E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι Γάλλοι μας δίνουν χρόνο και στήριξη, όχι κούρεμα

Προς νέο αναπτυξιακό Μνημόνιο, με άλλη ονομασία

Δημοσίευση 2/2/2015 | 00:00

Οι Γάλλοι μας δίνουν χρόνο και στήριξη, όχι κούρεμα

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποπληρώσει τα τεράστια δάνεια που της δόθηκαν, αν δεν υπάρξει συμφωνία για χαλάρωση της λιτότητος και στήριξη της Ανάπτυξης, έστειλε από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, προδιαγράφοντας το σχέδιο της κυβέρνησης για ένα νέου τύπου πρόγραμμα («νέο συμβόλαιο» με την Ευρώπη το ονόμασε), άγνωστης διάρκειας, που θα διαδεχθεί το υφιστάμενο παλιό Μνημόνιο (το οποίο όμως τυπικά θα έληγε το 2016 ή και νωρίτερα).

Ο κύριος Βαρουφάκης, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης με τον Μισέλ Σαπέν αναφέρθηκε στις ελληνικές θέσεις που παρουσίασε στον Γάλλο ομόλογό του: «Τα δάνεια που πήρε η Ελλάδα κατευθύνθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους στο δημόσιο χρέος της χώρας. Δόθηκαν τεράστια δάνεια σε ένα κράτος που δεν μπορούσε να ανταποκριθεί στα χρέη του. Αυτό έχει κόστος και για τους εταίρους μας. Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος αυτό, για να μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα πάντα και με τους τόκους», τόνισε, αποφεύγοντας να μιλήσει τη φορά αυτή για κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Πέρα από τα γενικόλογα μηνύματα στήριξης, ο κύριος Σαπέν έκανε από πλευράς του μία αναφορά, στο άκουσμα της οποίας κόπηκε το χαμόγελο του κύριου Βαρουφάκη. Ενώ ο ίδιος μίλησε για την ανάγκη μία διαφορετικής στάσης απέναντι στον ευρωπαϊκό Νότο, που πλήττεται από την ύφεση, όπως η Ελλάδα, ο κ. Σαπέν πήρε τον λόγο και είπε πως είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις «ποια χώρα ανήκει στον Βορρά ή στο Νότο της Ευρωζώνης». Αντιθέτως, υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο που παίζει ο γαλλογερμανικός άξονας στην Ευρώπη, στέλνοντας το μήνυμα στην Αθήνα ότι «οι αποφάσεις πρέπει να έχουν τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου».

«Νέο συμβόλαιο για Ελλάδα»

Ειδικότερα, ο κύριος Σαπέν, μιλώντας μετά τη συνάντηση με τον Γιάνη Βαρουφάκη στους δημοσιογράφους, τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει νέο συμβόλαιο για Ελλάδα, με κύριους άξονες την Ανάπτυξη και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.Υπογράμμισε, ότι αποτελεί κοινή πεποίθηση της νέας κυβέρνησης στην Ελλάδα και των εταίρων της «η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», τονίζοντας ότι «το ελληνικό χρέος είναι ένα θέμα που πρέπει να το εξετάσουμε».

«Στην βάση αυτών των κοινών πεποιθήσεων εξετάσαμε τον ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η Γαλλία. Είμαστε φιλικό έθνος, με ιστορικούς δεσμούς απέναντι στην Ελλάδα και ένας σημαντικός παίκτης σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε.

«Το χρέος είναι ένα θέμα», σημείωσε. Όταν το χρέος είναι 175% του ΑΕΠ, δεν είναι κάτι απλό. Η Ελλάδα ψάχνει τρόπους να μειώσει το βάρος, αλλά αυτό είναι ένα ζήτημα μεταξύ άλλων ζητημάτων που θα πρέπει να συζητηθούν. Θα μπορούσε να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων με τις δεσμεύσεις που θα αναλάβει η Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις», τόνισε ο κύριος Σαπέν.

Αναγνώρισε επίσης, ότι «θα πρέπει να δοθεί μια ανάσα για την κυβέρνηση» και ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να διασφαλίσει ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμες, ώστε να σχεδιάσει ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Βρίσκεται ήδη εν αναμονή των ελληνικών προτάσεων για «τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις» που θα φέρει στο τραπέζι των συζητήσεων.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι σύντομα θα δει και άλλους εταίρους που είναι αναγκαίοι για την αλλαγή σελίδας στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. «Προσδοκώ να επισκεφτώ και το Βερολίνο, αλλά και την Φρανκφούρτη για επαφές με την ΕΚΤ». Όπως είπε, υπάρχει ήδη επαφή και με το ΔΝΤ, ενώ αναμένει και συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ.
Όσον αφορά τον κ. Σόιμπλε, είπε ότι ο Γερμανός ομόλογός του τον συνεχάρη και είπαν κάποια στιγμή να συναντηθούν, χωρίς ωστόσο να έχει οριστικοποιηθεί μια ημερομηνία γι' αυτό.

Απαντώντας σε ερώτηση για το χρέος, ο Γ. Βαρουφάκης σημείωσε ότι η χώρα πήρε πολλά χρήματα και έγινε ήδη ένα κούρεμα. «Αυτό που ενδιαφέρει είναι να ελαχιστοποιήσουμε το κόστος για τους εταίρους, αλλά για να γίνει αυτό, απαιτείται ανάπτυξη. Πρέπει να συνδεθούν οι αποπληρωμές με την ανάπτυξη, ώστε να πάρουν όλοι τα λεφτά τους πίσω», δήλωσε ο υπουργός.

Για την ΕΚΤ, σημείωσε ότι ο ρόλος της είναι να παρέχει ρευστότητα σε δύσκολες στιγμές. «Δική μας δουλειά είναι να της δώσουμε τη δυνατότητα να το πράξει», διευκρίνισε.

Εκτίμησε, ότι μπορεί να υπάρξει η ενδιάμεση συμφωνία ώστε να σχεδιαστεί το νέο πρόγραμμα που θα συμφωνηθεί με τους εταίρους.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αντερλεχτ – ΑΕΚ 1‑1 στο Λόττο Παρκ: ισοφάριση Ελίασον, ραντεβού πρόκρισης στη Νέα Φιλαδέλφεια

Αθλητικά Νέα Χτες
Οι Βέλγοι προηγήθηκαν με Ντόλμπεργκ, ο Στρακόσα κράτησε όρθια την Ένωση και ο Ελίασον «υπέγραψε» το 1-1 πριν από τη μεγάλη ρεβάνς στην OPAP Arena.

Λευκάδα: Καταγγελίες τουριστών και κατοίκων για εισιτήριο 10 ευρώ σε δημόσια παραλία

Ελλάδα Χτες
Ιδιοκτήτης οικοπέδου στην περιοχή Αγιοφύλι φέρεται να ζητά αμοιβή για να περάσουν από τον χώρο του στην παραλία

Βόλος: 18χρονος προσπάθησε να ξεφύγει από συμπλοκή και καρφώθηκε το πόδι του σε μπετόβεργα

Ελλάδα Χτες
Η Πυροσβεστική έκοψε με τροχό τη σιδερόβεργα από τον μηρό του νεαρού

Απορρίφθηκε πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Τραμπ επειδή θεωρήθηκε «υπερβολικό»

Κόσμος Χτες
Δικαστήριο ακύρωσε την απόφαση για πρόστιμο εκατομμυρίων για τον Ντόναλντ Τραμπ, επειδή, μεταξύ άλλων, θεωρήθηκε «υπερβολικό». Τι αφορά η υπόθεση.

Συγκλονίζει η ιατροδικαστική έκθεση των θυμάτων που απανθρακώθηκαν στο δυστύχημα στην Εγνατία Οδό

Ελλάδα Χτες
Οι νεκροί που έφεραν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις ήταν ζωντανοί μέχρι τη στιγμή που το φορτηγό έπεσε πάνω τους και ξέσπασε μεγάλη φωτιά

Guardian: Απόρρητα στοιχεία του ισραηλινού στρατού δείχνουν ότι το 83% των νεκρών στη Γάζα είναι άμαχοι

Κόσμος Χτες
«Πέντε στους έξι Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα ήταν άμαχοι»

1 στους 5 Έλληνες στερείται πρόσβασης σε κατάλληλη ιατρική περίθαλψη, σύμφωνα με Eurostat

Ελλάδα Χτες
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον μέσο όρο να περιορίζεται μόλις στο 3,6%.

Ryanair: Χαοτικός ο έλεγχος εναέριας κυκλοφορίας της Ελλάδας ‑ Καλεί την Κομισιόν να παρέμβει

Ελλάδα Χτες
Η αεροπορική εταιρεία καταγγέλλει καθυστερήσεις σε πάνω από 5.000 πτήσεις λόγω ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας στην Ελλάδα

Οπαδός της Σάμσουνσπορ ανέμιζε σημαία με τον Κεμάλ στο Παναθηναϊκό Στάδιο ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα Χτες
Οπαδοί της τουρκικής ομάδας βρέθηκαν στο Παναθηναϊκό Στάδιο, ανέμισαν τη σημαία της ομάδας τους που απεικονίζει τον Κεμάλ, λίγες ώρες πριν την αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό

Γάζα ‑ Ο ισραηλινός στρατός ζητά εκκένωση νοσοκομείων πριν την εισβολή στο βορρά

Κόσμος Χτες
Ο στρατός ζητά από ιατρικούς φορείς και διεθνείς οργανώσεις στο βόρειο τμήμα να προετοιμάσουν την οργανωμένη απομάκρυνση του πληθυσμού προς τα νότια