E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αίτημα από Alpha Bank και Eurobank στην ΤτΕ για παροχή ρευστότητας από ELA

Λόγω έλλειψης ρευστού

Δημοσίευση 16/1/2015 | 10:26

Αίτημα από Alpha Bank και Eurobank στην ΤτΕ για παροχή ρευστότητας από ELA

Alpha Bank και Eurobank προσέφυγαν ήδη στον ELA, τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας. Oι δύο τράπεζες ζήτησαν από την Τράπεζα της Ελλάδας χρήματα μέσω του ELA την Πέμπτη, εξαιτίας της έλλειψης ρευστού.

Eurobank: Ναι, έχουμε υποβάλλει προληπτική αίτηση

Προληπτική αίτηση για ένταξη στον ELA υπέβαλλε η Eurobank διαβλέποντας ενδεχόμενες αυξημένες ανάγκες στο επόμενο διάστημα. Αυτό δεν σημαίνει ότι η τράπεζα θα προχωρήσει να κάνει χρήση της συγκεκριμένης βοηθητικής γραμμής ακόμα. Εκτιμάται μάλιστα ότι είναι πιθανό κάτι τέτοιο να αποφευχθεί μέχρι τις εκλογές και στη συνέχεια να εξομαλυνθεί η κατάσταση. Όσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις της τράπεζας σε ελβετικό φράγκο είναι ύψους 3 δισ. αλλά είναι καλυμμένες (hedge) από θέσεις τέτοιες για αποδεχθούν επιπτώσεις όπως συνέβη κατά τη χθεσινή υποτίμηση του ευρώ. Σύμφωνα εξάλλου με την JP Morgan, η Eurobank είναι η τράπεζα με τη μικρότερη έκθεση στο ρίσκο ρευστότητας αφού θα χρειαζόνταν 4% με 8% επί της συνολικών περιουσιακών της στοιχείων για την κάλυψη του κενού.

Γιατί υποβλήθηκαν τα αιτήματα στον ELA

H κίνηση αυτή ήρθε ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης εκροής καταθέσεων, αλλά και της απόκτησης έντοκων γραμματίων που επιβάλει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το κράτος. Σε ό,τι αφορά τις καταθέσεις τον περασμένο Δεκέμβριο μειώθηκαν κατά 3 δισ. ευρώ, ενώ τον Ιανουάριο οι απώλειες συνεχίζονται, αλλά όπως σημειώνουν οι τράπεζες αντιμετωπίζονται. Μεγάλη αφαίμαξη στη ρευστότητα, που επιτάχυνε την προσφυγή των τραπεζών στο ELA, προκαλούν οι αλλεπάλληλες εκδόσεις εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου. Τον περασμένο Νοέμβριο το Δημόσιο άντλησε μέσω εντόκων 2,75 δισ. ευρώ, τον Δεκέμβριο 3,25 δισ. ευρώ ενώ μέχρι στιγμής τον Ιανουάριο 2,7 δισ. ευρώ. Από τα παραπάνω ποσά σημαντικό τμήμα -σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών ποσό 3 δισ.- ήταν στα χέρια ξένων επενδυτών, οι οποίοι δεν τα ανανεώνουν και τα οποία τελικά αγοράζονται από τις εγχώριες τράπεζες.

Οι τράπεζες συνήθως καταφεύγουν στον ELA όταν αντιμετωπίζουν σοβαρή έλλειψη μετρητών και δεν διαθέτουν τα απαραίτητα εχέγγυα για την άντληση ρευστού από την Ευρωπάϊκή Κεντρική Τράπεζα, που αποτελεί τη βασική πηγή χρηματοδότησής τους.

Να σημειωθεί ότι ο ELA είναι ιδιαίτερα δαπανηρός, καθώς χρηματοδοτεί με επιτόκιο 1,55% έναντι του 0,05% της ΕΚΤ.

Σύμφωνα με όσα ακούγονται, οι αιτήσεις από τις δύο τράπεζες θα συζητηθούν από την ΕΚΤ την επόμενη Τετάρτη.

Ακόμη βέβαια δεν έχει επιβεβαιωθεί η είδηση και μένει να φανεί εκτός φυσικά από το αν ισχύει κάτι τέτοιο, ποιες είναι αυτές οι τράπεζες και αν είναι οι μοναδικές που οδηγήθηκαν στον ELA.

Σημειώνεται ότι οι εγχώριες τράπεζες είχαν καταφύγει στον ELA και το 2011 για να αντιμετωπίσουν τη μεγάλη φυγή των καταθέσεων, αλλά και το μπαράζ των υποβαθμίσεων του ελληνικού Δημοσίου (και των τραπεζών) που εξοβέλισε τους ελληνικούς τίτλους ως «μη επιλέξιμους» για την παροχή ρευστότητας από το ευρωσύστημα. Μάλιστα, τον Μάιο του 2012, εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που πυροδότησαν τότε οι εκλογές, οι εγχώριες τράπεζες άντλησαν μέσω ELA 124 δισ. ευρώ και κατάφεραν να αναχαιτίσουν τις άνευ προηγουμένου εκροές καταθέσεων. Από τον Δεκέμβριο του 2012 ο ELA, και γενικότερα η εξάρτηση των εγχωρίων τραπεζών, άρχισε να μειώνεται, ενώ τον Μάιο του 2014 η εξάρτηση από τον ELA μηδενίστηκε. Η εξάρτηση σε ρευστότητα από το ευρωσύστημα μειώθηκε από το αρνητικό ρεκόρ των 135 δισ. (Ιούνιος 2012) σε 42,6 δισ. ευρώ τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποτυπώνοντας τη θεαματική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας και της ρευστότητας. Μάλιστα, την περασμένη άνοιξη οι εγχώριες τράπεζες επέστρεψαν, για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης, στη διατραπεζική αγορά.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Σοκ στην Αυστρία: Μητέρα και κόρη βρέθηκαν νεκρές σε καταψύκτες ‑ Αγνοούνταν από τον Ιούλιο του 2024

Κόσμος 18.11.2025
Δύο άνδρες, ένας 55χρονος Αυστριακός και ο 53χρονος αδελφός του, συνελήφθησαν για την υπόθεση τον Ιούνιο

Ανησυχία στη Θεσσαλονίκη: Αγέλη λύκων εμφανίστηκε στην Πυλαία ‑ Δείτε βίντεο

Ελλάδα 18.11.2025
«Θα πρέπει να λάβουμε μέτρα και να εκφοβιστούν από συγκεκριμένη ομάδα άμεσης επέμβασης», τόνισε ο Σπύρος Ψαρούδας, Γενικός Συντονιστής της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Καλλιστώ»

Γαλλία: Έσκαβε για πισίνα και βρήκε χρυσό αξίας 700.000 ευρώ ‑ Πήρε μόνο ...μπράβο!

Κόσμος 18.11.2025
Από το όνειρο στον εφιάλτη - Βρήκε θησαυρό, αλλά δεν δικαιούται απολύτως τίποτα

Ρύπανση: Ελάχιστο πλαστικό αρκεί για να σκοτώσει θαλάσσια ζώα ‑ Τρομακτικά τα ευρήματα νέας μελέτης

Κόσμος 18.11.2025
Νέα έρευνα ανέλυσε 10.000 νεκροψίες - Μόλις 23 κομμάτια πλαστικού θέτουν σε κίνδυνο τα θαλασσοπούλια

Ηράκλειο: 16χρονος ξυλοκοπήθηκε από παρέα ανηλίκων

Ελλάδα 18.11.2025
Για το περιστατικό έχουν γίνει συνολικά εννέα συλλήψεις

Τον σκότωσε στο ξύλο επειδή του έκλεισε τον δρόμο στον Νέο Κόσμο

Ελλάδα 18.11.2025
Ομολόγησε ο 29χρονος τη δολοφονία του 58χρονου

«Έπεσε» η Cloudflare: Προβλήματα σε όλο τον κόσμο στο X, το ChatGPT και πολλές άλλες ιστοσελίδες

Tech + Science 18.11.2025
Το περιστατικό σημειώνεται λίγες εβδομάδες μετά τη μεγάλη διακοπή λειτουργίας της Amazon Web Services

Πάτρα: Ανατροπή στην υπόθεση του vεκρoύ 4χρονου ‑ Ο θείος του ομολόγησε πως είχαν τρoχαίo

Ελλάδα 18.11.2025
O 25χρονος επιχείρησε να πάει βόλτα με τη μηχανή τον τετράχρονο - Το όχημα, που κατασχέθηκε, γλίστρησε και έπεσε στο κενό