Το πιο θρεπτικό γάλα στον κόσμο δεν προέρχεται από ζώο που φαντάζεσαι ‑ αλλά μήπως είναι ψέματα;
Επιστήμονες ανακάλυψαν υπερτροφή εκεί... που δεν θες να ξερεις
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 15/12/2025 | 15:08

To είδαμε στα social media και απορήσαμε. Υπάρχει όντως έρευνα που δείχνει πως... το γάλα κατσαρίδας είναι καλύτερο από το αγελαδινό ή είναι απλώς fake news ; Για να ψαχτούμε...
Το 2016 πράγματι δημοσιεύτηκε μελέτη (PNAS) από διεθνή ομάδα επιστημόνων για την Diploptera punctata, το μοναδικό είδος κατσαρίδας που γεννά ζωντανά μικρά. Δεν μιλάμε για «γάλα» όπως το ξέρουμε, αλλά για πρωτεϊνικούς κρυστάλλους που παράγονται στο έντερο της μητέρας και τρέφουν τα έμβρυα.
Το εντυπωσιακό εύρημα, ή και λίγο αηδιαστικο
Κάθε πρωτεϊνικός κρύσταλλος είναι εξαιρετικά πυκνός σε ενέργεια, περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, λιπαρά και σάκχαρα. Σε επίπεδο ενεργειακής πυκνότητας ανά γραμμάριο, είναι όντως έως και 3–4 φορές πιο «πλούσιος» από το αγελαδινό ή ακόμα και το βουβαλίσιο γάλα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι καλύτερο ή έτοιμο για ανθρώπινη κατανάλωση.
ΝΑΙ ΑΛΛΑ
Δεν είναι υγρό γάλα αλλά μικροσκοπικοί κρύσταλλοι! Δεν μπορείς να... αρμέξεις κατσαρίδες (ούτε πρακτικά ούτε ηθικά), και Δεν υπάρχει ακόμη τρόπος μαζικής, ασφαλούς παραγωγής για τρόφιμα!
Γι’ αυτό και οι ερευνητές δεν πρότειναν κατανάλωση κατσαρίδας, αλλά προσπάθησαν να αποκωδικοποιήσουν το γονίδιο ώστε να αναπαραχθεί εργαστηριακά η πρωτεΐνη στο μέλλον... Αρα με λίγα λόγια, η ιστορία είναι επιστημονικά αληθινή σαν γεγονός αλλά καπως αχρείαστο προς το παρόν για τον κοινό άνθρωπο.






