E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η «μαφία της άμμου» και η κρίση που κανένας δεν συζητά

Γιατί ο πλανήτης «ξεμένει» από άμμο;

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 19/5/2026 | 00:11

Η «μαφία της άμμου» και η κρίση που κανένας δεν συζητά
@Magnific.com

Όταν σκεφτόμαστε τους πιο πολύτιμους και απειλούμενους φυσικούς πόρους του πλανήτη, το μυαλό μας πηγαίνει αυτόματα στο πετρέλαιο, το νερό ή τα δάση. Σχεδόν κανείς δεν σκέφτεται την άμμο. H άμμος είναι ο δεύτερος πιο περιζήτητος φυσικός πόρος στον κόσμο μετά το νερό. 

Η ζήτησή της είναι τόσο ακραία και η έλλειψή της τόσο πραγματική, που έχει γεννήσει μια παγκόσμια «μαύρη αγορά» και βίαιες εγκληματικές οργανώσεις, γνωστές ως η «Μαφία της Άμμου».

Γιατί ο πλανήτης «ξεμένει» από άμμο;

Το πρώτο ερώτημα που γεννιέται είναι εύλογο: Αφού ο πλανήτης είναι γεμάτος από απέραντες ερήμους, πώς είναι δυνατόν να έχουμε έλλειψη; Η απάντηση κρύβεται στη γεωλογία και τη φυσική. Η άμμος της ερήμου είναι στρογγυλεμένη και λεειασμένη από τους ανέμους, με αποτέλεσμα οι κόκκοι της να μην μπορούν να «κολλήσουν» μεταξύ τους. Είναι εντελώς άχρηστη για τον κατασκευαστικό κλάδο.

Αντίθετα, η βιομηχανία χρειάζεται την ανάγλυφη, γωνιώδη άμμο που βρίσκεται στους πυθμένες των ποταμών, των λιμνών και των θαλασσών, η οποία είναι απαραίτητη για την παραγωγή σκυροδέματος (μπετόν), γυαλιού και μικροτσίπ. Για να καταλάβουμε το μέγεθος, για την κατασκευή ενός μόνο σπιτιού χρειάζονται περίπου 200 τόνοι άμμου, ενώ για ένα νοσοκομείο ή ένα εργοστάσιο οι ανάγκες αγγίζουν τους 3.000 τόνους. Καταναλώνουμε άμμο με ρυθμό πολύ ταχύτερο από αυτόν που η ίδια η φύση μπορεί να την αναγεννήσει.

Οργανωμένο έγκλημα και κλεμμένες παραλίες

Εκεί ακριβώς που η νόμιμη προσφορά αδυνατεί να καλύψει την τεράστια ζήτηση, μπαίνει το οργανωμένο έγκλημα. Σε χώρες όπως η Ινδία, το Μαρόκο, η Τζαμάικα και η Καμπότζη, οι «μαφίες της άμμου» λειτουργούν με στρατιωτική πειθαρχία και απίστευτο θράσος. Έχουν καταγραφεί περιστατικά όπου εκατοντάδες φορτηγά και παράνομα σκάφη εμφανίζονται σε προστατευόμενες παραλίες μέσα στη νύχτα και, μέχρι να ανατείλει ο ήλιος, έχουν εξαφανίσει ολόκληρη την ακτογραμμή, αφήνοντας πίσω τους μόνο γυμνούς βράχους.

Στην Ινδία, η μαφία της άμμου θεωρείται μία από τις πιο ισχυρές και επικίνδυνες εγκληματικές οργανώσεις της χώρας. Ελέγχει χιλιάδες παράνομα ορυχεία σε ποτάμια, διακινεί δισεκατομμύρια δολάρια μαύρου χρήματος και δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ακραία βία. Ακτιβιστές, δημοσιογράφοι, ακόμη και αστυνομικοί που επιχείρησαν να ερευνήσουν ή να σταματήσουν την παράνομη εξόρυξη άμμου, έχουν δολοφονηθεί ή δεχθεί μαζικές επιθέσεις, καθιστώντας αυτή την αόρατη κρίση μια αιματοβαμμένη πραγματικότητα.

Οι εφιαλτικές περιβαλλοντικές συνέπειες

Η λεηλασία της άμμου δεν είναι ένα έγκλημα χωρίς θύματα· οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι βιβλικές. Η αλόγιστη αφαίρεση άμμου από τους πυθμένες των ποταμών καταστρέφει τα οικοσυστήματα, εξολοθρεύει τα ψάρια και τους οργανισμούς που ζουν εκεί και αλλοιώνει τη φυσική ροή του νερού. Αυτό οδηγεί σε κατάρρευση των γεφυρών, διάβρωση των εδαφών και καταστροφικές πλημμύρες κατά τη διάρκεια των μουσώνων, καθώς τα ποτάμια χάνουν τα φυσικά τους «αναχώματα».

Στις θαλάσσιες περιοχές, η εξαφάνιση των παραλιών αφήνει τις παραθαλάσσιες κοινότητες εντελώς απροστάτευτες απέναντι στα κύματα και τις καταιγίδες, ενώ προκαλεί την εισβολή του θαλασσινού νερού στον υδροφόρο ορίζοντα, καταστρέφοντας τις καλλιέργειες και το πόσιμο νερό. 

Καθώς ο κόσμος συνεχίζει να αστικοποιείται με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, η ανάγκη για εναλλακτικά υλικά (όπως η ανακύκλωση πλαστικού ή η χρήση τέφρας στις κατασκευές) γίνεται πιο επιτακτική από ποτέ. Η άμμος, το υλικό που θεωρούσαμε δεδομένο κάτω από τις ξαπλώστρες μας, στερεύει – και ο πλανήτης χάνει κυριολεκτικά το έδαφος κάτω από τα πόδια του.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ελλάδα ξανά σε αρνητική λίστα της ΕΕ ‑ Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

E-Daily 3.Left 19.05.2026
Πάνω από 92 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν κοντά στη φτώχεια

Από τις φτωχογειτονιές του Μπρονξ στο Ανώτατο Δικαστήριο: Η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της Αμερικής

E-Daily 3.Left 19.05.2026
Η Σόνια Σοτομαγιόρ έγινε η πρώτη Λατίνα δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου και σύμβολο ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους

Το χάπι από την Ινδία που σπέρνει τον τρόμο στην Αφρική

E-Daily 1.Hero 19.05.2026
Πώς ένα παυσίπονο μετατράπηκε σε τεράστια κρίση οπιοειδών

Η «μαφία της άμμου» και η κρίση που κανένας δεν συζητά

E-Daily 3.Left 19.05.2026
Γιατί ο πλανήτης «ξεμένει» από άμμο;

Η οικογένεια που ζούσε σε απομόνωση για 42 χρόνια και δεν πήρε χαμπάρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

E-Daily 3.Left Χτες
Η φυγή από το σταλινικό καθεστώς και η επιβίωση σε ακραίες συνθήκες

Η γυναίκα που έγινε μύθος και θύμα της Ιστορίας: Η τραγική μοίρα της Υπατίας της Αλεξάνδρειας

E-Daily 3.Left Χτες
Μια από τις πρώτες μεγάλες επιστήμονες της ανθρωπότητας, ανάμεσα στη γνώση, τη θρησκευτική σύγκρουση και έναν θάνατο που σημάδεψε αιώνια τον πολιτισμό

Τζίμης Αρμάος: Η ιστορία ενός ανθρώπου που κάποτε έκανε την Ελλάδα να παραμιλά

E-Daily 3.Left Χτες
Κάποτε τον αποθέωναν, στο τέλος τον ξέχασαν

Η γυναίκα που ανέλαβε το OnlyFans μετά τον θάνατο του ιδιοκτήτη

E-Daily 3.Left Χτες
Tι αποφάσεις θα πάρει για το μέλλον της πλατφόρμας

Ποια είναι η γυναίκα που διασχίζει 26.000 χιλιόμετρα με άλογο

E-Daily 3.Left Χτες
Σχεδόν 26.000 χιλιόμετρα πάνω σε ένα άλογο, διασχίζοντας 14 χώρες και δύο ηπείρους

Τα brands άλλαξαν στρατηγική ‑ Αυτό που συμβαίνει πλέον στα comments αλλάζει τα social media

E-Daily 3.Left Προχτές
Οι μάρκες μόδας κατεβαίνουν στα comments για να μείνουν relevant

Η διεθνής μελέτη που συνδέει ημερομηνίες με αυξημένο κίνδυνο αυτoκτoνiας

E-Daily 3.Left Προχτές
Ανάλυση 1,7 εκατομμυρίων περιστατικών σε 26 χώρες αποκαλύπτει ανησυχητικά χρονικά μοτίβα και φέρνει στο προσκήνιο τον ρόλο της ρουτίνας, της πίεσης και των κοινωνικών παραγόντων στην ψυχική υγεία