E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Γιατί βάφουν οι Έλληνες τα αυγά κόκκινα το Πάσχα: Η ιστορία και η παράδοση που κρατά αιώνες

Από τη θρησκευτική σημασία μέχρι το παιχνίδι του τσουγκρίσματος: όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το κόκκινο αυγό

Δημοσίευση 9/4/2026 | 00:41

Γιατί βάφουν οι Έλληνες τα αυγά κόκκινα το Πάσχα: Η ιστορία και η παράδοση που κρατά αιώνες
unsplash

Κάθε Μεγάλη Πέμπτη, χιλιάδες ελληνικά σπίτια γεμίζουν με το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των αυγών, μια παράδοση που έχει τις ρίζες της αιώνες πίσω και παραμένει αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο αγαπημένα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα. Μαζί με τα κεριά, τη λειτουργία της εκκλησίας, το αρνί και το τσουρέκι, τα κόκκινα αυγά αποτελούν σύμβολο της γιορτής και ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα στοιχεία της ελληνικής κουλτούρας.

Η σημασία των κόκκινων αυγών δεν είναι απλώς διακοσμητική. Το κόκκινο χρώμα συμβολίζει το αίμα που έχυσε ο Χριστός στο σταυρό, ενώ το ίδιο το αυγό αντιπροσωπεύει τον σφραγισμένο τάφο Του. Όταν σπάει το αυγό κατά το τσούγκρισμα, θυμίζει την Ανάσταση και την έξοδο του Χριστού από τον τάφο, καθιστώντας το αυγό ένα έμβλημα της ζωής και της ελπίδας.

Η παράδοση λέει ότι η πρακτική ξεκίνησε με τη Μαρία τη Μαγδαληνή, η οποία, σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση, μετέφερε βρασμένα αυγά στον τάφο του Χριστού. Όταν αντίκρισε τον Αναστημένο Χριστό, τα αυγά στο καλάθι της μετατράπηκαν μαγικά σε έντονο κόκκινο χρώμα. Μια παραλλαγή της ιστορίας θέλει τη Μαρία να παρουσιάζει τα αυγά στον Πόντιο Πιλάτο, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι θα πιστέψει μόνο αν τα αυγά κοκκινίσουν και έτσι έγινε.

Για όσους θέλουν να βάψουν τα αυγά φυσικά, χωρίς χημικά, μια παραδοσιακή συνταγή χρησιμοποιεί φλούδες κίτρινων κρεμμυδιών. Αρκεί να βράσεις τις φλούδες σε νερό με λίγο ξύδι, να προσθέσεις τα αυγά και να τα αφήσεις να απορροφήσουν το χρώμα. Το αποτέλεσμα είναι αυγά με φυσικό, βαθύ κόκκινο χρώμα, έτοιμα για το Πάσχα.

Το κόκκινο αυγό δεν μένει μόνο διακοσμητικό. Στην Κυριακή του Πάσχα, οι Έλληνες συμμετέχουν στο τσούγκρισμα, ένα παιχνίδι που καθορίζει τον «νικητή» με καλές τύχες για τον χρόνο που ακολουθεί. Κάθε παίκτης λέει «Χριστός Ανέστη», και ο αντίπαλος απαντά «Αληθώς Ανέστη», ενώ τα αυγά συγκρούονται στο τραπέζι, συνδέοντας τη χαρά, τη διασκέδαση και την παράδοση σε μια αδιατάρακτη ελληνική συνήθεια.

Η πρακτική του κόκκινου αυγού παραμένει ζωντανή, φέρνοντας μαζί της ιστορία, πίστη και χαρά, και επιβεβαιώνει ότι το Πάσχα στην Ελλάδα είναι πολύ περισσότερα από μια γιορτή ... είναι μια εμπειρία που ενώνει γενιές.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο άνθρωπος πίσω από το Ioannina Half Marathon: Ο Βασίλης Τζουμάκας μιλά για τον αγώνα που έγινε θεσμός

Πρόσωπα 16.04.2026
Από μια ιδέα που ξεκίνησε στα Ιωάννινα, σε ένα από τα πιο δυνατά running events της Ελλάδας – 10 ερωτήσεις στον άνθρωπο που το δημιούργησε

Πικροδάφνη στα σχολεία: Eπικίνδυνο φυτό ή υπερβολικός πανικός;

Stories 16.04.2026
Οι πικροδάφνες περιλαμβάνονται συχνά στα πιο δηλητηριώδη φυτά στον κόσμο και είναι πολύ κοινές στην Ελλάδα

Μπίτα Χεμάτι: Τι ξέρουμε και τι όχι για την καταδίκη που συζητά όλος ο κόσμος

Πρόσωπα 16.04.2026
Η υπόθεση της κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Εχει η Βόρεια Κορέα πυρηνικά όπλα τελικά;

Stories 16.04.2026
Η Βόρεια Κορέα ανεβάζει ταχύτητα στο πυρηνικό της πρόγραμμα

Από την Πελοπόννησο στη Γερουσία των ΗΠΑ: Η άγνωστη Ελληνίδα που κατέκτησε την Αμερική

Πρόσωπα Χτες
Η εντυπωσιακή διαδρομή της Adeline Jay Geo-Karis από μετανάστρια του 1922 σε ισχυρή πολιτική προσωπικότητα και αξιωματικό του Ναυτικού

Πού αυξάνονται οι άθεοι και τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Stories Χτες
Η νέα τάση γύρω από τη θρησκεία

Πόλεμος χωρίς στρατό; Πώς drones και ρομπότ κατέλαβαν ρωσική θέση

Stories Χτες
Η νέα εποχή του πολέμου είναι ήδη εδώ

Ροζ, ματωμένο και άλλα: Γιατί δίνουμε ονόματα στα φεγγάρια;

Stories Προχτές
Το φεγγάρι δεν αλλάζει χρώμα – αλλά σίγουρα αλλάζει όνομα

Αγίου Γεωργίου 2026: Πότε «πέφτει» εφέτος η γιορτή

Ιστορικά Προχτές
Πρόκειται για κινητή γιορτή

Η «βυθισμένη πολιτεία» που κρύβει σπίτια, δρόμους και μια ολόκληρη γέφυρα

Stories Προχτές
Bρίσκεται σε βάθος που φτάνει τα 80 μέτρα, όπου το φως του ήλιου δεν φτάνει σχεδόν καθόλου