E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Απρόθυμη η Αθήνα για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης που στήνει ο Τραμπ

Στο «όχι» κλίνουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι πλην Όρμπαν

Δημοσίευση 20/1/2026 | 19:47

Απρόθυμη η Αθήνα για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ειρήνης που στήνει ο Τραμπ

Σε δύσκολο δίλημμα βρίσκεται η Αθήνα και μια σειρά ακόμη χώρες λόγω των πιέσεων που ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ, προκειμένου να εξασφαλίσει την υπογραφή όσο το δυνατόν περισσότερων χωρών για τη συγκρότηση του λεγόμενου Συμβουλίου της Ειρήνης και μάλιστα μέχρι την Πέμπτη, στη διάρκεια εκδήλωσης στο περιθώριο του οικονομικού φόρουμ του Νταβός.

Όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει ενδελεχώς την πρόταση Τραμπ τόσο στην πολιτική όσο και στη νομική διάστασή της και συντονίζεται με εταίρους εντός και εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διαμορφώσει την τελική της στάση, υπό το πρίσμα και της συμμετοχής της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ως μη μόνιμο μέλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αθήνα προσανατολίζεται στο να μην αποδεχτεί την πρόσκληση του Αμερικανού προέδρου για συμμέτοχή σε ένα όργανο το οποίο υπεκφεύγει των σαφών προβλέψεων που περιλαμβάνει το ψήφισμα 2803 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Γάζα.

Το Συμβούλιο της Ειρήνης αρχικά είχε προβλεφθεί να ισχύει για τη Γάζα και για συγκεκριμένη χρονική περίοδο (με βάση και το ψήφισμα 2803 του ΣΑ του ΟΗΕ), όμως τώρα με βάση και τα κείμενα που συνοδεύουν την πρόσκληση που έχει απευθύνει ο Αμερικανός πρόεδρος σε σχεδόν 60 χώρες, διαπιστώνεται ότι η πρότασή του είναι καθ' υπέρβαση της αρχικής πρόβλεψης, δεν περιορίζεται μόνο στη Γάζα και η διάρκειά του παρατείνεται στο διηνεκές. Η εντύπωση η οποία δίνεται, είναι ότι πρόκειται για μια δομή παράλληλη ενός διεθνούς οργανισμού διαρκούς χαρακτήρα, όπου ηγετικό ρόλο και θέση θα έχουν οι ΗΠΑ και ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με τον τρόπο που έχουν συνταχθεί οι προσκλήσεις και η επιλογή των παραληπτών εξυπακούεται ότι μια απόρριψη της πρόσκλησης θα εκληφθεί αρνητικά από τον πρόεδρο Τραμπ με ότι αυτό σημαίνει για τη σχέση του από εδώ και πέρα με αυτούς που δεν θα συμβάλλουν στην υλοποίηση του σχεδίου του. Από την άλλη, όμως, η αποδοχή της πρόσκλησης σημαίνει και νομιμοποίηση μιας διαδικασίας, η οποία κανείς δεν γνωρίζει τώρα πώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί μελλοντικά και συγχρόνως οδηγεί και σε μια περαιτέρω υποβάθμιση και υπονόμευση του ιδίου του ΟΗΕ.

Στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Γερμανία και η Γαλλία προσανατολίζονται στην απόρριψη της πρόσκλησης για συμμετοχή στο Συμβούλιο της Ειρήνης, αντιθέτως η Ουγγαρία έχει δηλώσει ότι θα αποδεχθεί την πρόσκληση, όπως και η Αλβανία από τον ευρωπαϊκό χώρο. Εκτιμάται ότι ο πρόεδρος Τραμπ έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη τουλάχιστον 10 χωρών, ώστε να προχωρήσει στην υλοποίηση του Συμβουλίου της Ειρήνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Απίστευτη «προφητεία» Λέβιτ πριν από την επίθεση ‑ «Σήμερα θα ακουστούν πυροβολισμοί!»

E-Daily 3.Left 26.04.2026
Η χρονική σύμπτωση που προκάλεσε αντιδράσεις, μετά το περιστατικό στο δείπνο του Λευκού Οίκου

Τρόμος σε λούνα παρκ: Έσπασε το καλώδιο του Steel Max ‑ Εκτοξεύτηκαν στον αέρα οι επιβάτες

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Τέσσερα άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά - Έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος

Περίμενε 5 ώρες έξω από εκλογικό τμήμα τη σύζυγό του που «κλέφτηκε» με άλλον πριν από 2 χρόνια

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Απίστευτες σκηνές έξω από εκλογικό τμήμα όπου έστησε καρτέρι, ο απατημένος και εγκαταλελειμμένος σύζυγος

Επίθεση σε δείπνο παρουσία Τραμπ: Βουλευτής «προστάτευσε ηρωικά» την κόρη του Κένεντι

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
«Ένας δυνατός κρότος από πυροβολισμούς, και μετά «Πέστε κάτω, πέστε κάτω, πέστε κάτω»», έγραψε στο X

Καιρός: Πώς θα κάνουμε Πρωτομαγιά ‑ Η πρόγνωση Αρναούτογλου

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Αναλυτική πρόγνωση μέχρι την Πρωτομαγιά

Κόουλ Τόμας Αλεν: Ποιος είναι ο ένοπλος που απείλησε τον Τραμπ – Εκπαιδευτικός και game developer ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Ο 31χρονος, κάτοικος Τόρανς στην ευρύτερη περιοχή του Λος Αντζελες, είναι το πρόσωπο που έχουν ταυτοποιήσει οι αρχές

Ο Τραμπ αποκαλύπτει τα ανατριχιαστικά λόγια της Μελάνια, καθώς ακούγονταν πυροβολισμοί

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Η Πρώτη Κυρία ήταν εκείνη που «αναγνώρισε» αμέσως τον ήχο των πυροβολισμών

Ιστορικός ΟΦΗ, νίκησε 2‑3 τον ΠΑΟΚ και στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Οι Κρητικοί γονάτισαν (3-2) τον ΠΑΟΚ στην παράταση στον Βόλο και κατέκτησαν το δεύτερο Κύπελλο της ιστορίας τους

Πυροβολισμοί στο δείπνο ανταποκριτών του Λευκού Οίκου ‑ Απομακρύνθηκε ο Τραμπ ‑ Συνελήφθη ο δράστης

E-Daily 2.TopNews 26.04.2026
Ο ύποπτος για την επίθεση σε εκδήλωση στο Λευκό Οίκο προσπάθησε να παραβιάσει τα μεταλλικά ανιχνευτικά φράγματα πυροβολώντας κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του, ενώ η Μυστική Υπηρεσία ανταπέδωσε τα πυρά και τον εξουδετέρωσε

Σέρρες: Συνελήφθη διαιτητής αγώνων τάε κβον ντο για «στήσιμο» αγώνων ‑ Πιάστηκε επ` αυτοφώρω

Ελλάδα Χτες
Μεταξύ άλλων, υποσχόταν διακρίσεις, ένταξη στην Εθνική ομάδα και μόρια για πανεπιστήμιο

Ο επικεφαλής της OpenAI ίσως μπορούσε να αποτρέψει πολύνεκρη επίθεση σε σχολείο ‑ Ζήτησε «συγγνώμη»

Κόσμος Χτες
Ο επικεφαλής της OpenAI Σαμ Αλτμαν ζήτησε συγγνώμη από την κοινότητα του Τάμπλερ Ριτζ