E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πέθανε η Ασπασία Παπαδάκη ‑ Ποια ήταν η πρώτη λυράρισσα

Η γυναίκα που έσπασε τα στερεότυπα και έγραψε ιστορία στη κρητική μουσική

Δημοσίευση 4/2/2026 | 14:22

Πέθανε η Ασπασία Παπαδάκη ‑ Ποια ήταν η πρώτη λυράρισσα
Η Κρήτη Είναι Μόνο Μία

Μεγάλη απώλεια για την κρητική μουσική παράδοση αποτελεί ο θάνατος της Ασπασίας Παπαδάκη, μιας εμβληματικής μορφής που άνοιξε δρόμους για τις γυναίκες στη λύρα και στο βιολί. Η σπουδαία μουσικός έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών, αφήνοντας πίσω της μια πολύτιμη παρακαταθήκη για τον πολιτισμό του νησιού.

Ρίζες βαθιά δεμένες με την κρητική μουσική

Γεννημένη το 1932 στην Πλάκα Χανίων, η Ασπασία Παπαδάκη μεγάλωσε σε οικογένεια βαθιά δεμένη με την κρητική μουσική. Ο δρόμος προς τη μουσική φάνταζε από νωρίς προδιαγεγραμμένος. Ο πατέρας της έπαιζε λαούτο, ενώ ο θείος της, Μιχάλης Παπαδάκης, γνωστός ως Πλακιανός, υπήρξε καταξιωμένος λυράρης.

Καθοριστική υπήρξε και η συνεργασία της με τον αδελφό της, Παύλο Παπαδάκη, σπουδαίο λαουτιέρη και τραγουδιστή, με τον οποίο συμπορεύτηκε για δεκαετίες.

Η πρώτη λύρα και η υπέρβαση των στερεοτύπων

Σε ηλικία μόλις 14 ετών, κατασκεύασε μόνη της την πρώτη της λύρα και άρχισε να παίζει, παρά τις κοινωνικές αντιλήψεις της εποχής που θεωρούσαν το όργανο «ακατάλληλο» για γυναίκες.

Όταν η μητέρα της τής πρόσφερε ένα βιολί ως εναλλακτική, η Ασπασία το αγκάλιασε με το ίδιο πάθος, κατακτώντας και τα δύο όργανα.

Παρουσία σε γλέντια, σκηνές και δισκογραφία

Κατά τη διάρκεια της ζωής της εμφανίστηκε σε αμέτρητα γλέντια, πανηγύρια και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Παράλληλα, συνεργάστηκε με σημαντικούς καλλιτέχνες, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Ζαμπετουλάκης, συμμετέχοντας σε αξιόλογες δισκογραφικές δουλειές.

Ανάμεσα στα έργα και τους σκοπούς με τους οποίους συνδέθηκε ξεχωρίζουν ερμηνείες του «Ερωτόκριτου», αλλά και παραδοσιακοί χοροί όπως το Πεντοζάλι, μέσα από τα οποία ανέδειξε τη δύναμη και την αυθεντικότητα της κρητικής μουσικής παράδοσης.

Η πρώτη επαγγελματίας γυναίκα μουσικός

Η Ασπασία Παπαδάκη υπήρξε πρωτοπόρος, όχι μόνο για το ταλέντο της, αλλά και για το αποτύπωμα που άφησε, ανοίγοντας τον δρόμο για τις επόμενες γενιές γυναικών στην κρητική μουσική.

Το όνομά της θα παραμείνει άρρηκτα συνδεδεμένο με τη λύρα, το βιολί και την πολιτιστική ταυτότητα της Κρήτης.

Τα τελευταία χρόνια διέμενε στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, με την αγάπη για τη μουσική και το ταλέντο της να παραμένουν ζωντανά μέχρι το τέλος της ζωής της.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αλλάζει το σκηνικό – Πώς θα επηρεάσει η νέα κακοκαιρία το τριήμερο

Καιρός 19.02.2026
Kαταιγίδες και ισχυροί νοτιάδες στα δυτικά

Προφυλάκιση του ιδιοκτήτη του εργοστασίου Βιολάντα: Τα στοιχεία που τον «έκαψαν»

Ελλάδα 19.02.2026
Οι προειδοποιήσεις που δεν εισακούστηκαν και το πόρισμα «καταπέλτης» της Πυροσβεστικής

CNN: Έτοιμες οι ΗΠΑ να χτυπήσουν το Ιράν ακόμα και αυτό το Σαββατοκύριακο

Κόσμος 19.02.2026
Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμα λάβει την τελική του απόφαση, ανέφεραν πηγές στο αμερικανικό δίκτυο

Το Ισραήλ βρίσκεται σε υψηλό συναγερμό καθώς εκτιμά πως επίκεται επίθεση των ΗΠΑ στο Ιράν

Κόσμος Χτες
Η αμερικανική υπομονή με το Ιράν μπορεί να εξαντληθεί πιο γρήγορα απ` ό,τι νομίζει η Τεχεράνη, ανέφερε διπλωματική πηγή

«Έξυπνες» κάμερες: Τα έξι σημεία που θα τοποθετηθούν ‑ Θα μπουν και σε λεωφορεία

Ελλάδα Χτες
Το υλικό που θα καταγράφουν οι κάμερες θα χρησιμοποιηθεί για τη βεβαίωση προστίμων κατά οδηγών που παραβιάζουν τον ΚΟΚ

Απίστευτο περιστατικό στην Τουρκία: Πέταξαν πατίνι στον επόπτη ‑ Βίντεο

Κόσμος Χτες
Ένα σοκαριστικό περιστατικό εκτυλίχθηκε την Κυριακή (15/2) σε αναμέτρηση για το τοπικό πρωτάθλημα της Μαλάτια στην Τουρκία, ανάμεσα στη Νταρεντεσπόρ και τη Χεκιμάν Μπελεντίγεσι

«Βιολάντα»: Προφυλάκιση ιδιοκτήτη μετά τη φονική έκρηξη με πέντε νεκρές εργαζόμενες

Ελλάδα Χτες
Μαραθώνια η κατάθεση του ιδιοκτήτη της «Βιολάντα» στον Ανακριτή - Διήρκησε πάνω από πέντε ώρες

Πάτρα: Οδηγός μπήκε ανάποδα με ΙΧ στο λιμάνι και τραυμάτισε Λιμενικό

Ελλάδα Χτες
Ο 27χρονος οδηγός δεν συμμορφώθηκε σε έλεγχο του Λ.Σ.- ΕΛ. ΑΚΤ, επιχείρησε να διαφύγει και παρέσυρε στέλεχός του, που διακομίστηκε στο Νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας»

«Ο Kurt Cobain δολοφονήθηκε»: Απόστρατος αστυνομικός «σπάει» τη σιωπή του 32 χρόνια μετά

Κόσμος Χτες
Ο απόστρατος αξιωματικός Νιλ Λόου, που συμμετείχε στην εξέταση της υπόθεσης θανάτου του τραγουδιστή των Nirvana το 1994, κάνει λόγο για «πρόχειρη αστυνομική έρευνα», παρουσιάζοντας τα στοιχεία που υποδεικνύουν ανθρωποκτονία