E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Καρέ-Καρέ: Το νέο podcast για τον Ελληνικό Κινηματογράφο

Ακόμα και στην Ισλανδία πια υπάρχουν κουνούπια – Το τελευταίο προειδοποιητικό καμπανάκι της φύσης

Οι ειδικοί προειδοποιούν

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 23/10/2025 | 00:36

Ακόμα και στην Ισλανδία πια υπάρχουν κουνούπια – Το τελευταίο προειδοποιητικό καμπανάκι της φύσης
freepik

Για πρώτη φορά στην ιστορία, εντοπίστηκαν κουνούπια στην Ισλανδία – μια χώρα που μέχρι σήμερα θεωρούνταν ένα από τα ελάχιστα μέρη της Γης χωρίς αυτά τα έντομα. Η ανακάλυψη αυτή προκαλεί ανησυχία στους επιστήμονες, καθώς συνδέεται με τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη.

Ο εντομολόγος ερασιτέχνης Μπγιορν Χιάλτασον βρήκε τρία κουνούπια – δύο θηλυκά και ένα αρσενικό – ενώ παρατηρούσε νυχτοπεταλούδες στο Κιός, μια κοιλάδα με παγετώνες κοντά στο Ρέικιαβικ. Τα δείγματα στάλθηκαν στο Ισλανδικό Ινστιτούτο Φυσικής Ιστορίας, όπου ταυτοποιήθηκαν ως Culiseta annulata, ένα είδος που έχει τη δυνατότητα να επιβιώνει τον χειμώνα.

Μέχρι πρόσφατα, η Ισλανδία και η Ανταρκτική ήταν τα μόνα μέρη του πλανήτη χωρίς κουνούπια. Το κρύο κλίμα και η απουσία στάσιμων νερών καθιστούσαν αδύνατη την επιβίωσή τους. Όμως φέτος, η χώρα βίωσε την πιο θερμή άνοιξη στα χρονικά της, με θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους 26,6°C και καύσωνες που διήρκεσαν πάνω από δέκα ημέρες – πρωτοφανές για την περιοχή.

«Κατάλαβα αμέσως ότι είχα μπροστά μου κάτι διαφορετικό», έγραψε ο Χιάλτασον σε ανάρτησή του, προσθέτοντας με νόημα: «Το τελευταίο οχυρό φαίνεται πως έπεσε». Οι φωτογραφίες του έγιναν viral στα ισλανδικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας κύμα σχολίων και ανησυχίας.

Ο εντομολόγος Ματίας Αλφρεντσον, που επιβεβαίωσε την ταυτότητα των κουνουπιών, δήλωσε πως το είδος είναι διαδεδομένο στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική, όμως δεν είναι γνωστό πώς έφτασε στη χώρα. «Μπορεί να μεταφέρθηκε με κοντέινερ ή πλοία, αλλά αν εμφανίστηκαν τρία, πιθανότατα υπάρχουν κι άλλα», σημείωσε.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτή η εξέλιξη δεν είναι μεμονωμένο φαινόμενο. Σύμφωνα με μελέτη του Global Heat Health Information Network, η συνεχής άνοδος της θερμοκρασίας μπορεί να διαταράξει εύθραυστα οικοσυστήματα που είναι προσαρμοσμένα στο ψύχος, επιτρέποντας την εξάπλωση ειδών που μέχρι πρότινος δεν μπορούσαν να επιβιώσουν εκεί.

Η Ισλανδία, σύμβολο καθαρού και αμόλυντου περιβάλλοντος, φαίνεται πως πλέον δεν είναι απρόσβλητη. Οι επιστήμονες θα παρακολουθήσουν την κατάσταση την επόμενη άνοιξη για να διαπιστώσουν αν τα κουνούπια έχουν εγκατασταθεί μόνιμα. Αν αυτό συμβεί, θα αποτελεί ακόμη ένα ανησυχητικό σημάδι ότι η κλιματική κρίση αλλάζει ριζικά τον χάρτη της ζωής στον πλανήτη.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι 10 πιο cool γειτονιές του πλανήτη για το 2025 ‑ ποια πόλη πήρε την πρωτιά

Νέα Εποχή 23.10.2025
Από το Τόκιο μέχρι το Σάο Πάολο και το Λονδίνο - δείτε τη λίστα που όλοι συζητούν

Από το Σάλεμ μέχρι την Ευρώπη: Η ιστορία της υστερίας που σκότωσε 60.000 γυναίκες

Ιστορικά 23.10.2025
Πώς ο χριστιανισμός και ο μισογυνισμός μετέτρεψαν τις θεραπεύτριες σε δαίμονες

Γίνεται σε μια πόλη όπως η Νέα Υόρκη να εφαρμοστούν «σοσιαλιστικές» ιδέες; Το παράδειγμα της Κωνσταντινούπολης

Stories 23.10.2025
Το όραμα του Ζόχραν Μαμντάνι που, όπως φαίνεται δεν είναι ουτοπία

5 ιστορικές φωτογραφίες ‑ σύμβολα που αξίζουν σίγουρα πολύ μεγαλύτερη προσοχή

Ιστορικά 23.10.2025
Μικρές σκηνές ζωής που, ακόμη κι αν τραβήχτηκαν έναν αιώνα πριν, μοιάζουν απροσδόκητα οικείες και ανθρώπινες

Η ίσως μοναδική εργασία που αρνείται να κάνει το ChatGPT

Νέα Εποχή 23.10.2025
Έχει κι αυτό τα όριά του

Διονύσης Σαββόπουλος: Τη μέρα που ο Κωνσταντίνος Καραμανλής γύρισε από το Παρίσι

Stories Χτες
Ο Διονύσης Σαββόπουλος, στο βιβλίο του με τίτλο «Γιατί τα Χρόνια Τρέχουν Χύμα», είχε αναφερθεί στην επιστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή από το Παρίσι

Διονύσης Σαββόπουλος: Η γενναία εξομολόγησή του για τη μάχη του με τον καρκίνο

Πρόσωπα Χτες
Δεν άφησε την αρρώστια να του κλέψει την όρεξη για ζωή και δημιουργία

Σε ποιες ευρωπαϊκές χώρες οι νέοι ζουν δυστυχισμένοι ‑ Η θλιβερή θέση της Ελλάδας

Νέα Εποχή Χτες
Οι Έλληνες νέοι δηλώνουν πιο δυστυχισμένοι κι από τους Ιταλούς - Τι φταίει;

Ο «καταραμένος» πίνακας που κανείς δε θέλει να κρατήσει ‑ Τρόμαξε δύο αγοραστές και επέστρεψε… μόνος του!

Stories Χτες
Αγόρασαν τον ίδιο πίνακα και τον επέστρεψαν τρομοκρατημένοι - Το μυστήριο που έχει τρελάνει το TikTok