E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Από την Παρασκευή η Google θα «διαβάζει» τα email μας με τεχνητή νοημοσύνη χωρίς την άδειά μας: Τι θα πρέπει να απενεργοποιήσεις

Η νέα δυνατότητα ονομάζεται AI Enhanced Classification and Review

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/10/2025 | 11:15

Από την Παρασκευή η Google θα «διαβάζει» τα email μας με τεχνητή νοημοσύνη χωρίς την άδειά μας: Τι θα πρέπει να απενεργοποιήσεις

Έντονες ανησυχίες σε παγκόσμιο επίπεδο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων προκαλεί η νέα δυνατότητα που θα έχει το ίδιο το Gmail για τους χρήστες του.

Αλλαγές που ήδη προκαλούν αντιδράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο ετοιμάζει η Google για τους δισεκατομμύρια χρήστες του Gmail, καθώς από την ερχόμενη Παρασκευή 10 Οκτωβρίου ενεργοποιεί μια νέα λειτουργία τεχνητής νοημοσύνης που θα «σκανάρει» τα εισερχόμενα μηνύματά μας.

Η νέα δυνατότητα ονομάζεται AI Enhanced Classification and Review και βασίζεται στην πλατφόρμα Gemini, το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης της Google. Σύμφωνα με την εταιρεία, ο στόχος είναι να κατανοεί καλύτερα το περιεχόμενο των email, ώστε να δημιουργεί πιο στοχευμένες διαφημίσεις και προτάσεις.

Με απλά λόγια, η εταιρεία-κολοσσός θέλει να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα μας για να προβάλει διαφημίσεις «κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα μας. Η λειτουργία αυτή θα ενεργοποιηθεί αυτόματα, χωρίς να ζητηθεί πρώτα η άδειά μας.

Χωρίς να ρωτήσει κανέναν
Όλοι οι χρήστες του Gmail θα βρεθούν, από τη μία μέρα στην άλλη, να συμμετέχουν σε αυτή τη νέα πολιτική συλλογής δεδομένων – χωρίς να το επιλέξουν. Αν κάποιος δεν θέλει, θα πρέπει ο ίδιος να μπει στη διαδικασία να την απενεργοποιήσει μόνος του, ψάχνοντας στις «Ρυθμίσεις» του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Η Google υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα δεν διαβάζει τα email με ανθρώπινο τρόπο, αλλά αναλύει αυτόματα το περιεχόμενο με βάση λέξεις-κλειδιά, συμφραζόμενα και θέματα. Ωστόσο, για πολλούς ειδικούς και οργανώσεις ψηφιακών δικαιωμάτων, αυτό δεν αλλάζει την ουσία: το Gmail θα «σκανάρει» τα προσωπικά μας μηνύματα, για να εξάγει πληροφορίες που θα χρησιμοποιηθούν για διαφημίσεις. Η πρακτική αυτή έχει ήδη χαρακτηριστεί από νομικούς και αναλυτές ως παραβίαση της ιδιωτικότητας, καθώς εφαρμόζεται χωρίς ξεκάθαρη συγκατάθεση του χρήστη. Μάλιστα, κάποιοι κάνουν λόγο για πιθανή σύγκρουση με το ευρωπαϊκό νομικό πλαίσιο (GDPR).

Πώς να σταματήσεις το Gmail από το να «ψαχουλεύει» τα μηνύματά σου
Αν δεν θέλεις η τεχνητή νοημοσύνη της Google να έχει πρόσβαση στα προσωπικά σου email, μπορείς να απενεργοποιήσεις εύκολα τη νέα λειτουργία πριν τεθεί σε ισχύ.


Από υπολογιστή:

-Μπες στο Gmail και πάτησε το γρανάζι πάνω δειά.

-Επίλεξε «View all settings» (Προβολή όλων των ρυθμίσεων).

-Πήγαινε στην καρτέλα «General» (Γενικά).

-Εντόπισε την επιλογή «Smart Features and Personalization» (Έξυπνες λειτουργίες και εξατομίκευση).

-Απενεργοποίησε ό,τι σχετίζεται με ανάλυση δεδομένων, όπως Smart Writing, Intelligent Response, Shipment Tracking, Reminders κ.λπ.

Από κινητό τηλέφωνο:

-Άνοιξε την ίδια την εφαρμογή Gmail (όχι π.χ. την εφαρμογή «Μηνύματα» του iPhone).

-Πήγαινε στις «Ρυθμίσεις» και επίλεξε τον λογαριασμό σου.

-Βρες την επιλογή «Smart Features and Personalization» και απενεργοποίησέ την.

-Για ακόμα μεγαλύτερη προστασία, μπορείς να μπεις στη σελίδα «Data and Privacy» του λογαριασμού σου στην Google και να απενεργοποιήσεις την επιλογή «Web and App Activity». Έτσι περιορίζεις σημαντικά τη συλλογή δεδομένων από όλες τις εφαρμογές της εταιρείας.

Η Google θεωρεί ότι έχεις ήδη συναινέσει
Αυτό που εξοργίζει πολλούς χρήστες είναι το γεγονός ότι η Google εφαρμόζει το λεγόμενο μοντέλο opt-out: θεωρεί ότι έχεις ήδη δώσει τη συγκατάθεσή σου, εκτός αν εσύ ο ίδιος μπεις στη διαδικασία να την αφαιρέσεις. Με λίγα λόγια, η ευθύνη μεταφέρεται σε εμάς. Αν δεν γνωρίζεις τη νέα ρύθμιση ή απλώς δεν ασχοληθείς, το Gmail θα αρχίσει να σαρώνει τα email σου χωρίς να το καταλάβεις καν. Κι αυτό, ενώ η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί ρητή συναίνεση για τέτοιου είδους επεξεργασία δεδομένων, κάτι που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν φαίνεται να συμβαίνει.

Από την «έξυπνη βοήθεια» στην εμπορική αξιοποίηση

Το Gmail έχει ήδη ενσωματώσει πολλές λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης, όπως αυτόματες απαντήσεις, ταξινόμηση μηνυμάτων και προτάσεις γραφής. Ωστόσο, μέχρι τώρα αυτές οι λειτουργίες εξυπηρετούσαν τον ίδιο τον χρήστη. Η νέα πρωτοβουλία, όμως, αλλάζει τα δεδομένα: η τεχνητή νοημοσύνη μπαίνει πλέον στην υπηρεσία της διαφήμισης, αξιοποιώντας το περιεχόμενο των προσωπικών μας μηνυμάτων για εμπορικούς σκοπούς. Πολλοί φοβούνται ότι αυτή η τακτική θα υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των χρηστών απέναντι στην Google, καθώς δείχνει ότι η εταιρεία βάζει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα πάνω από την προστασία της ιδιωτικής ζωής.

Tι απαντά η Google

«Αυτές οι πληροφορίες είναι αναληθείς. Δεν πρόκειται για εμπειρία χρήσης του προϊόντος Gmail και δεν αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο σχεδιάζουμε και αναπτύσσουμε τις λειτουργίες του Gmail. Η επιλογή και ο έλεγχος από τον χρήστη αποτελούν θεμελιώδεις αρχές για εμάς και βασικό μέρος της ισχυρής δέσμευσής στην προστασία της ιδιωτικότητας των χρηστών»

Η Google από την πλευρά της προσπαθεί να καθησυχάσει τους χρήστες, λέγοντας ότι κανείς δεν διαβάζει τα email και ότι όλα γίνονται αυτόματα, χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Όμως για πολλούς αυτό δεν είναι αρκετό. Η ιδέα ότι μια τεχνητή νοημοσύνη έχει πρόσβαση στα μηνύματά σου, ακόμα κι αν τα «διαβάζει» μηχανικά, παραμένει ωστόσο τρομακτική. Οι περισσότεροι απλώς δεν θέλουν να ξέρουν ότι κάποιος –έστω και ρομπότ– «ξεψαχνίζει» την προσωπική τους επικοινωνία για να βγάλει διαφημίσεις. Η τεχνητή νοημοσύνη κάνει μεν τη ζωή μας πιο εύκολη, αλλά ταυτόχρονα θολώνει τα όρια της ιδιωτικότητας. Το Gmail φαίνεται πως μπαίνει σε μια νέα εποχή, όπου κάθε μήνυμα μπορεί να αποτελέσει «δεδομένο» προς αξιοποίηση. Το ερώτημα είναι ένα: Πόσο πρόθυμοι είμαστε να θυσιάσουμε την ιδιωτικότητά μας για λίγη «εξυπνότερη» τεχνολογία; Αν μη τι άλλο, καλό είναι όλοι οι χρήστες να γνωρίζουν τι αλλάζει και να επιλέξουν συνειδητά αν θέλουν να συμμετέχουν ή όχι. Γιατί, όπως δείχνει η εμπειρία, όταν μια εταιρεία προσφέρει κάτι «δωρεάν», όπως συμβαίνει και με τα social media, το προϊόν… είμαστε εμείς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Καρυστιανού δηλώνει αποφασισμένη: «Πάμε για κάτι πολύ μεγάλο» – «Καμία συνεργασία με το παλιό πολιτικό σύστημα»

Ελλάδα Χτες
«Στις εκλογές πρέπει να υπάρχει εναλλακτική που να είναι 100% διαφορετική απ` όλες τις υπόλοιπες», είπε

Πέθανε ο ηθοποιός Αντονι Γκίρι σε ηλικία 78 ετών

Κόσμος Χτες
Ο ηθοποιός ήταν γνωστός για την συμμετοχή του στη σειρά General Hospital στην οποία υποδύθηκε τον Λουκ Σπένσερ

Σημαντική αλλαγή έρχεται στις συναλλαγές με κάρτες: Θα κάνουμε αναλήψεις χρημάτων ακόμη κι από τα σούπερ μάρκετ

Οικονομία Χτες
Δεν θα υπάρχει χρέωση ενώ παράλληλα θα μειωθεί η εξάρτηση από τα ΑΤΜ – Ήδη η MasterCard εφαρμόζει την πρακτική αυτή σε άλλες χώρες

Απίστευτο: Ο «Φραπές» που φώναξαν στη Βουλή ίσως να μην είναι ο «Φραπές» του ΟΠΕΚΕΠΕ

Πολιτική Χτες
Τι αναφέρει ο Πέτρο Κουσουλό στην εκπομπή «Αποκαλύψεις»

Walled Off Hotel: Το ξενοδοχείο του Banksy στη Βηθλεέμ επαναλειτουργεί με μήνυμα ειρήνης

Πολιτισμός Χτες
Το ξενοδοχείο, που βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το τείχος στη Δυτική Όχθη, είχε μείνει κλειστό μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023 και τον πολέμο που ακολούθησε στη Γάζα

Δεκαπέντε κρατούμενοι βρέθηκαν νεκροί σε φυλακή του Ισημερινού

Κόσμος Χτες
Ένα μακάβριο περιστατικό συνέβη στη φυλακή Λιτοράλ του Γουαγιακίλ

«Ουρανία Α»: Το αλιευτικό ιδιοκτησίας του «Έλληνα Εσκομπάρ» με τους 3 τόνους κοκαΐνης

Κόσμος Χτες
Το αλιευτικό «Ουρανία Α», που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη και φορτώθηκε στον Ατλαντικό, ανήκει στον φερόμενο ως «Έλληνα Εσκομπάρ»

Η καλύτερη τοιχογραφία του κόσμου βρίσκεται στην Καλαμάτα και είναι για τη Μαρία Κάλας

Πολιτισμός Χτες
Σύμφωνα με τη διαδικτυακή πλατφόρμα Street Art Cities

Έφυγε από τη ζωή η μητέρα του Βαγγέλη Μαρινάκη, Ειρήνη

Ελλάδα Χτες
Η κηδεία της θα γίνει την Τετάρτη, στον Αγιο Νικόλαο, στον Πειραιά

«Δύσκολες» οι συνομιλίες στο Βερολίνο: «Πετάνε το μπαλάκι» στο Κίεβο για το εδαφικό

Κόσμος Χτες
Οι ΗΠΑ επιμένουν για απόσυρση της Ουκρανίας από την περιοχή του Ντόνετσκ

Κρήτη: «Να μην έχει καταλήξει, φοβάμαι», λέει ο πατέρας του 33χρονου ιατρού που αγνοείται

Ελλάδα Χτες
Συναγερμός έχει σημάνει στις αρχές αλλά και στους συγγενείς του 33χρονου γιατρού, τα ίχνη του οποίου χάθηκαν την περασμένη Κυριακή, 7 Δεκεμβρίου, από την περιοχή κατοικίας του στην Κρήτη