E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Επιστήμονας ισχυρίζεται πως εντόπισε τον Κήπο της Εδέμ μετά από «ενδελεχή μελέτη» της Βίβλου και του Κορανίου

Εδώ και δεκαετίες, η επικρατούσα άποψη των μελετητών είναι ότι ο Κήπος βρισκόταν στο σημερινό Ιράκ

Δημοσίευση 7/10/2025 | 12:38

Επιστήμονας ισχυρίζεται πως εντόπισε τον Κήπο της Εδέμ μετά από «ενδελεχή μελέτη» της Βίβλου και του Κορανίου

Αίσθηση έχει προκαλέσει ο τολμηρός ισχυρισμός ενός μηχανικού ότι ο Κήπος της Εδέμ δεν βρισκόταν στη Μέση Ανατολή, όπως πιστεύεται ευρέως, αλλά στην Αφρική. Η άποψή του έρχεται σε ευθεία αντίθεση με την παραδοσιακή ερμηνεία των βιβλικών κειμένων.

Σύμφωνα με τη Βίβλο, ο Κήπος της Εδέμ ήταν ένα ειδυλλιακό μέρος, ένας παράδεισος που δημιούργησε ο Θεός για τον Αδάμ και την Εύα. Από τον κήπο αυτόν ανέβλυζε ένας ποταμός, ο οποίος διακλαδιζόταν σε τέσσερις παραποτάμους: τον Γιών, τον Φισών, τον Τίγρη και τον Ευφράτη.

Εδώ και δεκαετίες, η επικρατούσα άποψη των μελετητών είναι ότι ο Κήπος βρισκόταν στην περιοχή της Μεσοποταμίας, στο σημερινό Ιράκ, καθώς εκεί ρέουν οι ποταμοί Τίγρης και Ευφράτης. Η πρόταση ότι η Εδέμ ίσως βρισκόταν στην αφρικανική ήπειρο ανοίγει νέες ερμηνευτικές προοπτικές και προσκαλεί σε αναθεώρηση παλαιών αντιλήψεων.

Ωστόσο, ο Mahmood Jawaid, χημικός μηχανικός με έδρα το Τέξας, προτείνει μια ριζικά διαφορετική εκδοχή: κατά την άποψή του, ο Κήπος της Εδέμ δεν βρισκόταν στη Μέση Ανατολή, αλλά στο Μπαχίρ Νταρ, μια εύφορη περιοχή στη βορειοδυτική Αιθιοπία, κοντά στο νότιο άκρο της λίμνης Τάνα, όπου γεννιέται ο Γαλάζιος Νείλος.

Ο Jawaid βασίζει τη θεωρία του σε ενδελεχή μελέτη τόσο της Βίβλου όσο και του Κορανίου, με επίκεντρο τις περιγραφές του Αδάμ και της Εύας, των ποταμών, και της ίδιας της τοποθεσίας του Κήπου.

Η Daily Mail αναφέρει πως στην αδημοσίευτη και μη αξιολογημένη από ομοτίμους μελέτη του, ο Jawaid υποστηρίζει ότι ο γαλάζιος Νείλος θα μπορούσε να αντιστοιχεί στον βιβλικό ποταμό Γιών. Επιπλέον, σημειώνει ότι οι εκβολές της λίμνης Τάνα διακλαδίζονται σε πολλούς υδάτινους δρόμους, πιθανώς ανταποκρινόμενες στα τέσσερα ποτάμια που αναφέρει το βιβλικό κείμενο στη Γένεση.

Η θεωρία του συνδέεται επίσης με την πρώιμη ανθρώπινη εξέλιξη. Ο Jawaid προτείνει ότι ο Αδάμ ίσως προήλθε από τον Homo habilis ή μια ύστερη μορφή Αυστραλοπιθήκου στην Ανατολική Αφρικανική Ρηξιγενή Κοιλάδα, κοντά στο φαράγγι Ολντουβάι – μια περιοχή που ευρέως θεωρείται το «λίκνο της ανθρωπότητας».

Ακόμα ο επιστήμονας υποστηρίζει πως ο Αδάμ και η Εύα θα μπορούσαν να «τοποθετηθούν» στα υψίπεδα του Μπαχίρ Νταρ, μια περιοχή με πλούσια βλάστηση, άγρια ζωή και άφθονα νερά. Στη συνέχεια, σύμφωνα με το Κοράνι, κατέβηκαν («habata») σε χαμηλότερο υψόμετρο, για να εγκατασταθούν στη Ρηξιγενή Κοιλάδα.

Η γεωγραφική θέση του Μπαχίρ Νταρ -σε υψόμετρο περίπου 6.000 ποδιών πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας- και τα φυσικά του χαρακτηριστικά ευθυγραμμίζονται, σύμφωνα με τον Jawaid, τόσο με τη βιβλική περιγραφή ενός παραδείσιου τόπου όσο και με την κορανική έννοια ενός επίγειου κήπου.

Στην ανακατασκευή του Mahmood Jawaid, η ίδια η λίμνη Τάνα αντιπροσωπεύει την Εδέμ, ενώ ο Κήπος της Εδέμ τοποθετείται ακριβώς νότια, στην περιοχή γύρω από το Μπαχίρ Νταρ -«ανατολικά της Εδέμ», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στη Βίβλο- στο σημείο όπου αναβλύζει ο ποταμός από τα νερά της λίμνης.

Η Γένεση περιγράφει ότι, μετά την εκδίωξη του Αδάμ και της Εύας, ο Θεός τοποθέτησε ένα «φλεγόμενο σπαθί» στην είσοδο του Κήπου για να αποτρέψει την επιστροφή τους και την πρόσβαση στο Δέντρο της Ζωής.

Σύμφωνα με τη βιβλική αφήγηση, το Δέντρο της Ζωής ήταν ένα πραγματικό δέντρο, οι καρποί του οποίου χάριζαν αιώνια ζωή. Όταν ο Αδάμ και η Εύα παραβίασαν την εντολή του Θεού και έφαγαν από το Δέντρο της Γνώσης του Καλού και του Κακού, εξορίστηκαν από τον Κήπο – όχι μόνο ως τιμωρία, αλλά και για να μην αποκτήσουν αθανασία στη «πεσμένη» τους πλέον κατάσταση.

Η Daily Mail αναφέρει πως η θεωρία του Jawaid δίνει φυσική υπόσταση σε αυτό το σύμβολο, προτείνοντας ότι ίσως αντιπροσωπεύεται από τις ηφαιστειακές κορυφογραμμές που περιβάλλουν τη λίμνη Τάνα, στα υψίπεδα της Αιθιοπίας. Οι φωτεινές, σχεδόν απόκοσμες αναλαμπές των ηφαιστειακών πετρωμάτων ή παλιότερων εκρήξεων θα μπορούσαν, υποστηρίζει, να ενέπνευσαν την εικόνα ενός φλογερού φραγμού που απαγορεύει την είσοδο στον χαμένο παράδεισο.

Σύμφωνα με τον Jawaid, όλες αυτές οι λεπτομέρειες συγκλίνουν στην ιδέα ότι η περιοχή του Μπαχίρ Νταρ ήταν, ίσως, το πλησιέστερο σημείο στον παράδεισο επάνω στη Γη.

Ο μηχανικός υποστηρίζει πως το ήπιο, εύκρατο κλίμα, το πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά έδαφος και η συνεχής ροή νερού συνάδουν απόλυτα με τις περιγραφές των ιερών βιβλίων για έναν τόπο απαλλαγμένο από πείνα, δίψα ή αφόρητη ζέστη – έναν πραγματικό κήπο ευημερίας.

«Δεδομένου ότι, σύμφωνα με το Κοράνι, ο Αδάμ και η Χάουα [Εύα] προστατεύονταν από τον ήλιο και τη θερμότητα», σημειώνει η μελέτη, «το Μπαχίρ Νταρ πληροί όλες τις προϋποθέσεις: ένα ιδανικό μέρος όπου μπορούσαν να απολαμβάνουν ποικίλα φρούτα, να ακούνε το κελάηδισμα των πουλιών και να αισθάνονται το αρωματισμένο αεράκι που φυσά μέσα από τη βλάστηση».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Παναθηναϊκός: Υπέγραψε για 4 χρόνια και ανακοινώθηκε ο Ετιέν Καμαρά

Αθλητικά Νέα 20.06.2026
Ο 23χρονος Γάλλος κεντρικός μέσος πέρασε από τα ιατρικά τεστ και υπέγραψε στον Παναθηναϊκό

Νέα απάντηση Μελόνι σε Τραμπ: «Η φιλία μου μαζί σας δεν βοήθησε τη δημοτικότητά μου»

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Η φιλία των δύο ηγετών μάλλον είναι παρελθόν...

Θρίλερ με 29χρονο που έκανε πεζοπορία στις Ανδεις ‑ Ένα μήνα μετά τα ίχνη του αγνοούνται

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Ο 29χρονος επικοινώνησε τελευταία φορά με τη μητέρα του πριν ξεκινήσει την εξερεύνηση της περιοχής Κούσκο στο Περού, έκτοτε δεν έχει δώσει σημεία ζωής

Πιθανή μια επιχείρηση στην Κούβα με... συνταγή Βενεζουέλας αποκαλύπτει ο Τραμπ

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Σε συνέντευξή του ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε ότι συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες μια αμερικανική επιχείρηση στην χώρα της Καραϊβικής στο πρότυπο εκείνης στη Βενεζουέλα για τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο

Σοκ: Ανήλικοι διακινούσαν πορνογραφικό υλικό με ανήλικα κορίτσια – Τις έβαζαν να αυτοτραυματίζονται

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Οι δύο 17χρονοι που συνελήφθησαν φέρεται να συνδέονται με εξτρεμιστική-σαδιστική ομάδα κακοποίησης ανηλίκων με διεθνή διαδικτυακή δράση

Δείτε βίντεο: Συμπλοκή με άγριο ξύλο μεταξύ δεκάδων τουριστών στην Αγία Νάπα έγινε viral

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Σκληρές εικόνες από τον ομαδικό καβγά τουριστών στην Κύπρο με τις εικόνες να γίνεται viral στην πλατφόρμα του streamer HS TikkyTokky

Συγκλονιστικό βίντεο: Η στιγμή που ο Φερνάντο Γκάγκο παθαίνει έμφραγμα σε συνέντευξη Τύπου

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Στο νοσοκομείο, ο Γκάγκο υποβλήθηκε σε σειρά καρδιολογικών εξετάσεων και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο χειρουργείο

Το Ιράν έκλεισε τα Στενά του Ορμούζ: «ΗΠΑ και Ισραήλ παραβίασαν την κατάπαυση του πυρός» λέει η Τεχεράνη

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Το ιρανικό επιτελείο προειδοποίησε για την λήψη περαιτέρω μέτρων αν «συνεχιστεί η επίθεση»

Στη Σταυρούλα ανήκουν οι κηλίδες αίματος στην τηλεόραση και το πάτωμα του σπιτιού

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Ο άνδρας είναι ο βασικός ύποπτος για την εξαφάνιση της Σταυρούλας - Οι αρχές δίνουν πλέον διαστάσεις ανθρωποκτονίας στην υπόθεση - Πήρε προθεσμία από τον ανακριτή για να απολογηθεί για υπόθεση ναρκωτικών

Τι αποκαλύπτουν τα νέα έγγραφα του Πενταγώνου για τα UFO

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Περισσότερα από 220 αποχαρακτηρισμένα έγγραφα, βίντεο και ηχητικά ντοκουμέντα, για τα λεγόμενα UFO, έδωσε στη δημοσιότητα η αμερικανική κυβέρνηση.

Βενετία: Ο νέος δήμαρχος ετοιμάζει «χαράτσι» 50 ευρώ για όποιον θέλει να επισκεφτεί την πόλη

Κόσμος 20.06.2026
Το 2024, η Βενετία έγινε η πρώτη τουριστική πόλη στον κόσμο που επέβαλε χρέωση εισόδου, εισάγοντας τέλος 5 ευρώ για 29 ημέρες αιχμής μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου