για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη με δεδομένο ότι θα τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου

Παράλληλα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, Τσίπρας και εταίροι συμπέραναν ότι η Ελλάδα έχει χρήματα έως τις 15 Απριλίου, ενώ, τονίζεται ότι τα κρίσιμα σημεία που ίσως ξεκλειδώσουν ένα μέρος της χρηματοδότησης είναι οι μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα.

Επιπλέον, Ανγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντ φέρονται να ζήτησαν από τον Τσίπρα μεταρρυθμίσεις χωρίς μεγάλο πολιτικό κόστος αλλά που μπορούν να εφαρμοστούν «γρήγορα».

Ενόχληση Γιούνκερ για τα τεχνικά κλιμάκια

Στο πλαίσιο της συνάντησης, πάντως, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν παρέλειψε να εκφράσει την ενόχλησή του για τη στάση της Αθήνας απέναντι στα τεχνικά κλιμάκια.

Τι θα συζητήσει το έκτακτο Eurogroup

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το έκτακτο Eurogroup θα πραγματοποιηθεί για να διαπιστωθούν οι ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας. Ταυτόχρονα, επειδή έχει χαθεί αρκετός χρόνος θα πρέπει να διευκρινιστεί ποιες από τις μεταρρυθμίσεις μπορούν να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίων, να ψηφιστούν και να εφαρμοστούν άμεσα.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Επίδομα 250 ευρώ σε συνταξιούχους και επιστροφή ενοικίου ‑ Ανακοινώθηκε η ημερομηνία

Οικονομία 30.10.2025
Νωρίτερα από την αναμενόμενη η καταβολή των δύο επιδομάτων

Aποζημίωση μαμούθ ζητά η Ρεάλ Μαδρίτης από την UEFA: Σχεδόν 4,5 δισ. ευρώ για την European Super League

Αθλητικά Νέα 30.10.2025
Στα άκρα η κόντρα της «βασίλισσας» με την ευρωπαϊκή ομοσπονδία

Έρχεται πρόγραμμα ανακαίνισης για σπίτια 30ετίας με επιδότηση έως 80%

Ελλάδα 30.10.2025
Θα έχει πιο διευρυμένα εισοδηματικά όρια σε σχέση με το Σπίτι μου 2

Λούβρο: Πέντε νέες συλλήψεις υπόπτων για την κινηματογραφική ληστεία

Κόσμος 30.10.2025
Δύο άνδρες που συνελήφθησαν το περασμένο σαββατοκύριακο «παραδέχθηκαν εν μέρει» την εμπλοκή τους στην κλοπή

Καιρός: Πότε και σε ποιες περιοχές θα επιστρέψουν οι βροχές

Καιρός 30.10.2025
Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Πνιγμένοι στα χρέη: Πόσα χρωστούν στην εφορία 4 εκατομμύρια Έλληνες

Οικονομία 30.10.2025
Παρά την αύξηση στις εισπράξεις, τα νέα ληξιπρόθεσμα ξεπερνούν τα 6 δισ. ευρώ. Οι αριθμοί της ΑΑΔΕ δείχνουν πως η φορολογική πίεση δεν αφήνει κανέναν ανεπηρέαστο.

Βόλος: Κόρη, πεθερά και πρώην σύζυγος έγιναν μαλλιά κουβάρια

Ελλάδα 30.10.2025
Ο άγριος καβγάς έφτασε στα δικαστήρια

Πάτρα ‑ Καταγγελία για κλαμπ: Σέρβιραν αλκοόλ σε ανήλικους ‑ Ελλιπείς έλεγχοι

Ελλάδα 30.10.2025
Τα πρόστιμα για τα καταστήματα ξεκινούν από 500 ευρώ και φτάνουν τις 10.000 ευρώ, με κίνδυνο φυλάκισης του υπευθύνου

Τραμπ: Έδωσε εντολή για δοκιμές πυρηνικών όπλων ‑ «Δεν είχα άλλη επιλογή»

Κόσμος 30.10.2025
Ο Αμερικανός πρόεδρος απαντά στον Πούτιν με τις πρώτες αμερικανικές πυρηνικές δοκιμές μετά το 1992

Έγκλημα στη Φοινικούντα: «Είχε στο σπίτι του 50.000 έως 100.000 ευρώ»

Ελλάδα 30.10.2025
Η ανιψιά του 68χρονου για το σενάριο της ληστείας

Θανατηφόρο τροχαίο στα Γλυκά Νερά ‑ Νεκρός 23χρονος αναβάτης μηχανής

Ελλάδα 30.10.2025
«Kαρφώθηκε» σε διαχωριστικό διάζωμα

Παναθηναϊκός: Ο Μήτογλου ανανέωσε μέχρι το 2029

Αθλητικά Νέα Χτες
Παραμένει στα πράσινα ο διεθνής φόργουορντ