E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΕΚΤ: Έγκριση ρευστότητας μόνο για δεκαπέντε μέρες

Οι ξένοι δανείζουν, οι Έλληνες... σηκώνουν!

Δημοσίευση 22/1/2015 | 00:00

ΕΚΤ: Έγκριση ρευστότητας μόνο για δεκαπέντε μέρες

Δεκτό για δύο εβδομάδες έγινε το αίτημα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών για υπαγωγή στον ELA, όπως αναφέρουν πληροφορίες.

Σύμφωνα με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η συζήτηση για επέκταση της χρηματοδότησης θα επαναληφθεί σε 15 μέρες, στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Εκροές μαμούθ 1,8 δισ. ευρώ την Τετάρτη

Αρνητικό ρεκόρ στις εκροές καταθέσεων καταγράφηκε χθες, Τετάρτη, στα τραπεζικά γκισέ. Χωρίς το ποσό να έχει οριστικοποιηθεί πλήρως, οι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η εκροή από το σύστημα ήταν της τάξης των 1,8 δισ. ευρώ. Όπως αναφέρουν υπάλληλοι τραπεζών, το κλίμα στα καταστήματα θύμισε σήμερα τις χειρότερες ημέρες της κρίσης του 2012. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι τραπεζίτες υπολόγιζαν εκροές περίπου 4,5 δισ. ευρώ στη διάρκεια όλης της προεκλογικής εβδομάδας και το ποσό αυτό φαίνεται πιθανόν να τραβήχτηκε από τις καταθέσεις τη Δευτέρα, την Τρίτη και την Τετάρτη.

Το ακριβές νούμερο των εκροών κάθε ημέρας μεταβάλλεται, καθώς υπάρχουν αντιλογισμοί που αποτυπώνονται με χρονική υστέρηση και μεταβάλλουν τον τελικό λογαριασμό. Επίσης, τα συγκεντρωτικά στοιχεία που μαζεύονται καθημερινά γύρω στις 17:30 μεταβάλλονται από κινήσεις καταθετών που γίνονται μέσω του Internet. Με τις παραπάνω επιφυλάξεις, οι πληροφορίες είναι για εκροή 1 δισ. ευρώ τη Δευτέρα, 1,4 δισ. την Τρίτη και την Τετάρτη οι εκτιμήσεις που διατύπωναν οι τράπεζες αργά το απόγευμα ήταν για εκροή 1,8 δισεκατομμυρίων.

Η κατάσταση έχει προβληματίσει τις διοικήσεις των τραπεζών, καθώς ο ρυθμός των εκροών καθημερινά γιγαντώνεται. Οι τράπεζες έχουν διαθέσιμη ρευστότητα να ανταποκριθούν, αλλά πλέον η έκτακτη ενίσχυση μέσω του ELA καθίσταται απολύτως αναγκαία, καθώς οι εκτιμήσεις των τραπεζών είναι ότι οι εκροές θα κλιμακωθούν μετά την εκλογική αναμέτρηση.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος 18.11.2025
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό