E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Δημοσκοπήσεις: Η ψαλίδα που κλείνει και η κόντρα για το τρίτο κόμμα

Διαφορές που παίζουν μέχρι και 3 μονάδες

Δημοσίευση 3/1/2015 | 12:51

Δημοσκοπήσεις: Η ψαλίδα που κλείνει και η κόντρα για το τρίτο κόμμα

Διπλή μάχη καταγράφουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις, ενόψει των εκλογών. Γιατί τη στιγμή που κλείνει η ψαλίδα ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ, «φουντώνει» η μάχη ανάμεσα σε τέσσερα κόμματα, για την τρίτη θέση.

Σύμφωνα με τις πρόσφατες μετρήσεις, οι οποίες δημοσιεύθηκαν από τις 28 έως και τις 31 Δεκεμβρίου, τα δύο πρώτα κόμματα συγκεντρώνουν από 50,4% έως 55%. Πρόκειται για τις δημοσκοπήσεις των εταιρειών Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», Alco για το «Πρώτο Θέμα, Palmos Analysis για το tvxs, Marc για τον Alpha, Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪ και Interview για τη Βεργίνα TV, τα συμπεράσματα από τις οποίες συγκέντρωσε η εφημερίδα «Τα Νέα».

Σε αυτές τις δημοσκοπήσεις, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ κυμαίνονται από 27% έως 29,9%, ενώ η Νέα Δημοκρατία εμφανίζεται να συγκεντρώνει από 23,4% έως και 25,1%. Η μεταξύ τους ψαλίδα εκτείνεται από 2,4% έως και 4,5%- παρότι στη δημοσκόπηση της Palmos Analysis για το tvxs άγγιξε ακόμη και το 6,5% (ΣΥΡΙΖΑ 29,9%, ΝΔ 23,4%).

Ομως οι αναλυτές επισημαίνουν ότι παρότι καταγράφεται μείωση της διαφοράς ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, αυτό συμβαίνει χωρίς να αλλάζει το σκηνικό. Οπως σημειώνουν, δύσκολα θα μπορούσε να αλλάξει και να ανατραπεί η πρώτη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ υπογραμμίζουν ότι οποιαδήποτε μεταβολή στο σκηνικό είναι συνυφασμένη με το κομμάτι της ελληνικής οικονομίας.

Το τρίτο κόμμα
Με βάση όμως το γεγονός ότι οι περισσότεροι Ελληνες τάσσονται υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας- όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις- κομβικό ρόλο θα παίξει το τρίτο κόμμα των εκλογών. Για αυτή τη θέση δίνουν μάχη στήθος με στήθος τέσσερα κόμματα: το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.

Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το «ταβάνι» στα ποσοστά του Ποταμιού αγγίζει το 7,1%, με κατώτατο όριο το 4,4%. Τα ποσοστά του ΚΚΕ διαμορφώνονται από 3,8% έως 5,8% ενώ η Χρυσή Αυγή έχει κορυφή το 6,5%.

Το ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα κινείται κοντά στο 4,5%-5% κατά μέσο όρο, αφού τα ποσοστά του κυμαίνονται από 3,3% έως 6,1%. Στη Χαριλάου Τρικούπη όμως βασίζονται στο γεγονός ότι διαθέτουν παραδοσιακούς ψηφοφόρους, άρα έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες συσπείρωσης

Οσο για το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου, οι ειδικοί των δημοσκοπήσεων αποφεύγουν να τοποθετηθούν μέχρι να ανακοινωθεί επίσημα και πάρουν στα χέρια τους τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων. Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως εκτιμούν ότι από το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές, μόνο το 10% βλέπουν θετικά το κόμμα Παπανδρέου, δηλαδή- σύμφωνα με τους ίδιους- το 0,8% του εκλογικού σώματος. Παράλληλα, υπολογίζουν ότι οι απώλειες από το νέο κόμμα θα είναι μικρότερες για το ΠΑΣΟΚ, αλλά θα προκαλέσουν προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ αφού όπως λένε σε αυτόν έχουν πάει οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Παπανδρέου ήδη από το 2012.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

«Τον Σεπτέμβριο διαγράφονται οι πρώτοι `αιώνιοι φοιτητές`»: Σύσκεψη για τα πανεπιστήμια υπό τον Κυριάκου Μητσοτάκη

Πολιτική 07.07.2025
«Μιλάμε για σημαντική εκκαθάριση των καταλόγων των ανενεργών φοιτητών, ακόμη και από τη δεκαετία του ΄50 και του ΄60»

Αγρότες φυλάνε σκοπιές στα χωράφια στην Ηλεία: Αγριογούρουνα έφαγαν 50 τόνους καρπούζια και πεπόνια

Ελλάδα 07.07.2025
Όπου υπάρχουν καλλιέργειες κοντά σε δασώδεις περιοχές, το φαινόμενο είναι εντονότερο

Τέξας: Νεαρή κρεμάστηκε από δέντρο για να γλιτώσει από τις φονικές πλημμύρες

Κόσμος 07.07.2025
«Είναι ένα πραγματικό θαύμα, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το εξηγήσουμε» ανέφερε ο άνδρας που την άκουσε να φωνάζει και ειδοποίησε τις αρχές

Πέρασε στην Ελλάδα η φωτιά που ξέσπασε στην Αλβανία ‑ Καίει σε ορεινή δύσβατη περιοχή

Ελλάδα 07.07.2025
Στο σημείο επιχειρούν 15 πυροσβέστες με 3 οχήματα

Επίδομα 100 ευρώ ‑ Αυτοί είναι οι δικαιούχοι

Οικονομία 07.07.2025
Ποιοι εργαζόμενοι μπορούν να λάβουν το επίδομα των 100 ευρώ

Πανσέληνος Ιουλίου 2025: Πότε θα δούμε το «Φεγγάρι του Κόκκινου Ελαφιού»

Ελλάδα 07.07.2025
Η Πανσέληνος του Ελαφιού, όπως αποκαλείται παραδοσιακά η πανσέληνος του Ιουλίου, θα κορυφωθεί στις 10 Ιουλίου 2025

Το υπόμνημα Καραμανλή στην Προανακριτική για τα Τέμπη ‑ Αρνείται κάθε αξιόποινη πράξη

Ελλάδα 07.07.2025
Ζητάει την παραπομπή του στο δικαστικό συμβούλιο - Δείτε το υπόμνημα

Ξεκινά η υποβολή του μηχανογραφικού δελτίου: Πότε ολοκληρώνεται η προθεσμία

Ελλάδα 07.07.2025
Γενικές πληροφορίες για τους υποψηφίους

Ακρίβεια: «Πικρή» γεύση στα καλοκαιρινά φρούτα λόγω τιμής – Αυτό είναι το πιο «τσιμπημένο»

Οικονομία 07.07.2025
Τα καλοκαιρινά φρούτα είναι από τις μεγαλύτερες απολαύσεις αυτής της εποχής, ωστόσο, τείνουν να γίνουν κι αυτά… είδος πολυτελείας

Χρέη στην εφορία: Πάνω από 3,5 δισ. ευρώ οι απλήρωτοι φόροι το πρώτο πεντάμηνο του 2025

Οικονομία 07.07.2025
Σταγόνα στον ωκεανό των ληξιπρόθεσμων οφειλών οι ρυθμίσεις χρεών

Θηλιά στις επιχειρήσεις το ενεργειακό κόστος ‑ Πού φτάνει η τιμή του ρεύματος

Ελλάδα 07.07.2025
Οι ελληνικές επιχειρήσεις πληρώνουν κατά 50% υψηλότερη τιμή ρεύματος σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.