E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Snowden: Το iPhone περιέχει κρυφό λογισμικό κατασκοπείας

«Ενσωματωμένος κοριός»

Δημοσίευση 22/1/2015 | 00:00

Snowden: Το iPhone περιέχει κρυφό λογισμικό κατασκοπείας

Ο Edward Snowden δεν χρησιμοποιεί iPhone, επειδή το κινητό περιέχει κρυφό λογισμικό που ενεργοποιείται εν αγνοία του χρήστη και συλλέγει δεδομένα, δηλώνει ο δικηγόρος του πληροφοριοδότη.

«Ο Edward δεν χρησιμοποιεί ποτέ iPhone, έχει ένα απλό τηλέφωνο», δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti ο δικηγόρος του Snowden.

«Το iPhone έχει ειδικό λογισμικό, το οποίο μπορεί να ενεργοποιεί τον εαυτό του χωρίς να πατήσει ο χρήστης κάποιο κουμπί, και συλλέγει πληροφορίες γι' αυτόν. Επομένως, αρνείται να χρησιμοποιήσει αυτό το τηλέφωνο, για λόγους ασφάλειας», είπε ο δικηγόρος σύμφωνα με το Sputnik News, την αγγλόφωνη υπηρεσία του Ria Novosti.

Μετά τις αποκαλύψεις που έκανε το 2013 ο Snowden για το πρόγραμμα μαζικής παρακολούθησης από την αμερικανική υπηρεσία NSA και τη βρετανική GCHQ, η Apple και άλλοι γίγαντες του διαδικτύου, όπως η Google και το Facebook, αρνήθηκαν ότι συνεργάζονταν ενεργά.

Ζήτησαν μάλιστα από την αμερικανική κυβέρνηση να αλλάξει τη νομοθεσία για τη συλλογή προσωπικών δεδομένων.

Επιπλέον, η Apple ενίσχυσε την ασφάλεια των συσκευών της και υποστηρίζει μάλιστα ότι η νέα έκδοση του λειτουργικού της συστήματος, το iOS 8, καθιστά αδύνατη την αποκρυπτογράφηση των δεδομένων του χρήστη από τις διωκτικές αρχές, ακόμα και αν έχουν ένταλμα έρευνας.

Ωστόσο, έγγραφο της NSA που χρονολογείται στο 2010 και ήρθε πρόσφατα στη δημοσιότητα αποκαλύπτει ότι η βρετανική GCHQ παρακολουθούσε χρήστες iPhone μέσω των μοναδικών αναγνωριστικών αριθμών UDID. Η Apple εγκατέλειψε το σύστημα UDΙD το 2013.

Τα έγγραφα που έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα ο Snowden δεν περιέχουν αναφορές για κρυφό λογισμικό κατασκοπείας στα iPhone, υπάρχει ωστόσο αρκετό ακόμα υλικό που πιστεύεται ότι δεν έχει δημοσιευτεί ως τώρα.

Ο ίδιος παραμένει καταζητούμενος στις ΗΠΑ για μια σειρά κατηγοριών, όπως η κατασκοπεία και η κλοπή κυβερνητικών εγγράφων. Από το 2013 ζει με τη φίλη του στη Μόσχα, που του παρείχε άσυλο και τριετή άδεια διαμονής.

Πηγή: in.gr

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βροχή ελέγχων από την εφορία το 2026: Πάνω από 72.800 έρευνες της ΑΑΔΕ, ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Ελλάδα 05.01.2026
Σε πρώτο πλάνο οι υποθέσεις από το 2022 μέχρι και το 2025 - Στόχος φορολογικά έσοδα της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ

Μετά τη Βενεζουέλα, η Κολομβία; «Καλή ιδέα» μια νέα επιχείρηση, λέει ο Τραμπ – Τι είπε για Κούβα και Γροιλανδία

Κόσμος 05.01.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τραμπ απειλεί να διατάξει στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Κολομβίας

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: Οδηγούσε στον περιφερειακό με 304 χιλιόμετρα και τραβούσε βίντεο για το TikTok!

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛ.ΑΣ. έχει ταυτοποιήσει τον οδηγό και θα προβεί στις προβλεπόμενες ενέργειες

Νέα ανακοίνωση της ΥΠΑ: Αποκαταστάθηκε πλήρως το πρόβλημα ‑ Συνεχίζεται η έρευνα για τα αίτια

Ελλάδα Χτες
Η ΥΠΑ τονίζει ότι σε όλα τα στάδια της διαχείρισης του περιστατικού «διασφαλίστηκε πλήρως η ασφάλεια των πτήσεων»

Γιώργος Παπαδάκης: Η ανακοίνωση του Λαϊκού Νοσοκομείου για τον θάνατό του

Ελλάδα Χτες
Θρήνος για τον αδόκητο χαμό του γνωστού δημοσιογράφου

«Κατεβάζουν ρολά» οι λαϊκές αγορές από τις 7 Ιανουαρίου ‑ Το πρόγραμμα των απεργιακών κινητοποιήσεων

Ελλάδα Χτες
Τι αναφέρει σε ανάρτησή της η Παναττική Ομοσπονδία Σωματείων Πωλητών Λαϊκών Αγορών (ΠΟΣΠΛΑ)

Ανδραβίδα: Δεν άντεξε την απώλεια του γιου του σε τροχαίο και αυτοκτόνησε

Ελλάδα Χτες
Ο 50χρονος δεν άντεξε το βάρος της ανείπωτης απώλειας που κουβαλούσε τους τελευταίους μήνες και αυτοκτόνησε

Πέθανε ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Έφυγε από τη ζωή ο δημοσιογράφος ύστερα από έμφραγμα

Υπέστη έμφραγμα ο Γιώργος Παπαδάκης

Ελλάδα Χτες
Μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του στο Λαϊκό

Αγρότες από όλη την Ελλάδα κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις ‑ Σχέδια για 48ωρους αποκλεισμούς δρόμων

Ελλάδα Χτες
«Οι δρόμοι δεν είναι δικοί τους, είναι δικοί μας. Τους πληρώνουμε με τη δουλειά και τους φόρους μας» διαμηνύουν

Προβλήματα στο FIR Αθηνών: Ξεκινούν και πάλι οι αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια

Ελλάδα Χτες
Δεκάδες ακυρώσεις πτήσεων με μεταθέσεις σε άλλες ημερομηνίες