ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η πόλη όπου τα Χριστούγεννα αρχίζουν από τον Σεπτέμβριο ‑ Παράγει 20.000 τόνους γλυκών

Κανέλα, αμύγδαλο και ζάχαρη - Η πόλη όπου είναι ήδη Χριστούγεννα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ 
Δημοσίευση 18/9/2026 | 00:02
Η πόλη όπου τα Χριστούγεννα αρχίζουν από τον Σεπτέμβριο ‑ Παράγει 20.000 τόνους γλυκών
NEXTWEB

Για τους κατοίκους της Εστέπα, η έναρξη της παραγωγής σημαίνει κάτι πολύ απλό: όταν ολόκληρη η πόλη αρχίζει να μυρίζει κανέλα, τα Χριστούγεννα πλησιάζουν.

Μπορεί το ημερολόγιο να γράφει ακόμη Σεπτέμβριο, όμως σε μια μικρή πόλη της Ανδαλουσίας τα Χριστούγεννα έχουν ήδη αρχίσει. Στην Εστέπα, στην επαρχία της Σεβίλλης, ο αέρας γεμίζει από κανέλα, αμύγδαλο και καβουρδισμένο σουσάμι, καθώς τα εργαστήρια της πόλης ξεκινούν μήνες νωρίτερα την παραγωγή των διάσημων χριστουγεννιάτικων γλυκών της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Εστέπα έχει περίπου 12.000 κατοίκους, όμως κάθε χρόνο παράγει σε τεράστια κλίμακα τα παραδοσιακά mantecados και polvorones, δύο γλυκίσματα άρρηκτα συνδεδεμένα με τα ισπανικά Χριστούγεννα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του δημοσιεύματος, 18 εργαστήρια παράγουν περίπου 20.000 τόνους γλυκών μέχρι τον Δεκέμβριο, με τις πωλήσεις του κλάδου να αγγίζουν τα 80 εκατ. ευρώ και χιλιάδες ανθρώπους να εργάζονται στην εποχική παραγωγή.

Η παράδοση κρατά από τον 19ο αιώνα και πίσω της βρίσκεται μια γυναίκα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της πόλης

Η Micaela Ruiz Téllez, γνωστή ως La Colchona, γεννήθηκε στην Εστέπα το 1821. Χρησιμοποιώντας λαρδί για να παρασκευάζει γλυκά, άρχισε να πειραματίζεται με τη συνταγή ώστε να αντέχουν περισσότερο χωρίς να σκληραίνουν.

Το αποτέλεσμα ήταν ένα γλύκισμα σταθερό εξωτερικά αλλά μαλακό στο εσωτερικό. Γύρω στο 1850, ο σύζυγός της, που ταξίδευε συχνά προς την Κόρδοβα, άρχισε να πουλά τα γλυκά της στη διαδρομή.

Η φήμη τους εξαπλώθηκε και σύντομα οικογένειες της περιοχής άρχισαν να ανοίγουν μικρά εργαστήρια μέσα στα σπίτια τους. Με τον χρόνο, αυτά εξελίχθηκαν σε μια ολόκληρη βιομηχανία που σήμερα αποτελεί βασικό κομμάτι της οικονομίας και της ταυτότητας της Εστέπα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το εργαστήριο της La Colchona λειτουργεί ακόμη, υπό τη διαχείριση των απογόνων της, ακολουθώντας παραδοσιακές συνταγές.

Τα mantecados είναι συνήθως πιο μαλακά και εύθρυπτα, ενώ τα polvorones έχουν πιο συμπαγή, πουδρένια υφή και συχνά περισσότερο αμύγδαλο και ζάχαρη άχνη.

ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ